Krönika i Världen Idag idag – kritik mot SKR

Har en krönika hos Världen Idag idag, med lite reflektioner inför riksdagsvalet i september. Och hur vi kristna ska tänka och agera inför detta.

Jag ger också en släng åt ledningen för Sveriges Kristna Råd, både ordföranden Karin Wiborn, och generalsekreteraren Sven-Bernhard Fast, som skrev en artikel med socialdemokraten och broderskapsordföranden Peter Weiderud för någon vecka sedan på DN debatt. Tycker att det är omdömeslöst att de två högsta företrädarna för de samlade kyrkorna i Sverige skriver ihop med en ledande socialdemokrat, några få veckor före ett val. Hade det varit fler undertecknare från andra partier hade jag inte reserverat mig. Det blir en sammanblandning mellan kyrkor och partipolitik som är mindre lycklig. Men jag har inte hört någon som har reagerat på detta. Jag får väl bli den förste.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • wildwest

  Dessvärre har jag inte sett DN Debatt-artikeln. Jag hade nog ändå bara gäspat. Vad gott kommer från SKR, vad kan man förvänta sej? Men bra att du tog upp saken i Världen Idag. Vet inte hur denna organisation fungerar, men är det möjligt att sekreterarna kan gå ut i en debattartikel utan att styrelsen är informerad? Och vad ska styrelsen göra när skadan redan är skedd? Begära deras avgång?

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Jag uppskattar verkligen att du reagerar mot Karin Wiborns och Sven-Bernhard Fasts tilltag. Och du använder ordet omdömeslöst. Bra! Precis så är det!

 • Jonny

  Du har rätt i din kritik. Men brukar inte du bjuda in KD-ledare inför val? Eller är det bara dom som vill komma?

 • http://www.citykyrkanorkelljunga.se Margret Sundin

  Vad säger du själv om SKR? Det har jag efterfrågat tidigare. EFK är med där, och det är ett allvarligt ställningstagande, och ingen från ledningen kommer med ett uttömmande svar när jag frågar om bakgrund och vilka reflektioner som ligger till grund för detta medlemskap. Jag har frågat dig här på Bloggen tidigare men ingen kommentar. Jag har personligen frågat Anders Blåberg men fick inget svar och jag tror att vi är många församlingar inom EFK som ser med reservation på det som händer där och vad det har för betydelse för oss att stå med i något som drar åt ett håll som inte tidigare har varit förankrat i frikyrkorörelser. Dessutom är det för mig mycket konstigt med hummande i kulisserna när man frågar. Jag kan inte låta bli att skriva dessa rader när jag ser din reaktion, men vad väntar du dig?

  Som pastor är min uppgift att vakta på Ordet och ha den urskiljningsförmåga som den Helige Ande ger och jag ser med oro på vad som sker inom SKR och där finns EFK, och därmed också vi och alla andra EFK-församlingar och det är hög tid för reflektion.
  Margret Sundin Citykyrkan Örkelljunga

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  För min egen del var det länge sen jag brydde mig om politik vare sig den sker i världen eller i kyrkan,rösterna går alltid att köpas med ett eller annat löfte ,som sen aldrig kommer att infrias.V v v v Thommy Bergenwall

 • Torbjörn S Larsson

  De´ e´ bra att nå´n e´ vaken

 • Nils

  SKR har påtagliga brister, som frikyrkorepresentanter inte är vakna inför…
  Ett annat allvarligt exempel är inordningen i Charta Oequmenica där enfaldig dumhet använder den som mall för samgående församlingar.

  Har ni tid så läs & begrunda:
  http://aletheia.se/2008/09/05/den-%E2%80%9Dlilla%E2%80%9D-skokan-skr/

  Aletheia har trots allt ljus & salt – även om debatten är lite väl avslöjande & närgången emellanåt.

 • wildwest

  En anledning till att många pastorer och frikyrkor står kvar i märkliga organisationer är en överskattning av sin egen betydelse: ”Det är bättre vi är kvar och försöker påverka organisationen x eller y till det bättre än att vi bara lämnar. Det ser så hårt ut.” Så sitter man kvar, år efter år, tant Agdas pensionspengar offras till organisationernas administration och kyrkan får inte ut nånting av det utan att mer och mer alieneras eftersom organisationer som har många huvudmän tenderar att reducera det kristna budskapet till minsta gemensamma nämnare, i bästa fall den gyllene regeln…

 • Per-Erik Johansson

  8,Wildwest, värst vad du är på bettet denna sommarmånad.
  Kanske det kan vankas ett smaskigt ”Röda korsärende” måntro?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Jonny inlägg 3,
  Jag har nu bjudit in samtliga partiledare till utfrågning, och det är bara Hägglund som tackat ja. Då anser jag att jag inte kan kritiseras för att vara ensidig.
  Jag tycker också att man som kristen ledare kan skriva en artikel tillsammans med en företrädare för ett politiskt parti. Felet i detta fall, är att det är både ordföranden och generalsekreteraren i Sveriges Kristna Råd som skriver ihop med en socialdemokrat, hade det varit en bredare grupp skribenter hade jag inte haft några invändningar.
  hälsar
  STefan Swärd

 • http://www.citykyrkanorkelljunga.se Margret Sundin

  Om jag förstår Stefans svar till Jonnys inlägg här ovan, så är inte SS negativ till att vara medlem av SKR?
  Margret Sundin

 • Christer Roshamn

  Instämmer med dig Stefan!

 • Hannu Ruokola

  Kvinnopastor Margret Sundin reagerar på EFKs medlemskap inom SKR. Jag kan förstå hennes argumentation, men är det samtidigt relativt liberalt och fritt att ansluta sej till EFK? Vad som gäller Margret Sundin, hon bor i Skånes Jerusalem, så att trakten erbjuder henne på goda teologiska reflektioner med kyrkor och samfund, som har tydlig bekännelse.

  Jag som frikyrklig har sett hur stora frikyrkor liberaliseras och förs ihop, och vem frågar i denna jäsningsprocessen, vad är vår tro?

  Var finns de konservativa krafterna inom frikyrkorna? Jag känner inte till några reaktioner såsom i Svenska Kyrkan, att återvända till bibeln och bekännelsen.

 • O

  Stefan

  Jag översatte på google till norska då blev Skr svenska kronor vad jag förstår läses bloggen i Norge också dom kanske undrar varför denna kritik mot svenska kronan

 • Anna-Karin

  O: Underbar kommentar!

 • wildwest

  9: Per Erik: Haha, det har Du rätt i. Det beror på att jag inte har någon semester men alla andra i bolaget har det så jag får inget gjort, men nån måste ändå vara på plats. Har därför alldeles för mycket tid! Igår hade jag min första semesterdag på 15 månader, inser dock att det bara kostar pengar och man blir trött av semestrar…

 • Inge Nilsson

  Stefan det är du som inbjuder till samtal om SKR genom dina inlägg, men samtidigt duckar du fortfarande för de mest allvarliga frågorna kring denna organisation? Förra gången skickade du frågorna vidare till Anders Blåberg är det han du hänvisar till även denna gång?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Margreth och Inge,
  Jag duckar inte för frågor om SKR, men förra gången lät jag Anders Blåberg svara, eftersom han sitter i SKR:s styrelse och har mer detaljkunskaper än vad jag har. Men jag tar på mig ansvaret för att Evangeliska Frikyrkan har gått med i SKR, det beslutet togs under mitt ordförandeskap och det är sant att jag var en drivande kraft att vi skulle ta det steget. Tyckte det blev en halvmesyr att bara vara så kallade observatörer i SKR, att få vara med vid alla möten, men inte få vara med vid besluten. Jag tror att det är bra att vi kyrkor i Sverige har ett samlande organ där vi möts. EFK har dock drivit hårt att SKR inte ska vara någon överkyrka, utan endast en mötesplats och ett samarbetsorgan för kyrkorna i frågor vi kommer överens om. SKR:s uppgift är inte att formulera gemensam teologi eller doktriner, det sköter varje kyrka och samfund om. Det är i praktiken svårt att ha en gemensam linje i SKR. Vi såg det senast i äktenskapsfrågan där vi gjorde en uppgörelse i SKR om att bevara ordet äktenskap för samlevnaden mellan man och kvinna, men Svenska Kyrkan struntade vid denna överenskommelse när politikerna i kyrkomötet körde över allt och alla. Svenska Kyrkan visade där att man ytterst är styrd av partipolitiker, och hänsynen till andra samfund i praktiken är minimal.

  hälsningar
  STefan Swärd

 • roland andersson

  Men Stefan. Du har väl skrivit debattinlägg tillsammans med företrädare för KD. Vad är skillnaden?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Roland Andersson,
  Inom ramen för Claphaminstitutet jobbar vi med debattartiklar och där finns KD-politiker med, men då har vi Clapham som gemensam referensram. Vad jag minns har jag en gång skrivit en artikel i Svenska Dagbladet, med ett antal undertecknare, och då fanns Göran Hägglund med. Jag säger inte att företrädare för kristna organisationer inte kan skriva tillsammans med partipolitiker. Men i detta fall var det både ordförande och generalsekreterare för SKR som skrev ihop med en företrädare för en socialdemokratisk organisation. Det blev en för tydlig markering. Hade undertecknarna varit en bredare konstellation så tycker jag att det hade varit okey. Det är min uppfattning, men andra kan se på det på annat sätt.
  hälsn
  STefan Swärd

 • lars göran berg

  Jag delar helt Din uppfattning att två kristna organisationsföreträdare skriver en artikel med ett riksdagsparti i valrörelsens start.
  Om Wiborn hade varit kommunal chefstjänsteman hade hon mist sitt jobb,,,
  Nu säger hon i Hemmets vän att hon skrev som privat person. Väldigt konstigt att hon då valde att underteckna med sin titel Missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet. Allt tyder på attt hon gjort det i sin befattning,
  SB missionsstyrelse borde behandla frågan dels sakfrågan, dels hur högste tjänstemannen förankrar sina egna personliga åsikter,
  Jag tycker att en kritisk analys behövs i vissa lägen Du har gjort den på pricken rätt.
  Lars Göran Berg