Laddar om för nästa rond i Hinn-debatten

Laddar om för nästa rond i Hinn-debatten. Behöver kommentera all kritik jag fått för mitt inlägg om Benny Hinn. Behöver dock lite tid på mig, och försöker också följa debatter på andra bloggar. Återkommer i bästa fall senare ikväll eller under morgondagen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • LittleOmar

  Jag har ganska nyligt ”kommit till tro”, som det ganska vackert beskrivs i gammelkristet språk. Detta skedde till trots av att jag i bagaget har med mig ganska många och intensiva iakttagelser av TV-predikanter och kristna healers, som gett mig kalla kårar och åckelkänslor. Ett av många sådana fragment som följt mig genom åren är den Oscar-nominerade dokumentären (1972, tror jag det var) om den amerikanske barnpredikanten Marjoe, som fick lära sig alla de trick som Benny Hinn och hans gelikar fortfarande praktiserar. Det är så enkel psykologi det handlar om, och jag är förvånad att du och andra inte genomskådar det. Försök att leta rätt på den filmen, Stefan.

  En sådan som Benny Hinn borde kristna ledare av din typ helt enkelt ta klart och tydligt avstånd ifrån. Jag har lärt mig att det i den kristna karismatiska traditionen finns något som kallas urskiljningens gåva. I fallet Benny Hinn tror jag inte den behövs, för det räcker med lite vanligt sunt förnuft.

  Hur kan en klok karl som du bli så duperad. Något sorts djupt och oreflekterat sår från den där Maranata-tiden som du vid något tillfälle referat till på din blogg?

 • John-Erik Hennersson

  Stefan!
  I slutet av de kommentarer Du du återger och som du fått på din blogg ang Benny Hinn säger du: Och att det bara var tillfälligheter att jag hamnade på mötet i lördags kväll, det var en son till mig som ville dit och därför blev det just det mötet som jag hamnade på. För mig låter det som en efterhandskonstruktion eller en bortförklaring. Ser fram mot en tydligare analys av Dig vad avser B H:s show och duperingskonster.

 • Berndt

  Emanuel Karlsten var och lyssnade på Hinn

  http://www.emanuelkarlsten.se/07/en-kvall-med-benny-hinn/

 • Niklasson

  Många kritiker här citerar gärna att Ulf Ekman reagerade emot fredagens predikan av Benny Hinn, men ingen har sen nämnt om de resterande två mötena som var så starkt präglade av Guds närvaro och där predikningarna var väldigt bra. Så här skrev t ex Ulf Ekman om söndagens möte:

  Det var ett fantastiskt möte på söndagskvällen. Det var härligt att stå och prisa Herren, både starkt och stilla. Bennys undervisning där han gick igenom några dagar, 48 timmar i Jesu liv och tjänst, Mt, 8, och hur Jesus botade de sjuka var så bibliskt och starkt just däri att han följde texten och beskrev det hela mycket levande. Idag har jag hört om ett flertal helanden som ett resultat av gårdagens möte. Jesus kom på en mycket starkt sätt i centrum. Det är så roligt när Benny Hinn står starkt i sin helandetjänst och blir till välsignelse för många.

  Själva var vi också mycket tacksamma att få vara med på de resterade mötena och tycker verkligen att Benny Hinn behövs i Sverige på många sätt.
  Tycker också att Stefans ”analys” var bra och ärlig.

 • Läsare

  Niklasson
  Vad var det som var så starkt med dom andra mötena, den skapade stämningen, Benny Hinns kollektsal, dom helanden som bara schvissade förbi utan respekt för människan nä duns ner i golvet upp igen duns ner i golvet upp i… och iväg ut, hans super JAG centrerade prat, pengarna som kom in till LO och BH, showen, den bilden som BH målade upp om dom 48 timmarna är ju så långt från vad BH själv lever och lär eller vad var det som var så bra.

  Du får gärna berätta och lämna ut fakta om dom under som skett detta är seriöst menat, skulle vara roligt att få höra vilka under som skedde. Jag tror faktiskt på under men inte på massbefallning av det

 • Peter J

  Jag gillar dig Stefan. Smart, kul & en andlighet som fungerar i det naturliga. Kul och ofta givande att läsa din blogg. Tacksam för att du lägger ner tid på den.

  Mindre kul att läsa att läsa alla dessa kommentarer (av vilka jag nu skriver en ;-). Har Guds barn ingenting meningsfullt att ägna sig åt? Supertyckare… Guds egen lilla självutnämnda åsiktspolis… Alla dessa som gärna uttalar sig bestämt om både det ena och den andra.

  Jag känner mig allt mer alienerad från en frikyrklighet som bara lyser när den befinner sig i de kristna elementen (och sällan lämnar dem). De som lever i denna ganska meningslösa skyddade verkstad som kännetecknas av konferenser, möten, kristna böcker, kristna vänner, kristnas bloggar osv. År efter år efter år. Till vilket värde för andra än dem själva – sett ur ett Gudsrikesperspektiv?

  Det finns ett akut behov av att kristna slutar umgås i sina slutna kretsar med eget språk, konstiga perspektiv, osanna religiösa värderingar som egentligen saknar förankring i Ordet men aldrig ifrågasätts osv. Ett liv där man har tid och lust att fokusera på petitesser kring vad den ena eller andra predikanten säger. Många av dem kan inte en gång umgås med ickekristna. De har glömt bort hur det går till.

  Istället borde de skaffa sig vänner och umgänge utanför de kristna murarna. Riv murarna. Möt de människor och den verklighet som skapar verklig fungerande andlighet. Det ger andra prioriteringar, fokus och värderingar kring vad som är relevant att ägna tid åt. Jesus sa: ”I världen men inte av världen”.

  Hade jag varit dig Stefan hade jag inte ägnat en sekund åt att försvara inlägget om Benny Hinn (eller andra inlägg). Varför ska du försvara dig inför dessa supertyckare och vad spelar det för roll vad de anser om dig och dina bedömningar?

 • JB

  Måste hålla med den eminenta Emanuel Karlsten. Sund inställning, sund analys. Tyvärr träffar han lite för nära trosrörelsen och den karismatiska rörelsen för att de ska lyssna på honom. Man måste inse att många inom denna rörelsen använder vanliga psykologiska finter för att få människor att ”leva ut” det dom själv vill ska ske, inte möjligen det Gud vill. Finns väl ingen anledning att falla ihop vid bön, om inte någon knuffar en på huvudet eller så. Kommer själv ihåg hur det var i församlingar kring LO på 90-talet, man så vilka som var vana och föll enkelt och vilka som vara nybörjare. Tycker även att det är intressant att tungotal (utan uttydning oftast) ofta följer samma ljudbild i en församling. Det ”arabiskt/hebreiskt influerade LO tungotalet fanns inte alls i Pingst i min hemstad på 80-90-talet.

  Sök Gud utan dessa masspsykoser. Gud finns också i ensamheten, i enskildheten. Låt under ske, slå inte på stora trumman så fort du tror att det sker, förvara det i ditt hjärta och sprid det när visheten har kommit i vittnesbörd osv.

 • wildwest

  Peter J: Nä, naturligtvis spelar ingenting nån som helst roll, vad vi predikar, hur vi predikar, vad det får för resultat eller inte. Inget spelar nån roll! Allt är lika bra. Varför inte omedelbart bunta ihop alla monoteistiska religioner till en synkretistisk sörja så alla känner igen sej i delar av budskapet så behöver ingen kritisera nånting. Jättebra.

 • Niklasson

  Läsare:
  Det som var starkt med de andra mötena, var inte något ”dunsande upp och ner i golvet” som du skriver, utan ett gediget vidrörande av Den Helige Ande som gjorde att de föll, som man också såg tydligt flera gånger. Guds närvaro blir så stark att man faller i golvet, vilket vi i vår familj har fått privilegiet att uppleva flera gånger. Om man inte varit med om det själv, är det lätt hänt att man skriver om det på det sätt som du gör.

  Kollekttalet skiljde sig inte från andra generella kollekttal i Livets Ord. De går till på liknade sätt.

  Vi har en helt annan bild av Benny Hinn än du har, vi tycker att han verkligen är hängiven Gud och kan både tala och förmedla kärleken till Jesus på ett mycket starkt äkta sätt. Lovsången som Bernny Hinn förmedlade på söndagen var ingen ”uppiskad stämning” utan mycket ljuvlig kärleksförklaring från hängivna kristna inklusive Benny Hinn själv.

  Du höra ett dokumenterat helande som ”hållt” i många år från Samuel Rumar på http://www.livetsord.se som skedde under Benny Hinns möte förut.

  Vi tyckte inte alls att han lät ”helanden schvissa förbi utan respekt för människan” Tvärtom, han är så barnsligt och härligt engagerad i människor som det bara går, med tanke på alla som passerar i hans möten.

  Vi själva tycker att de två sista mötena var mycket starka och inspirerade och vi var mycket glada att få vara med.

 • Läsare

  Niklasson

  Om du förnekar det märkliga som skedde på scen ber jag dig att titta på mötena igen det är ett fruktansvärt knuffande och uppdragande knuffande och uppdragane ibland upprepas det 5 – 6 gånger per person väldigt märkligt,. finner du någonstans i bibeln att vi skall falla och än värre slitas upp av ett par goriller om och om igen. Jag håller med om att dom vid enstaka fall ramlar utan att BH knuffar eller kommer springandes mot dom.

  Har sedan jag blev frälst i tonnåren levt och varit med i sammanhang (pingst) där eftermöten har präglats av lovsång förbön och av detta mynnat ut i olika manifestationer av olika slag. Jag kan säga att jag har sett märkliga saker och även fallit omkull på dom flesta konferenser och pingstkyrkor runt om i landet, men i samma andetag så måste jag säga att när man gick fram så var det ju det man ville och alla andra föll ju så man föll ganska lätt om man säger så. Finner dock inget bevis på att Anden skulle vara starkare närvarande än på ett vanligt 11 möte i ett mindre kapell när jag kommer dit i förväntan och ställer in mig på att få ett möte med min underbare frälsare.
  Känner mig betydligt mer tillfreds med min tro idag då jag inte behöver jaga runt för att möta Gud utan det får jag göra ständigt i min vardag

  Man behöver inte vara frälst för att skapa en sådan stämmning, gå in på bibelfocus.se och lyssna till det stora avfallet. Där visas en film om en amerikansk predikant som likt BH åkte omkring och hade sådana fantastiska möten, senare avslöjade han att allt varit en bluff och att han enbart gjort det för att käna pengar på just människor som tyckte det var så fantastiskt härlig andenärvaro vid hans möten. Men någon tro på Jesus hade han inte, men dom rätta ingridienserna för att skapa den rätta stämningen.

  Du menar sen att han var barnslig, ja barnen verkade iallafall störa honom och Gud, det märkliga är att dom 6000 som var på LO också verkade störa sig på ett barn i mittgången för dom apploderade när BH bad föräldrarna att hålla rätt på sitt barn, så det inte störde den heliga atmosfären.
  Det låter ju väldigt likt den 48 timmars bild som BH så ”fantastiskt” målade upp om hur Jesus såg på barnen och människorna runt omkring sig(obs ironi). Han behövde då definitivt inte skapa en viss typ av stämmning för att utföra under och få folk att förstå att han är vägen sanningen och livet.

  Jag tänkte att du hade ett exempel från helgen efter som du sa att du fått höra om flera helanden från den.

  Du får gärna lämna ut namn för det måste ju dom som varit med om ett helande vara glada att berätta och vittna om, skulle helt allvarligt vara väldigt roligt att höra och prata med någon som varit med om ett riktigt synligt under som gärna med dokument kan bevisa att något hänt för tyvärr saknar jag just att det sker sådant i våra möten idag.
  Jag menar vi kan ju inte ropa halleluja bara för att någon kommer fram och säger att man blivit helad och sedan måste hjälpas ner av flera människor för att man knappt kan gå. Vill inte låta för dömmande här för jag vet att det kan ske fantastiska saker i det tysta och lilla, men någon gång måste det ju ske ett ”stort” under i våra samlingar. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  Måste bara än en gång få säga att jag har precis som du tidigare älskat sådana miljöer, har även varit farsinerad av BH för många år sedan. men det var på den tiden när man köpte allt och sa, detta måste bara vara Guds Ande. men när man mognat både som människa och framförallt troende så har jag förstått mer och mer att allt är inte Gud som glimmar.
  Sen så kan jag inte först hur ni kan köpa paketet BH bara för att han skapa en så mäktig och härlig atmosfär när man bevisligen kan läsa om skandal efter skandal, märkliga predikningar, ett ytterst märkligt leverne, ett liv som rullar i lyx på bekostnader av givare som verkar totalt förblindade, när skall ni vakna upp

  Det sker faktiskt liknande saker i den ondes namn som dessa, precis samma manifestationer och även helande, än en gång kolla in bibelfocus.se och det stora avfallet. Om du gör det så lovar jag att du också kommer att börja först att allt behöver inte vara gud som glimmar hur än fantastisk stämmning det än är.

  Jag älskar lovsång psalmer och hymner jag älskar när jag själv och andra människor blir berörda av Gug, men inte till vilket pris som helst, man måste se bakom och göra en andlig bedömning som tar sig ut i hur människan som leder det hela lever och lär och där har Benny Hinn för länge sedan diskvalificerat sig totalt.