Nu blir jag uppläxad av domprosten Åke Bonnier

Domprosten Åke Bonnier tar mig rejält i örat för debattartikeln ihop med Sturmark. Det känns ju nästan hedrande att bli uppläxad av domprosten. Tycker dock inte att han har några sakargument att komma med. Tycker mest att konservatismen är på rejäl frammarsch med en förnyad allians av kungahus och statskyrka. Biskopsskrudar, aristokratin, kungahuset, med överklassen på första parkett i samband med prinsessbröllopet – det blir i varje fall inte den typ av kristendom som jag ägnar mig åt. Men Bonnier gillar det uppenbarligen. Lite lagom dos  kristendom har ju den svenska överklassen velat ha senaste 800 åren, och det gäller tydligen fortfarande.

Bloggaren Apg29, Christer Åberg, tar mig i örat för att jag skriver ihop med Sturmark. Men för mig är det helt odramatiskt. Jag har aldrig varit någon professionell pastor som har suttit inlåst på en kyrkexpedition. Jag är utbildad vid en helt ateistisk miljö vid Stockholms universitet, inte vid något teologiskt institut. Jag har levt med, och jobbat ihop med ateister hela mitt liv, jag har aldrig bott i bibelbältet. Jag tycker också att det är viktigt att kristna ledare rör sig i det offentliga rummet långt utanför kyrkportarna, och i den offentliga debatten skapar man ständigt olika allianser beroende på vilken fråga det gäller. Nu råkade jag och Sturmark hitta en fråga där vi hade samma uppfattning, och vi tyckte båda att det var odramatiskt att vi skrev några rader ihop.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Olof

  Ett utmärkt inlägg!

 • http://bloggradio.bloggsida.se Andreas E

  Hade inte du redan skrivit en artikel med Sturmark långt tidigare? Blev det samma liv då?

 • Anna-Karin

  Du får väl skylla dig själv då du kallar en vigsel i Storkyrkan för en tillställning. Mycket av detta bröllop – och andra bröllop med för den delen – är förvisso tillställningar men vigsel är vigsel.

 • Jan

  Men Swärd när filttofflorna åkte av verkar du bli mer och mer sur, bitter och besviken på allt. Det var längesen du levererade några saligprisningar, glädje och lovprisningar. Hoppas du är med och ber på det kungliga bröllopet.

 • Maja

  Bra, Anna-Karin.

 • urban

  Håller helt med Anna-Karin denna gång. Slarvigt att använda ordet ”tillställning” i detta sammanhang. Orden är viktiga – det vet väl du Stefan? Kanske behöver du läsa igenom manus en extra gång innan det publiceras? Kanske sova en natt också innan det skickas iväg? Så onödigt att skaffa sig fler fiender än vad man behöver…

 • http://www.crossnet.se Albin

  Amen!

 • Karin

  Upplever dig som väldigt nonchalant och undrar varför?

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Stefan du gör helt rätt i att kritisera den blandning av stat och kyrka som återigen gör sig påmind. Det är inte den kristendom jag sysslar med heller.

 • Juha

  #9
  Man kan ju dock välja sina formuleringar och koalitioner bättre än vad Stefan gjort. Nä, här främjar inte ändamålet medlen alls Stefan.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma

  Jag är ingen monarkist och tycker därför Victoria kan få välja kyrkotillhörighet på samma sätt som drottning Kristina gjorde, genom att abdikera. ”Tillställning ”var oekumeniskt men jag tycker nog det verkar ganska hipp som happ med det här brölloppet från brudparets sida som envisas att gå emot ärkebiskopen och leka Hollywood i kyrkan. Hur ärligt respekterar man då den kyrka man tillhör?

  Annars är det väl okej att skriva med vilken kompis som helst om ni kan komma överens. Sturmark är dock inte min favoritdebattör han är ofta häpnadsväckande okunnig om de saker han tar upp, som oftast när det gäller religion.

  Men du låter faktiskt lite självbelåtet bitter i tonen. Kanske för att dina kompisar här på sidan inte gillar Åke Bonnier, vad vet jag?

  För övrigt säger jag som profeten Samuel: kungar är farliga och har inget att tillföra sitt folk http://barockbloggen.blogg.se/2010/june/oupplyst-monark.html.

  Robyn for president!

 • Anna-Karin

  Bäste Stefan Swärd, jag har med stor behållning läst din blogg under de senaste 2 åren. Jag har inte samma åsikt som du i många frågor men har uppskattat din retorik, din stingens, din humor. Vad har hänt? Har jag förändrats eller är det du? Jag vet att din roll har ändrats i och med att du inte längre är ordförande i EFK men nu verkar du mer….grälsjuk? Arrogant? Kanske ett vilsamt besök i norra Västerbotten vore bra 😉

  Att du skriver artikel med Sturmark är inte riktigt vad jag uppfattar som att sticka ut hakan. Du har ju dessutom ”haft ihop det” med honom tidigare eller? Att raljant kalla två människors vigsel för ”tillställning”, det blir bara fånigt. Oavsett vad man anser om monarkin kan man välja sina formuleringar. Att dessutom tro sig bli ”tagen i örat” och ”uppläxad” av Åke Bonnier…..han verkar väl mest trött då han skriver om er artikel….

  Däremot, om du tagit ställning för ECHO-s annons i Dagen, det hade varit att sticka ut hakan. Då kanske frikyrkosverige – och delar av det sekulerade samhället med – fått hicka.

  Ta lite semester, käre Stefan. Du verkar behöva det 😀

 • Mats

  Bonniers kjommentar kan inte kallas att Stefan S blir ”tagen i örat”.
  Som någon ksrev denuttrycker mer att han blir ”trött” och läöser man hela kommentaren kommer en del i ett annat ljus…

  Hovet har själva poängterat sin önskan att ”evangelisk luthersk lära” skall vara riktmärke för kungafamlijen.Klart är ju att individer i den familjen ändå rimligen har tankefrihet och även inom andra kyrkor har medlemmar olika grad av ”medhåll”, och även avståndstagande, till sin kyrkas tro och lära.
  Kan väl inte minst både EFK och Pingst vara exempel på…både mitt i ”bibelbältet” och i storstäderna..

  När det är sagt, visst kan jag ändå hålla med dej Stefan i delar av ditt resonemang.Staten ska inte betsämma över individers tro och tillhörighet, men kanske den bästa kampen mot sådant är på annat sätt än att delta i kören som förlöjligar brudparet och deras (som det framgår) egna val.

 • Pingback: Hittat, länkat och kommenterat – June 16, 2010 | Emanuels randanmärkningar()

 • Ulf Stenlund

  Det som är uppmuntande mitt i dumheterna med tvångsanslutningen till en viss kristen inriktning är drottningens önskan att vi ska be för de unga tu. Om detta är vi förhoppningsvis eniga trots vildvuxenheten bland oss olika inympade grenar i det äkta trädet.

 • Nils

  Jaha Stefan – du har visst hoppat i galen tunna.

  Läs vad föreståndaren för Smyrna Gbg säger om Sturmark i sin aktuella blogg.
  Då har du oavsett sakfråga valt fel kompanjon:

  http://www.smyrnakyrkan.se/centrum/verksamhet/media/blogg/111-smyrnabloggen/451-den-tabubelagda-tron

 • P

  Håller med Anna – Karin. Inte ett dugg underligt att människor reagerar när någon kallar en vigsel för ” tillställning”. Skulle du själv vilja att någon sade så om din egen vigsel?

 • BW

  Stefan, Jag uppskattar att du är lite bitsk och kritisk och ger svar på tal. Kanske kan du få fler efterföljare, Sverige behöver det. Fast å andra sidan är det lätt att göra klavertramp då, tro mig, jag vet av egen erfarenhet. Nu när du kanske har lite mer tid över till läsning ska jag rekommendera en bok som kan ge dig nya insikter och intellektuell ammunition, nämligen ”Västerlandets filosofi” av Bertrand Russel.

  Hälsa frugan!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Inlägg 3,4, 6, 8, 17 m.fl. problemet är att jag tycker som jag skriver. Jag är varken sur, bitter eller besviken men tycker att det finns skäl att problematisera den nykonservatism som väller fram, och med dess allians av statskyrka, kungahus och överklass. Men jag inser att det är kontroversiellt. Tack Joachim Elsander inlägg 9 och några till som delar min analys, och tack BW att du har förståelse för tonfallet.
  Emanuel K, hur är mitt svar till Bonnier klumpigt. Jag tycker att min analys är ganska träffsäker.
  glada hälsningar från
  Stefan Swärd

 • BW

  Jag tror att Svenska Kyrkans har hittat en nisch i att tillhandahålla en humanistisk etik i en tid präglad av relativitet och förvirring. Detta i kombination med en andlighet som utan större probllem kan samla olika grupper med den gemensamma nämnaren av att vilja framstå som goda och fina människor, eller som Paulus uttryckte det på sin tid, vilja ha ett sken av gudsfruktan men utan att vilja veta av kraft. Oftast är ju fallet så bland samhällets topper och högt värderade människor. En andlighet som en dag utan större problem skulle kunna ingå allians med många andra världsreligioner. I tisdagens (gårdagens) DN Kultur, finns en intressant artikel ”Gud är det du bryr dig om” av Kerstin Vinterhed, där man kan läsa om vad för sorts kristendom som vinner terräng i världen i dag. (Den verkar ännu inte gå att länka till.)

 • http://www.svenskakyrkan.se Åke Bonnier

  Bäste Stefan, jag väljer att kommentera också på Din egen blogg. När det gäller att ta Dig i örat var det inte det jag var ute efter utan snarare reagera på det ord som Du slarvigt nog använde om den gudstjänst med förbön, textläsningar, psalmsång etc. som vi ska fira i Storkyrkan på lördag kl 15.30. Du kallade den ”tillställning” och oavsett vad SAOL och andra skriver om det ordet har det i detta sammanhang en nedsättande klang. Jag har svårt att tro att gudstjänster i Elimkyrkan är något annat än gudstjänster. Åtminstone vill jag inte tro det tills Du eller någon annan bevisat motsatsen. Låt oss använda rätt ord och rätt definitioner om varandras gudstjänstfirande.

  Statskyrkosystemet upphörde vid årsskiftet 1999-2000. Att kalla Svenska kyrkan för en stadskyrka är därför också felaktigt. Svenska kyrkan är liksom andra kyrkor i Sverige ett enskilt trossamfund även om vi, dessvärre, fortfarande har i ramlagstiftning att hålla oss till som säger att vi ska vara evangelisk lutherska, demokratiska och rikstäckande.

  Tro det eller ej, men vår kungafamilj vill ha en kyrklig vigsel därför att de är kristna. Hur mycket de tror, hur ofta de går i kyrkan, hur ofta de ber, hur ofta de tar emot nattvarden, hur ofta de läser i Bibeln är inte min sak att ha åsikter om. Och ingen annans sak heller.

  Det var, som jag skrev, hovets önskan att det skulle ligga i grundlagen att kungafamiljen (kungen och hans barn) ska tillhöra den evangelisk lutherska bekännelsen. Sedan 1593 är vi ju en av de reformatoriska kyrkorna i världen. Det var då vi antog de 3 gammalkyrkliga symbola (de tre trosbekännelserna och Augsburgska bekännelsen) Den sistnämnda ska naturligtvis tolkas in i vår samtid (vilket kyrkoordningen påminner oss om) vilket innebär att påveattackerna etc, etc är otidsenliga och inget vi idag står bakom.

  Att vi på lördag har 3 biskopar och en domprost som leder gudstjänsten beror på att ärkebiskopen alltid är involverad i kungliga vigslar, överhovpredikanten är kungafamiljens själasörjare, jag själv känner brudgummen sedan många år och har också mött bruden ett antal gånger. Att biskopen i Lund är med beror också på att det är viktigt med en kvinna vid altaret och inte bara tre män. Därför valde man den biskopsvigda kvinna som varit längst i tjänst. Vår uppgit är att leda bön och allt det andra som ingår när vi firar denna typ av gudstjänster. Svenska kyrkan är en episkopal kyrka med rik liturgi. Vi blev inte så refor,merade som vår tyska systerkyrka utan har behållit mycket av den katolska traditionen. Jag kan förstå att det kan kännas lite annorlunda när man står i det mer kongregationalistiska sammanhanget. men någon allians mellan en ”statskyrka” och kungahus finns det inte. Att överklassen kommer till kyrkan denna dag kanske inte är så konstigt. Många av dem går dessutom säkert i kyrkan i andra sammanhang. Stefan, låt oss inte döma! Det var visst någon som sa det…

  Låt oss följa Honom!

  Vänliga hälsningar

  Åke Bonnier