Twitter, spännande lunch och samfundsordföranden som offentlig röst

Läser med intresse inläggen om Twitter, men det kommer säkert fler kommentarer, så den debatten får rulla vidare.

Hade en intressant lunch idag med en av Sveriges främsta experter på kommunikation och opinionsbildning, Anders Lindberg VD för konsultföretaget JKL, som bl.a. nu är chef för tidigare statsministern Göran Persson, som nu är anställd hos JKL. Vi samtalade bl.a. om religionen och kyrkans roll i svenska samhället.

Jag har fått frågan om jag blir en föredetting opinionsmässigt när jag avgår som EFK-ordförande. Tror snarare tvärtom. När man skriver och agerar i offentliga rummet, känns det snarast som en belastning att vara samfundsordförande, det är kanske en intressant titel i smala kristna samfundskretsar, men inte utanför den kretsen. I Stockholm finns det nog inte många, inte heller inom kyrkorna, som bryr sig om, om man är samfundsordförande eller inte. Jag har medverkat i riksmedia minst ett femtiotal gånger senaste 5-6 åren, jag tror att det är vid ett par av dessa tillfällen, där jag har blivit tillfrågad eller intervjuad på grund av att jag är EFK-ordförande. I övrigt har det varit för att man har haft något väsentligt att säga, enligt de berörda redaktörerna. Samfundsordföranden är en mycket liten grupp och ganska anonyma personer i svenska samhället, deras roll är i regel administrativ i att leda styrelsens arbete, det är snarast mirakulöst om man kan göra sin röst hörd utifrån en sådan plattform. De traditionella frikyrkosamfunden har tyvärr blivit mycket anonyma i svenska samhället. Frågar man en vanlig Stockholmare har de ingen aning om vad Missionskyrkan eller Baptistsamfundet är för något. Tror att det bara är i typiska Bibelbältesstäder som Jönköping och Örebro där samfunden uppmärksammas av vanligt folk.

Senare i veckan ska jag försöka skriva ihop några inlägg som summerar 8 år som EFK-ordförande. Tänkte dock först skriva en liten analys av Jim Wallis och hans framträdande på tre samfundens konferens i Örebro.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna-Karin

  Nja, någon föredetting varken är du eller blir du tror jag. Däremot kanske mer stridbar, mer diskussionslysten, mer ifrågasättande. Om du kan föra ungas talan en del – genom ditt engagemang i Konnekt – skulle jag bli glad.

  Jag tror på en Stefan Swärd som gör skäl för sitt efternamn! :-)

 • Ronny

  Bli inte sur nu på mig men jag vill vara som den lille pojken som sa till sin mamma ser ni inte att Kejsaren har inga Kläder…så min kommentar är av kärlek till sanning ,för att bli till hjälp.Och har jag fel förlåt…Men tänk om hela den nya ekumeniken är ett av ledden av det djävulen bygger upp där han kan för att vilseledda massorna och den enskilde …Ser ni inte att våra kyrkor blir och kristna blir överens om mer än tron på Gud .Och de centrala frågorna i tron som Jungfrufödelsen , Korset och uppståndelsen och frälningen av nåd igenom tron just därför, enligt Guds Ord …Att frikyrko kristna och deras kyrkor avfaller till ljumhet , eller överandlighet. Eller falska traditionner från de traditionnela kyrkorna och vice versa ??? Är det värt det, snart är Grodan Kokt ….Frid Ronny

 • Ulf Stenlund

  Bäste Stefan

  Eftersom jag är uppfödd med att samfund är av ondo men nu är, via min församling, medlem i pingstsamfundet vore det intressant att få veta vad som är för och nackdelar med en organisation som EFK..

  Mvh
  Ulf

 • Pingback: Frikyrkans utveckling i framtiden « Mikael Karlendal()

 • Broder Roger

  Jag har läst att Pekka Mellergård tidigare uttryckt tanken – sannolikt i finstilt format i NOD – på samarbete mellan EFK och Jim Wallis organisation Sojourners. Kanske diskuterade de bägge herrarna förutsättningarna för ett samarbete vid Jim Wallis besök i Örebro. Wallis var väl inte inbjuden av EFK utan det blivande trossamfund som söker efter en ”profetisk entreprenör”: Kanske är en radikal amerikan gångbar som samfundsledare, sedan du tidigare tydligt deklarerat att du inte är kandidat till jobbet.