Kan någon förklara för mig varför man ska twittra?

Jag får ibland frågan om jag inte ska börja twittra. Men jag har väldigt svårt att begripa varför. Dessa osammanhängande meningar som slängs ut i luften, jag har svårt att begripa det kommunikativa värdet. Jag tycker dock att Twitter passar i speciella situationer, vi twittrade från EFK:s kongress t.ex. och det var ett bra sätt att hänga med i vad som hände, twitter från fotbollsmatcher och liknande är också bra.

Men kan någon ge mig en bra idé om hur jag skulle kunna använda twitter på ett meningsfullt sätt. Jag läste att Venezuelas president Chavez, som jag lyssnade på live i Köpenhamn i december, har börjat twittra – och det har tydligen exploderat – jag tycker att Chavez är en storskurk, men twittrar han kanske jag kan göra det också. Sedan känner man sig som en pre-modern dinosariure från före upplysningstiden som bara bloggar, men det får man väl leva med.

Pratade med en kille under söndagskvällen som jobbar på Sveriges Television om att mer aktivt använda Youtube som kommunikationsform, det tror jag har en större potential. Bra idéer där emottages också tacksamt.

Den som kommer med en bra idé som jag kan använda lovar jag att bjuda på en brakmiddag i Stockholm, men man får ta sig till Stockholm, om man mot förmodan inte bor där, men de flesta bor ju där – snart.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Det är positivt, att skriva ut texter tydligt på svenska. Twitter är varken hackat eller malet och bjuder bara på osammanhängande snack. Utgå inte från att alla kan engelska! Utgå inte från att alla har snabbaste bredbandet. Med alla dessa Youtube som stannar stup i ett mitt i predikantens olika miner är det inget vunnet. Som jag ser det. Lättirriterad som jag är.
  Evangelisten (Stefan Swärd) och bibelläraren (Mikael Karlendal) kan kompettera varandra på ett bra sätt utan twitter.

 • Pingback: Twitter Trackbacks for Stefan Swärd » Blog Archive » Kan någon förklara för mig varför man ska twittra? - Allt mellan himmel och jord [stefansward.se] on Topsy.com()

 • http://www.monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Alla är faktiskt inte Stockholmare och kommer heller aldrig att flytta dit!
  😉

  Twitter är inte samma sak som en blogg. Jag har också märkt att Twitter används på två sätt. Dels som ett slags chatt mellan personer och dels som reklampelare. Där kan man göra reklam för ett nytt blogginlägg, en bra tidningsartikel eller andra inlägg.
  Nackdelen är att har man för många som man följer försvinner mycket i mängden.

 • http://fredrikhimlen.se Fredrikhimlen

  Främsta anledningen till att använda Twitter är inte snabbrapportering, utan snarare den att det inte finns några som helst krav på att skriva långa texter. Faktum är att en skön grej med twitter är att kommentarerna som längst blir uppdelade på 2 tweets. Det är skönt, lätt att hänga med i flödet.
  Många använder Twitter som en förlängning av sitt rss-flöde, för att uppmärksamma på nya bloggposter, en liten skön realtidsfunktionalitet.
  Twitter fyller för mig i alla fall funktionen att jag kan slänga ut mig korta frågor, tankar och få korta svar. Jag får dessutom notiser när blogginlägg kommer utan, innan rss-läsaren varnat.
  Nödvändigt eller ej, jag tycker att det finns funktion nog att testa, börja använda twitter, testa hur det kan funka för dig. Om det inte är något för dig så är det inte, och det gör ingenting.

  Apropå Youtube så tycker jag att det är ett format som är värt att experimentera med. Men som kommunikationsform så vet jag inte om man kan jämföra potential mellan så olika plattformar. Twitter är så mycket enklare att experimentera med.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Bra fråga! Det har jag också undrat. Kommer att följa svaren med intresse. Det här med reklam för blogginlägg är ju förstås en smart grej.

  Det jag också undrar, det är hur man kan ha tid att vara med i Facebook. Eller har man verkligen någon nytta med det, förutom att hålla kontakt med vänner, förstås? Kan man inte bara hålla kontakt med vänner per telefon? Räknas jag härmed som mer medeltida skolastiker, pga denna min oinsatthet i nutidens trummanden?

 • Tea Gustavsson

  Youtube kan vara bra för envägskommunikation medan Twitter är en bättre plattform för dialog (men då ska man ha tid för det, dialogen sköter sig inte själv). Dock skulle ju du exempelvis kunna använda Twitter för att visa vägen till dina Youtube-filmer som inte heller de marknadsför sig själva.

  Jag håller med om att det är en konst att koka ner sina tankar till en, två meningar. Det blir också mer interaktivt eftersom det ”kräver” mer fantasi av läsaren. En bra mening kan ju få tanken att sväva fritt och landa på ett ännu bättre ställe.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  I den snuttifikation och anarki som redan finns i bloggvärlden …

  I den närmast oskiljaktliga blandning av information och des-information som internet består av …

  Det enda twitter kan bidra till är ytterligare snuttifikation, egocentricitet, anarki och förvirring.

  Reklam! Här är jag, hör mej!

  Inget mer.

  Sanningen hittar man inte genom att räkna näsor!

  Men, och detta är viktigt, eskatologiskt sett.

  Stora delar av världens befolkning har inte tillgång till TV och internet, med däremot mobiltelefoner som man kan skriva snuttar på.

  Och, det som just nu utbreds, mobiler där man kan se digital TV.

  Alla byar mitt i urmarken kommer alltså att kunna se de två vittnena ligga döda i tre och en halv dag. För det finns alltid någon som stilar med sin mobiltelefon.

  Det är denna infrastruktur som snabbt byggs upp. Vare sig vi själva twittrar eller ej.

  Allt har sin tid. Gud förespråkar prioritering.

 • http://twitter.com/StenbergJA Johan S.

  Jag använder twitter bl.a. för att hålla lite kontakt med frikyrkovärlden som jag annars inte rör mig i så mycket IRL.

  Tycker inte att man ska använda sociala medier bara för att ”nå ut” med religiös reklam. Det blir bara ytligt. Däremot är det ett bra medel för att i dialog lära sig av andra tanketraditioner.

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Får också frågan hela tiden…. Jag tillhör dem som medvetet hållt mig borta från twitter av en rad olika skäl.

  1.) Jag är inte intresserad av att dela med mig till ”hela världen” vad jag gör varje minut på dygnet.
  2.) Jag är inte intresserad av vad andra gör, tänker eller tycker under dygnets alla timmar
  3.) Som aktiv i näringslivet och via aletheia e.t.c. är jag redan del av en oavbruten kommunikationsström via telefon, mobil, fax, SMS, e-post och diverse hemsidor och vore galen att frivilligt lägga till en till källa till ”energitjuv”.

  Listan kan göras längre men vem orkar höra mitt gnäll :-)

  I övrigt har jag länge tänkt att skriva en bloggpost om problematiken kring alla journalister som twittrar hejvilt med personer i diverse organisationer, samfund och rörelser de har betalt att nu och då granska. Jag anser att det ligger en fara i att ”bli du” med alla och att twitter-relationen kan komma att grumla opartiskheten när dagen kommer då det är dags att syna en av de personer man haft en regelbunden twitterkontakt med.

  Så till din fråga; varför man ska twittra?

  – Du kan strunta i twittrandet med gott samvete. Även om en och annan inte tycker att du är ”hipp” så har du som pastor e.t.c. ytterligare ett antal skäl att INTE twittra.

  mvh
  MyTwoCents / Daniel

 • Stefan A

  Efter att ha tillbringat mycket tid med ett dataforum som jag även modererar, kan jag bara konstatera att jag orkar inte med facebook och twitter. Det tar för mycket tid och splittrar mig. Jag längtar efter riktiga möten med riktiga människor! Allt kan visserligen användas för Gud men allt kan också bli ett substitut för Honom…. I det dataforumet jag är i har jag vid olika tillfällen vittnat om hur Gud har helat mig, vilket han har. Efter sju år är responsen i stort sett noll fast jag tagit en del chanser och har verkligen något att berätta. Jag ser mer och mer hur evangeliet smittar och det sker i möten mellan människor på riktigt. På nätet hör och ser människor bara mina ord och argument och det är lätt att avfärda. Öga mot öga ser de och känner att något har hänt och att ord och verklighet stämmer. DET väger tungt!

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Hej Stefan: Här har du en video som förklarar det hela: http://www.youtube.com/watch?v=PN2HAroA12w

 • http://www.vetlandabc.com Patrik, pastor Vetlanda

  Hej på Dig
  Hade faktiskt tänkt träffa dig vid tillfälle när jag är i Stockholm, om du har tid,jag är från Småland så en brakmiddag ”on you” vore ju kanon! 😉

  1. Brian Houston är ett bra twitter exempel: Han skrev exempelvis under en lång period en följetång som gav mig väldigt mkt. Leadershipsgoals, kolla detta exempel: Leaders goal: That I may always be OPEN to change – COMMITTED to flexibility – ABLE to admit mistakes – READY to listen!
  Lite intressanta lättlästa följetånger från dig på twitter är välkommet.

  2. Twitter är också en bra träning att säga ngt bra med få ord. Det behöver vi lära oss i vår bransch 😉 och du når oxå alla dessa som INTE läser långa blogginlägg 😉

  3. Om Chavez kör på, så borde du göra det. Make some impact, annars gör ngn annan det! Du har en betydelsefull röst/plattform. Den ska du använda.

  Middagen är min nu va? (just kidding)

  Mvh
  Patrik Olofsson

 • Anna-Karin

  @9, My two cents: Håller helt med.

  Jag är ingen offentlig person och min tid är begränsad då jag har ett RL som ska ha sitt. Facebook använder jag som socialt rum, bloggar läser jag för att få veta vad folk tycker – men blir ack så irriterad över bl.a. Erevna som lägger ut nåt slags reklam för sig titt som oftast med ämnen som inte hör till ämnet. Om jag vill veta vad som står på Erevna går jag dit och läser. Twitter ser jag med som energitjuv. Man kan inte vara med överallt.

 • Karl

  Har du varit i Göteborg nån gång Stefan? Här är vi i alla fall runt 800’000 som inte vill till Stockholm 😉

 • http://erevna.nu/ Christian

  Nej inte jag i a f.

 • http://erevna.nu/ Christian

  Karl
  Nä håller er på baksidan…. 😉

 • Anna-Karin

  Lugn alla icke-stockholmare. Stefan måste vara äkta stockholmare, han låter riktigt illa men han rår ju inte för detta lyte. Dessutom har han haft den goda smaken att äkta en riktig kvinna…..dvs. från Västerbotten.Det finns hopp….. 😀

 • http://amen.se brynte

  Stefan, jag tycker du ska börja twittra.
  Twitter är i första hand ett kommunikationsverktyg. Det handlar ofta om kommunikation med folk man inte känner sen tidigare och inte minst med mediepersonligheter, som ju har en stark position på Twitter. Överlag kan man nog säga att de som använder Twitter i väldigt stor utsträckning är opinionsbildare på olika sätt. Denna opinion bildas dock inte genom megafon-teknik utan snarare genom samtal och spridande av idéer genom länkar och dylikt. Givetvis kan man också söka sig till noll-uppdaterings-användare, som de flesta ovan hänvisar till. Personligen anser jag inte dem vara så intressanta utan jag följer hellre de som har något att säga. Av 200 000 svenska användare så finns det rätt många seriösa.

  Twitter har fördelen att man faktiskt har möjlighet att möta och samtala med många nya människor med väldigt lite resurser, eftersom man inte kan skriva mer än just 140 tecken per uppdatering.

  Exempel på några du känner eller känner till är: @realrobbell, @rickwarren, @magnus_persson, @johnvandinther, @sgustavsson, @ulfekman, @kolportoren, @carlhenric, @andreasnielsen, @mattmartinsson och @gustafbjorkman
  Fråga dem också vetja, de har egen erfarenhet.

 • http://amen.se brynte

  Det ska också sägas att om du vill ha hjälp att komma igång eller tips med hur man ska tänka så är vi många som gärna hjälper till!

 • http://trumgottist.com Rikard

  Jag har ett konto på Twitter, och använder det ibland (främt för att skicka små svar till sådant som andra skrivit, vilket var anledningen till att jag skaffade det i första hand), men jag är inte så särskilt förtjust i Twitter. 140 tecken räcker till att säga ”läs X”, ”Y är bra”, ”Z är dåligt”, men det blir väldigt nyanslöst. Det finns inte utrymme att säga vad det är som är bra med Y, eller varför Z inte är så bra. Ingen riktig diskussion, utan bara folk som håller med varandra i sina förutfattade meningar.

  Särskilt problematiskt blir det när man vill reagera på någon annans kvittrande. I alla fall om man inte bara skall hålla med. Så enligt min erfarenhet är Twitter kanske bra på att peka på kul Youtubeklipp och liknande, men skall man bli mer allvarlig så funkar det inte riktigt.

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Brynte: Du kan ju länka till din twitter profil (http://twitter.com/brynte) så folk förstår vad du menar med din utläggning.

 • http://erevna.nu Michael G. Helders
 • Broder Roger

  Stefan, jag ställer mig frågande till varför du ska börja twittra.Twitter är inte särskilt viktigt utifrån min egen omvärldsanalys. Att tolka verkligheten i maximalt 140 tecken är en av de värsta formerna av snuttifiering som de innovativa marknadskrafterna försöker tvinga på människor. Du bjuder ju redan in människor att bli delaktiga i ditt liv på många andra sätt än just Twitter. Vad är det du vill uppnå som du inte redan gör med bl.a. blogg, predikan och samtal IRL?

 • http://vemtanderstjarnorna.blogspot.com Per Ewert

  My TwoCents har flera goda poänger. Min förläggare frågade mig ifjol om jag inte skulle börja twittra, men den omedelbara känslan var så tydligt obehag att det var lätt att avstå. Twiter KAN vara alldeles utmärkt, men det finns tydliga risker att den mest blir en energitjuv. Jag skrev en kulturartikel i Dagen i somras på temat där jag försökte uttrycka min kluvna inställning inför nutidens ständiga kommunikationsbrus: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174142
  (Vet inte om den är tillgänglig för icke-prenumeranter)

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Personligen tror jag att twittrandet är en innegrej som snart blir ett minne blott. Men, den summeringen är blandat med ett mått önsketänkande och ett mått av min egen negativa inställning till twitter. . . .

  Den som lever får se!

  /D

 • Maria

  Jag har också ofta frågat mig varför man ska tala i telefon. Man ser inte den man pratar med, man når inte tillräckligt många, det finns sällan tid att fördjupa sig i långa och betydelsefulla konversationer. Alla möjliga som har hittat mig i telefonkatalogen, inte minst telefonförsäljare, envisas med att kontakta mig med frågor och erbjudanden. Det händer till och med att vänner ringer för att tipsa mig om TV-program eller tidningsartiklar. Dessutom har jag hört att grannarna använder telefonen för att skvallra om andra personer på vår gata. Skrämmande.

  Alla dessa meningslösa artighetsfraser man måste stå ut med (”Hej du, läget?” ”Jodå, huvudet upp och fötterna ner, själv då?” ”Knallar och går, jämna plågor”) blev till slut droppen för mig. Jag har stängt av min telefon och föredrar att möta riktiga människor i den riktiga världen. Jag tycker att jag använder min tid så mycket bättre på det sättet.

  Jag vet att många tycker att det är smidigt att kunna hålla kontakt med sina vänner via telefonen, inte minst vänner som bor på annan ort. Somliga tycker också om funktionen trepartssamtal, där man kan diskutera med fler än en person på samma gång. Teknikens landvinningar! Min granne påpekar ständigt för mig att han inlett många vänskaper med att prata i telefon och sedan övergått till att umgås med personerna i fråga även utanför telefonnätet (även om det fortfarande händer att de ringer varandra). Han har också kontakt med andra pelargonodlare via telefon och gör upp om att skicka sticklingar på posten. Det är säkert bra, men jag är rädd att det går ut över deltagandet i vår lokala trädgårdsförening.

  Tro mig Stefan, man klarar sig bra utan telefon. Det räcker så bra med en pratstund på ICA och en kopp kaffe hos grannarna!

 • http://amen.se brynte

  Tack Maria! Telefonen är en fluga (-:
  Och tack Michael för länken.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  TAck för alla synpunkter,
  Jag ska fundera på saken.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Maria

  Här kommer några mer seriöst menade förslag som komplettering:

  – Om du inte lagt ner konsultverksamheten när du blev Elimpastor kan du följa de tongivande personerna inom området på Twitter. (Vilka de är vet du bäst.) Förhoppningsvis twittrar några av dem och delar med sig av åsikter och lästips.

  – Inom frikyrkoområdet tror jag att du har full koll ändå, men kanske är det några av de twittrare som Brynte tipsar om ovan som kan vara särskilt intressanta att följa.

  – Twitter är ett smidigt sätt att nå många människor med kort information. Elimkyrkan eller Ungdomskyrkan Konnekt skulle kunna använda Twitter (om man inte gör det redan) för att tala om vad som händer. Möten, samlingar, andra nyheter. Visst finns infon redan på hemsidan, men den saknar RSS-funktion för detta. På Twitter får man uppdateringarna automatiskt i sitt flöde för dem man valt att följa. Man kan göra detsamma på Facebook, till viss del är det olika människor som är aktiva på olika plattformar.

  – Som du skriver är Twitter bra för att rapportera från olika typer av evenemang. Dessutom kan man diskutera resp evenemang, ventilera sina åsikter eller sin frustration (fotboll :-) ) och hitta likasinnade att t ex gå på matcher med…

  – Man får tillgång till ett nätverk där man kan efterlysa olika saker, på samma sätt som du gör i det här inlägget. Är det snabba puckar och mindre komplicerade saker är Twitter snabbare.

  – Du kan också ge lästips (från din egen blogg, andras bloggar, artiklar på webben) på ett snabbt och enkelt sätt jämfört med att skriva ett blogginlägg. Naturligtvis utesluter det ena inte det andra.

  – Vissa av mina vänner har bättre koll på Facebook och Twitter än sin e-post och det kan vara smidigare att skicka ett direktmeddelande i Twitter än ett mejl. I största allmänhet brukar olika kommunikationsmedel komplettera snarare än utesluta varandra (naturligtvis).

  – När du testar Twitter, använd en applikation/klient (t ex Tweetdeck) snarare än webbgränssnittet. Det är svårare att få överblick via webben.

 • Pingback: Mer Stefan Swärd och fantastisk kommentar om Twitter | Amen.se()

 • http://www.enannansida.se Petra

  Maria! Lysande!

 • Pingback: Stefan Swärd » Blog Archive » Glimtar från Cyberspace - Allt mellan himmel och jord()

 • Pingback: DigitalPR omvärldskollar [2010/08/18] - Deepedition DigitalPR()