Predikan om att inte anpassa oss efter världen

I går höll jag en predikan i Elimkyrkan i Stockholm med rubriken ”Du är en ambassadör – från ett annat land”. Den bibeltext jag utgick ifrån var Rom. 12:2 där det står att vi inte ska anpassa oss efter denna världen.

Jag försökte i predikan bena ut några grundläggande saker, vad är det för skillnad på synd, livsstilsregler i stil med det som förr brukade kallas syndakatalogen, och vad som är Gudsrikets värderingar. Man kan lyssna på predikan genom att gå in på www.elimkyrkan.org och klicka till höger där det står nedladdningar, klicka på rubriken och datumet 2010-05-09.

Synd är livsfarligt, det ska vi fly ifrån, det förstör vår relation med Gud, med varandra, och förstör våra egna liv. Sedan har vi skapat en massa kristna livsstilsregler, om hur en god kristen sköter sig och uppför sig. Och där menar jag i predikan att här gäller den kristna friheten, men principen är att allt är inte nyttigt och vi ska inte låta något få makt över oss.

Sedan har vi Gudsrikets värderingar, där det handlar om att omformas efter Kristi avbild, det handlar om efterföljelsen, jag tog som exempel en kristen syn på materialismen, ett område där vi absolut inte ska anpassa oss efter denna världen.

Om vi slarvar med synden i våra kyrkor, inte lär ut Gudsrikets värderingar, och inte anpassar oss när det gäller världen när det gäller att vara kulturellt relevanta för att nå vår tid, då har vi misslyckats totalt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jag lyssnade på en bra predikan i dag med Paul Washer i samma ämne. – Tio Anklagelser Mot Den Moderna Kyrkan (Svensk Text)
  http://vimeo.com/7463906.
  v v v v Thommy Bergenwall…

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Ska bli spännande att höra din predikan- men det för bli i morgon.- Höres ut som ett riktigt spännande och relevant ämne!

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Holger anpassade sig inte till denna världen och då gjorde han en pudel. Men det var nog snarare en vallhund som skiljer mellan getter och får.

 • Pingback: Utan skuld om någon går förlorad – innehåll och ton « Mikael Karlendal()

 • O

  Stefan

  Du nämner syndakatalogen Man måste se den i förhållande till det samhälle som vi levde i t.e.x så var alla biografer och danspalats stängda på långfredagen (så vi hyrde sådana lokaler för att ha möten) i skolorna hade vi morgonbön På väggen i skolan stod det skrivet svärj icke vid himmelen för den är Guds tron och icke vid jorden för den är Hans fotapall Hela samhället var religiöst ur detta samhälle var det inte så konstigt med dom regler som också kom i frikyrkan Jag kommer ihåg människor som blev uteslutna Vad jag såg var att dom medvetet opponerade sig mot reglerna Det går inte att titta på gårdagens regler i dagens ljus Om samma människor som blev uteslutna ”då” skulle sett hur vi lever idag ville dom nog uteslutit oss alla

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Jag har läst i Bibeln: Jag tror, hjälp min otro.

  När man utsätts för ifrågasättande på de orden blir det svårt att förstå åt vilket håll folk vill att vi ska gå!

  Ser man Jonas Gardells böcker i det ljuset kanske de är lättare att förstå. Thommy Bergenwall jag såg Paul Washers predikan och även i kontrast med det han säger är Jonas böcker, böcker som är värdefulla: Det finns Kristna som kan bryta mot hela Jesu lära för att markera HUR FEL JONAS HAR!

  Och i det ligger en viktig lärdom att ta: Till och med Holger får tacka Jonas då han fick se att vilket fromt lamm som helst kan tappa grunden i Jesus lära när känslorna rinner över!

  Jag personligen vill inte nervärdera Holger och kalla honom en billig hund (sheepdog).
  Nej jag tror till och med att Jonas fick sälja än mer på hans utspel!
  Så det är många som får tacka många, hoppas att kyrkan kan tacka efteråt också!

  /Mikael