Tidningen Dagen ägnar flera sidor i sin fredagstidning åt en intern diskussion inom Evangeliska Frikyrkan om utbildning. Tycker att Dagen och David Wingren har hittat en bra balans i reportaget och gett olika sidor rättvist utrymme. Jag har också blivit utmanad att förtydliga några saker som jag säger i artikeln. Bloggaren och pingstpastorn Mikael Karlendal tycker dock att det handlar om mörkläggning, förmodligen finns det konflikter under ytan och teologiska kontroverser som tonas ner. Jag håller med om att ytlig samförståndskultur och att sopa konfliktladdade frågor under mattan är en av de sämsta sidorna hos frikyrkokulturen.
Karlendal pekar på att de intervjuade från båda håll försöker att betona att frågorna är lösta och att detta är ett avslutat kapitel. Jag har inte själv varit involverad i processen, utan har som ny pastor i Elimkyrkan mer ställts inför fullbordade faktum i dessa frågor. Jag uppfattar dock som att de berörda Stockholmspastorerna har klarat ut frågorna med SALT-ledningen, Dagenartikeln ger här en rättvis bild. Jag tror inte att någon av de inblandade vill riva upp det som har klarats ut. Att klara ut tolkar jag som och tar för givet att man tydligt har markerat att SALT i sina grundvärderingar står för en etablerad kristen syn på äktenskapet, och att dessa värderingar präglar både lärarnas livsstil och undervisningens innehåll.
Jag pekar dock i Dagenartikeln på att diskussioner om äktenskapsfrågan har varit en konfliktfråga tidigare inom SALT-samarbetet. Jag som har följt diskussionen på distans har uppfattat saken på detta sätt. Men det är en allmän diskussion som har förekommit inom EFK, och det var olyckligt att den diskussionen har koppats till SALT.
Debatten om äktenskapet och vad det praktiskt innebär att vara en Jesusefterföljare behöver dock fortsätta inom EFK men vi är nog alla överens om att vi inte ska använda SALT-nätverket som arena för konflikter i äktenskapsfrågan.
Jag håller med EFK-pastorn och bloggaren Joachim Elsander som driver bloggen Kolportören att SALT är en utmärkt utbildning. Flera av mina medarbetare i Elimkyrkan har studerat vid SALT. Jag tror starkt på utbildningskonceptet. Som medlemmar i Evangeliska Frikyrkan kommer Stockholmsförsamlingarna att fortsätta stödja de utbildningar vi driver inom samfundet.
Däremot är jag bekymrad över den smygliberalisering och smygrelativisering som pågår i äktenskapsfrågan, och som jag har uttryckt här på bloggen i inlägget om sambo. Den debatten kan vi inte sopa under mattan och jag tycker inte heller att den frågan är löst. När jag tog upp frågan i Dagen häromåret var det en person som trädde fram och kritiserade mig, någon EFK-are som heter Andreas Engstrand. Men det är ingen pastor och jag har ingen aning om vilken församling han är med i. För Engstrand tycktes dock äktenskap och sambo vara två likvärdiga samlevnadsformer, och han hävdade också i debatten att det var en vanlig uppfattning i hans församling. Det är detta synsätt som smyger sin in, och det är detta som de berörda Stockholmspastorerna har reagerat över. Bland annat uppkom diskussionen inom SALT genom att SALT-ansvarige i Göteborg bodde sambo, och detta uppenbarligen var accepterat hos EFK-församlingarna där. Nu har den personen slutat vid SALT så det finns ingen anledning att driva debatten vidare kopplat till SALT, men sakfrågan kvarstår. Det handlar ju inte om någon enstaka person utan om ett synsätt som blir alltmer accepterat i vissa församlingar som enligt min mening genomgår en inre sekularisering.
Att Stockholmsförsamlingarna kommer att samarbeta med New Wine behöver inte dramatiseras för mycket. Vi har ett ingående samarbete sedan tidigare med brittiska New Wine. De önskar placera en filial för sin teologiska utbildning i Stockholm. Eftersom Stockholm är en mycket internationell stad passar det konceptet mycket bra för de multinationella och multikulturella församlingar som vi har i Stockholm. Att undervisningen helt och hållet är på engelska och New Wines tydliga fokus på kristendomens karismatiska sidor, är något vi välkomnar. Det ska dock inte tolkas som en kritik mot SALT, vi hoppas på nära samarbete i fortsättningen.
Pingback: Klargörande från Stefan Swärd « Mikael Karlendal()
Pingback: 12 påstående om äktenskap o sex « Stigen()