Jag tror inte på sportjournalistiken

De påstår på TV-nyheterna ikväll att Ängelholm slog Hammarby i fotboll.

Tillåt mig att tvivla. Är inte inslaget på TV bara sportjournalistens högst subjektiva värderingar? Alla begriper väl att han inte kan tolka matchen på ett objektivt sätt, han har ju sina egna tankekonstruktioner och förutfattade meningar som han utgår ifrån. Kan han verkligen bevisa att Ängelholm slog Hammarby? Är inte ordet bevis omöjligt. Och naturligtvis var sportjournalisten en man, naturligtvis färgade av sina patriarkaliska värderingar, utifrån ett radikalfeministiskt perspektiv skulle man nog bedöma matchen på ett helt annat sätt. Och vem litar på vad de säger på TV? Kan man verkligen vara säker på att det de säger på TV är sant, kan man inte hitta många exempel på osanningar som presenterats i televisionen. Hur vet jag med säkerhet att Ängelholm slog Hammarby?

Om man dock kommer fram till att sportjournalisten har hävdat detta, hur kan jag veta med full säkerhet att jag har uppfattat det han säger på ett riktigt sätt? Är inte språket subjektivt? Kan jag vara säker på att journalistens ord och budskap tolkas och förstås av mig på ett sätt så att jag på ett riktigt sätt uppfattar hans tankegångar?

Om man skulle övervinna sin skepticism och komma fram till att det trots allt är sant att Ängelholm slog Hammarby med 3-2, varifrån kommer föreställningen att man ska räkna mål? Är inte denna kvantifiering uttryck för ett modernt förhållningssätt, målräkningen ger det verkligen en rättvis bild av fotbollsmatchen. Det kanske inte alls är bästa laget som gör flest mål, varför då räkna målen. Att Ängelholm eventuellt gjorde 3 mål och Hammarby 2, varför har det någon relevans? Varför ska man räkna? Dödar det inte fotbollen med detta primitiva räknande av hur många gånger bollen hamnar i nätmaskorna? Varför inte titta på kvaliteten istället för kvantiteten?

Och denna primitiva kamp och tävlan. Var finns jämlikheten någonstans? Varför ska någon besegra en annan? Är det inte bara primitiva djungelinstinkter, våldsbenägenhetens knappa försök till civilisering som vi bevittnar? Är det inte bättre att alla matcherna får vara 0-0, uppgjort i förväg, man slipper då tårarna, kampen, konkurrensen, våldet, och lusten att vinna över någon annan.

Är inte detta trams med tävlan, räkna mål, vinna matcher – inte bara uttryck för det kapitalistiska systemets människosyn, i skarp kontrast mot broderskap, jämlikhet och rättvisa? Att vinna på den svages bekostnad, att klättra uppåt i tabellen, att gå uppåt i seriesystemet, det vi bevittnar är den omoraliska och hänsynslösa kapitalismens insteg på fotbollsplanen.

Hammarby har segrat, jag kommer aldrig att tro på de vinklade, perspektivlösa och helt subjektiva rapporterna från sportjournalisterna. Och om de någon gång har rätt så tycker jag att det är fel att räkna målen och överhuvud taget tävla.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ronny

  He he det var skojigt !!!Tack broder för allt frid Ronny

 • Richard

  Bollen är rund och imorgon är en annan dag. Men vet du vad Stefan, Guds nåd är ny varje dag och solen skiner även över de ogudaktiga. Om bajen åker ur så gläds med dem som få gå uppåt och i sinom tid är bajen i sitt rätta element (div3) och kan där vara dem som får segra.

 • Richard

  Bollen är rund och imorgon är en annan dag. Men vet du vad Stefan, Guds nåd är ny varje dag och solen skiner även över de ogudaktiga. Om bajen åker ur så gläds med dem som får gå uppåt och i sinom tid är bajen i sitt rätta element (div3) och kan där vara dem som får segra.

 • http://efkungblogg.wordpress.com RikardE

  Kul!

 • BW

  En allegorisk framställning av den poststrukturella(http://sv.wikipedia.org/wiki/Poststrukturalism) teologiska diskursen?

 • Stefan A

  Och Leksands IF är i elitserien!!!!!!!! :-)

 • Benny Fhager

  Tack för ett kul inlägg.
  Av Stockholmslagen har alltrid tyckt bäst om Hammarby.
  Hoppas ny kommer till Rambergsvallen nästa år.

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Trots ironin så visar ditt inlägg att fotboll precis som de flesta sporter faktiskt är en lek som tas på alldeles för stort allvar med alldeles för mycket pengar inblandade.
  Då man börjar slå varandra och domaren så har denna lek motverkat sitt syfte som enligt mig är att visa att man kan hålla sig till regler och vara ödmjuk inför både motståndare och överhet (domaren).

 • Nils

  Är Hammarby nått ätbart ?

  – eller befinner det sig i ”historiens skräpkammare” ?

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Som pastor i Ängelholm så vill jag naturligtvis inte vrida om kniven ännu mer i såret. Är det så att du behöver prata ut om det, så ställer jag upp. Hellre det än att du ska bli så traumatiskt postmodernistisk i ditt tänkande! 😉

 • Ulf Stenlund

  För min del brukar jag bli glad (naturligtvis inte en särskilt gudfruktigt reaktion) när stockholmslag förlorar. Jag blir minst glad när BP förlorar. De verkar inte ha huliganer bland sina supportrar och detta har definitivt ett mervärde.

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten

  Ännu en gång; skåningarna är av Bästa sorten!

 • http://vemtanderstjarnorna.blogspot.com Per Ewert

  Ahhh… visst vore det härligt att fly undan in postmodernisternas drömvärldar och glömma när det går käpprätt åt pepparn i fotbollens värld. Men ack och ve, plötsligt kommer den grymma verkligheten återigen och gör sig påmind.

  Men nu när du plockat upp tråden tror jag det snart ska vara dags att avslöja mina sympatier i denna bransch hemma på min blogg. Vem vet, Stefan – vi kanske har mer gemensamt än man kan tro? 😉

 • http://www.crossnet.se Albin Larsson

  Välkommen till hockeyslutspelet Stefan! Där kan du få hålla på ett vinnande lag från Smålands Jerusalem!

 • http://stnkavtvivel.blogspot.com Leif Ekstedt

  Metodbeskrivningen tillämpas i vissa kyrkliga utläggningar. Lik förbenat blev det 3-2 till Ängelholm. Det är inte något jag tror på jag vet. Men med Orwells metod hade det säkert blivit en ny sida i matrikeln där den här matchen aldrig ägt rum!

 • Thomas Arvidsson

  Beklagar sorgen!

 • Broder Roger

  Eftersom jag är en skeptiker tolkar jag din bloggpost som något slags allegorisk framställning av den postmoderna människans livskamp för att finna mening i kosmos. Smart att koppla ihop det litet mer konkreta fotbollsintresset med det mer existentiella. Utifrån alla dina frågor borde en apologetisk ansats vid kommunikation med både traumatiserade fotbollsnördar och allvarligt tänkande sökare kunna utkristallisera sig. Nu gäller det att kunna tänka till för att formulera bärande idéer både för misströstande Bajen-supportrar och andra stackare i denna turbulenta och stundtals upp-och-ner-vända värld. Kul skrivet, pastor Stefan!

 • http://gunvorvennberg.blogg.se Gunvor Vennberg

  Ja, är det inte konstigt att många helt oreflekterat tror på journalisters vittnesbörd när många av dem gång på gång har visat sig vara både omoraliska och opålitliga (se på kvällstidningarna) men när det gäller att tro på dem som mött den uppståndne Jesus och stått fast vid detta så starkt att de var beredda att dö för att de inte tog tillbaka sina påståenden, då är det svårt. Ändå skulle knappast någon vara beredd att låta sig avrättas för sanningen att Ängelholm slog Hammarby med 3-2…

 • Fredde

  Intressant iakttagelse. Kanske vi borde införa en jury som bedömer resultat efter varje match genom användandet av klart definierade kriterier där spelkvalitet, antal mål, skott på mål etc tas i beaktning. En annan lösning skulle kunna vara att vi låter svenska folket ringa in och rösta fram en vinnare efter varje match.