Vilka partiledare vill besöka en kyrka i Stockholm?

Jag har stuckit ut hakan ordentligt, trots min extremt lågmälda och ödmjuka profil, och bjudit in samtliga sju partiledare för att få göra en utfrågning med dem inför valet i en Stockholmskyrka. De kan få välja på Elimkyrkan eller Söderhöjdskyrkan.

Min ambition är att få 1 eller 2 av dem att tacka ja, blir det fler än så blir jag chockad. Från min sida sett är det en test, jag vill se hur intresserade partierna och partiledarna är av frikyrkan och den stora kristna väljargruppen.

Det enda större arrangemang jag känner till från kyrkligt håll inför valet, är den traditionella utfrågningen som Svenska Missionskyrkan ordnar, i John Hedlunds fotspår. Från och med i år sköter Torsten Åhman om det, och tillställningen ska hållas i Vårgårda (det har varit på Öland under ett antal år). Det är ett inarbetat och mycket välskött arrangemang, och jag tror att Torsten Åhman har kapaciteten att göra något riktigt bra av detta i år. Men Vårgårda är ganska långt bort, kanske inte från civilisationen, men för långt bort för folk som rör sig i Stockholmsregionen och Mälardalen. Tycker att det är angeläget med någon form av arrangemang i Stockholmsområdet och nu testar jag detta. Och blir det bara i Vårgårda en partiledarutfrågning i kristen regi, tycker jag att det kommunicerar för mycket att frikyrkan är ett landsbygds och småstadsfenomen. Kristna församlingen behöver också vara på frammarsch i storstäderna och universitetsstäderna, framförallt i Stockholm. Och det behöver vi tydligt kommunicera.

Av de sju partiledarna har två snabbt tackat nej. Det är Mona Sahlin och Jan Björklund. Jag har inte hört något från Maud Olofsson, Lars Ohly och Fredrik Reinfeldt än.

Miljöpartiet och Kristdemokraterna har jag dock haft direkt kontakt med och de har visat positivt intresse för detta arrangemang, jag har dock inte bokat in något ännu. Talade med Maria Wetterstrands kampanjchef i går som lät riktigt intresserad.

Vi får se, vilka partier och partiledare som prioriterar kristna och kyrkor. Så fort jag får ett ja, eller nej, informerar jag här på bloggen om detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Bara en liten fråga: Kan det inte vara värd att svara Ronny och övriga inlägget kring åttiotalister? Tycker Ronny, NN m.fl pekar på ett allvarligt problem- som man absolut borde ta på allvar.
  Kan inte det vara värd en bloggpost?
  – Gemenskapen bland Guds barn borde vara viktigare än gemenskapen med världen (även om det inte är oviktig heller).

 • Maja

  Det brukar vara praxis att de som är ansvariga för frågorna i partiet åker runt på det som gäller. T ex när jag jobbade på en scen så hade vi riksdagsledamöterna från kulturutskottet där. De är ju oftast kunnigare på frågorna. Du kunde kanske fråga ledamöter från vilket utskott det nu blir som passar?

 • Gustav

  Samtliga sju? Du får det att låta som att det bara skulle finnas sju partiledare, sju partier. MP har två ledare (språkrör), sedan har faktiskt såväl FI som som SD och PP m.fl. också partiledare.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Gustav,
  jag räknar bara med riksdagspartierna, och så har jag bjudit in bara ett av miljöpartiets språkrör.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Största värdet med den här första inbjudan är möjligheten att skapa uppmärksamhet kring vilka som har intresse för kontakt med kristna väljare. När alla har svarat gäller det att slå på stortrumman om vilka som har tackat ja respektive nej. Och i första hand att ”hänga ut” dom som har tackat nej. D v s ingen frikyrklig snällism!