I efterdyningarna av FN:s klimatkonferens har det diskuterats om danska polisens ingripande mot en massa demonstranter. Många aktiva kristna fanns också med bland demonstranterna. Att polisen ingriper mot renodlade våldsverkare och anarkister är helt i enlighet med regler i demokratiska rättsstater. Men det finns också gränsfall, som rent fredliga demonstrationer som tangerar gränsen till civil olydnad.
Ett exempel på detta i Köpenhamn var Greenpeace-aktionen där man lyckades olovligt ta sig in på danska drottningens galamiddag och demonstrera inför hela världens politiska ledare. Aktionen bekymrade FN-ledningen oerhört, och även danska myndigheterna.
Men Greenpeace är en genuint fredlig organisation, ingen behöver någonsin misstänka att någon Greenpeace-aktivist skulle tillgripa våld. Det var verkligen skickligt att lyckas ta sig in på drottningens galamiddag, med det gigantiska säkerhetspådraget. Och organisationen har en fenomenal förmåga att väcka uppmärksamhet och göra aktioner som lyfter fram stora miljöproblem.
De miljöproblem som diskuterades i Köpenhamn är så allvarliga att jag tycker att det vara motiverat med visst mått av civil olydnad, om det sker på ett fredligt och icke-våldsverkande sätt. Det räcker med att det är 50 procents chans att klimatforskarna har hyfsat rätt, för att problemen ska vara betydligt allvarligare än vad politikerna ger sken av. Och i så fall agerar politikerna alldeles för tafatt, inte minst USA och Kina, som nu bromsar bindande juridiska regler på detta område.
Heja Greenpeace. Miljöaktivisterna sitter fortfarande i häkte rapporterar Dagen. Tycker att danska myndigheterna saknar humor.
Vi kristna har mycket att lära oss av Greenpeace, deras mod, kreativitet och hängivenhet. Vi kristna vill inte bara rädda världen här och nu, vi är med och räddar mänskligheten för evigheten, ett ännu större uppdrag än Greenpeace.
Förresten, jag är inte medlem i Greenpeace, men jag är medlem i Naturskyddsföreningen.