Senaste nytt från Köpenhamn

Det är minst sagt spännande att vara i Köpenhamn just nu. Hela konferensanläggningen är en enda kokande gryta, 120 presidenter och regeringschefer är på plats, och hela världspressen inklusive ett antal hundra TV-kanaler från hela världen, det filmas och intervjuas i varje vrå av anläggningen just nu. Och förhandlingarna är inne i ett avgörande skeende. Som vanligt är det EU som trycker på för att det ska bli en långtgående och bindande uppgörelse, och som vanligt är USA ganska bromsande. Och även Kina som strikt bevakar sina intressen. Antingen kommer man överens om en ganska strikt uppgörelse om klimatpolitiken, eller också blir det en politiskt urvattnad deklaration, eller också brakar konferensen ihop på fredag natt och det blir inga beslut alls. Vi får se.

Vanligt folk undrar naturligtvis varför det är så svårt att fatta beslut. Men FN-systemet bygger på att alla länder är överens och det innebär att ett enskilt land som Maldiverna eller Sudan kan stjälpa hela uppgörelsen. Ett annat problem är att länderna har så olika intressen i denna fråga, och har så helt olika problemsituationer att hantera. USA vill till exempel att Kina ska minska sina utsläpp, men Kina vill framförallt satsa på ekonomisk tillväxt för en stor andel av kineserna är fortfarande fattiga, och då måste man bygga ut elproduktionen, och det är billigast att göra med kolkraft. Det är problemet i ett nötskal.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  Det som också var nytt och presenterades på konferensen var sotets betydelse för glaciäravsmältningen. Det var tänkvärt att se hur foggen ligger tung över kinesiska fabriksstäder. Det är inte bara koldioxid Kina släpper ut!

  En annan besvärlig nöt är hur bidrag till korrupta länder verkligen ska komma klimatåtgärder till godo.

 • Mikael

  Hej Ulf!
  Presidenten av Venezuela, Hugo Chaves Frias sa något mycket intressant!
  USA släpper ut 20 miljoner ton olja och är över 500 miljoner invånare!
  Kina släpper ut 5 miljoner ton olja och är cirka tre gånger så många!

  Det Hugo drog upp sedan i sitt tal var klasisk pajkastning av sämre kvalitét hade han släppt ordet solidaritet någon gång hade kanske folk tar honom mer på allvar, istället för att se honom strö salt i såren.

  Som sagt om det skall komma ut kvalitét på detta mötet, krävs skarpa hjärnor efter nattmangling och att de som önskar ett fördrag blir bönhörda!

  /Mikael

 • O.K

  Under Kuwait kriget brann 150 oljekällor samtidigt spydde en vulkan ut för fullt Enligt vad som skrevs var vulkanen mycket värre globalt Vad jag förstår har det funnits många fler levande vulkaner förr

 • wildwest

  Jag anförde nånstans tidigare att det är oerhört svårt att komma överens med stater som är rena diktaturer, t ex Kina, som demokratier. I en demokrati måste man ta hänsyn till folkets åsikter, annars blir man inte återvald. I en diktatur kan man bestämma vad som helst, människorna hålls utanför beslutsprocessen, det är bara den politiska eliten som diskuterar de frågor som i andra länder diskuteras i massmedia och bland vanligt folk. Denna ojämlikhet kan aldrig bidra till nånting positivt i det långa loppet.

  Kina är tvunget att hålla en ekonomi på stark tillväxt, just därför att det är en diktatur. Man kan lätt föreställa vad som händer med begränsad yttrandefrihet, mindre möjligheter att utveckla sitt personliga liv OCH en nedåtgående ekonomi. Därför kommer Kina aldrig kunna gå med på stora eftergifter, då kollapsar den kommunistiska strukturen. Problemet är att USA är skuldsatt över öronen några gånger om, man kan inte längre fortsätta låna till sin konsumtion – produkter och kapital som importerats från Kina. Alltså kommer den kinesiska ekonomin bromsas ändå, yuanen skrivas upp, Kinas konkurrenskraft minskas. Ännu mindre anledning för dem att därovanpå skriva på klimatavtal som begränsar produktionen. Ett land med 1,3 miljarder människor. Här ser vi återigen att det viktigaste av allt, viktigare än klimatavtal, är demokrati.

 • Benny Fhager

  Stefan
  Tack för din kunniga och läsvärda bevakning av Köpenhamnsmötet.

 • Ulf Stenlund

  Aska i atmosfären som faller ner på glaciärer gör att isen smälter fortare oavsett om den beror på sotande kinesiska industrier, svedjebruk eller vulkanutbrott. Det vi kan minska är mänskliga utsläpp. Låt oss göra det!