Hälsning från Köpenhamn

Jag är nu på FN:s klimatkonferens tillsammans med 15000 andra personer, just nu är alla delegationer på plats som företrädare alla nationella regeringar, förhandlingarna pågår nu i ett oändligt antal mindre grupper. Det är tusentals journalister på plats, hela världspressen, och alla större TV-kanaler runt om i världen, plus alla företrädare för Non-governmental organisations som FN har godkänt – en av alla dess NGOs är Kyrkornas Världsråd, alla FN-tjänstemän och andra företrädare internationella myndigheter är också på plats. Det politiska toppskiktet, med president Obama i spetsen anländer först nästa vecka. Vår egen Reinfeldt anländer även då, han är ju en ganska viktig figur i år, på grund av det svenska EU-ordförandeskapet.

Noterar att debatten surrar vidare här på bloggen har dock inte hunnit läsa inläggen än, ska försöka få tillfälle att skriva en slutkommentar kring kyrkans äktenskapssyn.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Är förre Sandvik-Chefen Per-Olof Eriksson också inbjuden eller får inte den som tycker annorlunda vara med

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Reinfelt lovade att Sverige skulle ge 8 miljarder under tre år,vem ska betala dom pengarna, sjuka,fattiga,pensionärerna?

  v v v v T.B.

 • wildwest

  Det närmaste jag kommer klimatkonferensen var att jag var där på den stora europeiska finanskonferensen i oktober. Så jag vet hur det ser ut, att toaletterna inte ens då räckte till, och att ytorna och takhöjden är jättelik. Samt att det då var en rejäl byggarbetsplats runt konferenscentret som jag inte begriper hur man ska kunna bevaka när alla höga dignitärer far fram och tillbaka i området.

 • Sussie

  Intressant att få vara med i ett sådant sammanhang! Känner du till att det florerar tankar om konspirationsteorier angående denna klimatdebatt? Flera forskare hävdar att slutsatser som bla Al Gore kommit fram till inte är riktiga samt bygger på helt felaktig data. Den här konferensen handlar enligt konspirationsteorin om att få igång en stark oro runt om i världen, och genom oron få underskrifter där nationer frånsäger sig makt för klimatfrågans skull. Detta för att förbereda för en Världsregering.

 • Ulf Stenlund

  Till Sussie
  Anta att Du har rätt. Menar Du att vi ska engagera oss i klimatfrågan eller inte? Jag antar att Du vill att vi ska påskynda Herrens dag. Detta sker dock bäst genom att vinna så många som möjligt för Jesus. Min uppfattning är också att vi ska vårda Guds skapelse och värna de fattiga. Även om Antikrist hotar är det vår uppgift att göra detta. Redan nu är det tredje världen som drabbas hårdast.

  Det finns alltså ingen som helst anledning att låta bli att vara klimatsmart om så bara för säkerhets skull!

 • Sussie

  Till Ulf Stenlund
  Jag vet egentligen inte om jag har rätt eller inte. Tycker bara att vi i den tid som är ska vara kritiskt granskande; och vaka och be. Jag tycker också som du att det viktigaste är att människor får möta Jesus. För mig är det självklart att vi ska värna om miljön, jag ser ingen motsättning alls i det, utan Gud har redan i skapelsen gett oss i uppgift att råda över jorden. Problematiken med att tredje världen drabbas är som jag ser det ett uttryck för att vi inte alltid råder på ett ansvarsfullt sätt. Nu hoppas jag att inte mitt inlägg uppfattades som att jag var negativ till att vara klimatsmart. Under min utbildning läste jag några intressanta kurser på universitetet bla om Klimat, väder och vatten, samt om hur vetenskap ska granskas – det gör mig verkligen inte till expert eller bättre vetande – men jag gillar att ta del av argument från flera sidor av en sak. Och finns det en politisk agenda bakom konferensen, så är det inte första gången i historien såfall som man lyfter fram det man vill. Jag vet som jag sa inte om det är så, men med den kunskap jag har och andra jag lyssnat till, så anser jag ändå att man bör vara vaksam och bedjande – samtidigt som vi förvaltar det vi fått oss anförtrott!
  Guds välsignelse!