Att umgås med Gud

Det är sen onsdagkväll. Jag vandrar själv ute på Djurgården, förbi Rosendal, bort mot Waldemarsudde, och sedan förbi Italienska ambassaden och Skansen, tillbaka in mot stan. Det är mörkt. Och man är alldeles ensam när man vandrar i de mörka Djurgårdsskogarna. Vad gör jag då? Jo, jag umgås med Gud, jag ägnar tiden åt bön och tillbedjan. Älskar att komma ut i skogen, eller annan variant av natur, och bara umgås med Gud. Bibeln säger att ”Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom, sitt förbund gör han känt för dem.” Gud umgås med oss. Det är just denna överväldigande känsla jag har denna onsdagkväll, i vandringen över Djurgårdens skogar. Jag bara känner att Gud finns där, och uppfyller hela mig, med sin närvaro, sin kärlek och frid.

Det står i Bibeln i Gamla Testamentet om en man som hette Hanok, i 1 Mosebok 5. Det står att han vandrade med Gud. Han levde nära Gud under många år. Det är en utmaning för moderna svenskar att vara en sådan person. Det är fortfarande fullt möjligt. Men det kräver avstängd dator, TV, och massa andra influenser, för att vara stilla inför Gud.

I Elimkyrkan på Östermalm har jag utmanat hela församlingen att dagligen ägna tid åt Gud, att läsa Bibeln, att hitta stillheten för att be och lyssna på Guds röst. Jag har utmanat församlingen att ägna 10 minuter om dagen åt detta, minst, och tycker man att det är för begränsat, ägna 30 minuter åt dagen åt Gud, och är det för begränsat, ägna 1 timma om dagen åt Gud.

Detta är en jätteutmaning i det materialistiska och inte särskilt andliga Sverige.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.vaknasverige.se Andreas Frost

  Det där med att verkligen ta tid med Herren kan på ett sätt vara svårt i dagens samhälle.

  Det räcker att kolla på mig själv. Hur ofta begränsas inte min tid med Herren enbart pga att man sitter framför tv:n eller datorn?!

  Det handlar i stort sett bara om en sak: viljan! Ofta är det ju så i det kristna livet att man kanske inte direkt upplever eller känner av den där härliga känslan efter att be och umgås med Gud. Då handlar det enbart om ett viljebeslut, oavsett vad man känner.

  Utbudet med lockelser är stort i denna mediavärld. Låt oss verkligen vara vaksamma på vår relation med Herren! Man brukar säga: ”Man står aldrig stilla i sitt kristna liv. Antingen går det bakåt eller framåt.” Det ligger nog nåt i det.

  Måtte vi ta oss själva i kragen, vår relation med Gud är trots allt ingen lek.

 • Ulf Stenlund

  Bra tips! Du får gärna följa upp med tips på hur man bär sig åt för att tankarna inte ska vandra iväg åt andra håll. Det är ju tyvärr så att det finns tusen och en saker som pockar på.

 • O.K

  Mitt arbete innebar mycket väntan på nästa jobb då hade jag min Bibel i fickan det var lätt att läsa inget annat störde och ju fler gånger som jag läste (rakt igenom) särskilt NT ju mer förstod jag En del säger att Bibeln är full av motsägelser Det ser inte jag Jesu ord är bra Men vi får inte missa att han överlät åt sina lärjungar att allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen

 • Emil Mattsson

  Bra skrivet! Och för den som ändå inte förmår sig stänga av datorn är denna sida inte så dum: http://sacredspace.ie/

 • urban

  Ulf och andra: Här kommer ett litet tips alldeles gratis: Skaffa hund!
  Du kommer ut, Du måste ut, varje dag.
  Du får minst två av dessa värdefulla halvtimmar. Varje dag!
  Och kanske en långpromenad på en timme….
  Du får gott om tid att prata med (och lyssna till) både Gud och hunden.
  Du kommer även att förbättra din fysiska hälsa och må mycket bättre.
  Inte nog med det – har man hund (barnvagn funkar också!) så är det helt legalt att samtala med andra människor utan att riskera att nån tittar snett eller misstänksamt på en´.
  En fantastisk möjlighet!

 • O.K

  urban

  Det tipset är verkligen inte alldeles gratis det är dyrt med hund
  Men om hunden äter upp tårtan så kanske det är någon vits

 • Stefan A

  Jag tror inte vi har fattat hur extremt otroligt det är att Gud vill ha gemenskap med oss. Var jag än är kan jag tillbe Herren i ande och sanning. Vilken som helst stund kan jag ha gemenskap med universums Herre och skapare. Vi har löfte om att om vi nalkas Honom så nalkas han oss. Vi har ständig access till Herrarnas Herre på äkta bredband som aldrig tappar fart eller kopplar ner! När vi grips av Honom börjar timmarna flyga iväg. Är man kär mister tiden betydelse…………………………. man vill bara en sak; att vara med den man älskar.

 • Stefan A

  Detta är en sådan tråd som det borde bli 238 inlägg i om längtan efter Gud och upplevelser med Honom!! Finns det något bättre än att lära känna Honom…….?

 • urban

  Jo OK – tipset är alldeles gratis. Jag håller med dig för övrigt. Det kostar en del att ha hund. Ta cykleln till jobbet isf at ta bilen el åka kollektivt så är den snart betald.
  Se där fler gratistips :)
  Sen kan man ju ge hunden hundmat isf tårta…så sparar man in en del också…

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Underbart att få tid/samtal med vår fader,som vill lyssna på oss och vi bör lyssna till.

  Vi gjorde ett besök på Jousa rehab för missbrukare i Gamleby,dom går under E F K flaggan fick jag veta,

  En del i deras behandlings program för den som söker hjälp där är att få tid till att söka Gud i lugn och ro, utan dator ,utan mobiltelefon, utan störningar ute i från under flera månader,låter underbart.

  Det finns mycket att säga och skriva om i detta ämne,men till slut sök honom av hela ditt hjärta det är enda vägen till liv och väckelse i vårt land.(Jeremia 33.2-3)

  V v v v Thommy Bergenwall

 • Katta

  Frid!
  Jag är ju inte teolog men älskar att vara med Herren! Det mest fantastiska är ju att Han älskar att vara med oss – och då även med mig – Halleluja!
  För ett tag sedan satt jag och kolla tv med min son, en komediserie, och tanken kom att detta är ju inte uppbyggligt… Men kände ingen fördömelse, utan bara fortsatte tänka, vad skulle jag göra om Jesus rent fysiskt uppenbarade sig här, i soffan? Tänkte, jag borde be om förlåtelse för bl.a. tv tittande mm, men sen log jag. Det var inte det som var poängen, utan om Jesus satte sig i soffan så skulle jag inte vara intresserad av tvn, inte försöka ursäkta mig – jag skulle bara se på Honom. Njuta av Hans närvaro, och Han skulle nog le mot mig och låta mig njuta av Hans närvaro, ta emot mitt hjärtas tysta tillbedjan.
  Det fantastiska är ju att genom Anden så är ju Jesus här och det går att ägna en sekund att tillbedja precis när vi vill! Om vi gör det till en kamp så blir det en kamp. Slappnar vi av och inser att det är för vår skull, Herren behöver inte våra böner, men vi behöver be, så blir det avslappnat.
  När mina tankar då flyger iväg, så kanske det är något jag kan ta upp med Herren. Annars bara säger jag ursäkta Herre, var var vi nu, och så går det bra att fortsätta be.
  Jag tror att Gud vill att vi ska vara ärliga, inte spänna oss för att vara fromma, utan bara prata och lyssna och visa Honom att vi litar på Honom, vi vet att Han älskar oss och vi vill älska Honom.
  Och O.K. i all vänlighet, låt inte bitterheten äta upp dig totalt. Livet är inte lätt men Gud är god. Du verkar ju ha en gedigen grund, häng inte upp dig på allt då. Om någon vill tipsa om att ha hund kan inte det vara ok?

 • Stefan A

  Är det inte märkligt att det bara blir 11 inlägg så här långt i en tråd som har den bästa utgångspunkten….? Vart tog det teologiska besservissergänget vägen? Är det inte tillräckligt filosofiskt eller saknar det teologiska konfrontationsmöjligheter att prata om att umgås med Gud……………? Detta är vad det handlar om att vara kristen; att uppleva Gud på riktigt. Jag gillar Kattas inlägg ovan!

 • Katta

  Frid Stefan A!
  Tack att du skrev att du gilla inlägget. Faktiskt skrev jag först och sen tog bort det. Men sen kolla jag tråden igen och läste ditt inlägg nr 8 och då tänkte jag – skit samma vad folk tycker – jag skriver ändå!
  För du har rätt! Detta är ju det som binder oss samman!
  Ha en härlig dag alla kära kristna syskon – i himlen kommer vi att kunna älska varandra helt och rent, utan alla köttets gärningar som Paulus räknar upp i Gal 5:19-21 – o vad underbart det blir! Men låt oss fortsätta sträva att lägga ner oss själva och leva Gal 2:19-21 här – jag vill vara korsfäst med Kristus så att Han lever i mig! Jag vill leva i tro på Honom, Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig… (Fritt översatt alltså) Halleluja!

  PS Herr Swärd, röstar på din blogg förhoppningsvis var dag! Vad gäller layouten vore det fantastiskt om du kunde få texten svart, den skulle synas bättre. Menar inte som kritik utan som ett tips, typ konstruktiv kritik. DS

 • O.K

  Katta

  Du har inte hängt med på bloggen hunden var ett roligt inslag med tanke på Stefans syndakatalog om du sett senaste plus det handlade om hur dyr den maten är hunden kunde hjälpt till och ätit upp godiset och tårtan och Stefan hållit sig till morötterna

  Stefan

  Jesus talade olika till människor beroende på vem dom var
  Paulus skriver olika till olika församlingar beroende hur dom levde och handlade
  Det vore intressant om någon kunde skriva ett Paulus brev till efkförsamlingen i Gbg

 • Katta

  Frid OK!

  Jag hade hängt med men missförstod ditt inlägg. Jag trodde du blev irriterad! Förlåt mitt misstag! Och egentligen är det rätt, jag skulle inte ha råd med hund! Vi har knappt råd att föda oss själva, blir inte mer mjölk o sån lyx före artonde…

  Menar inte att gnälla, Gud tar hand om oss o vi överlever. Det gäller att vara nöjd med vad man har, som Paulus skriver. Är bra att lära sig skilja på behov o begär…

  Ha det bra OK o ni andra

 • Stefan A

  Katta:
  Det kristna livet är ju egentligen att lära känna Gud! Finns det något häftigare!? Det som är så märkligt är att när en sådan här tråd skrivs så är frånvaron total av pastorer och ledare. När det gäller teologiska spörsmål kan det aldrig ta slut med inlägg. Varför? Är det ett tecken på hur långt bort från Gud vi är i Sverige?

  Det är inte fel med teologi, men med tanke på hur mycket välutbildade pastorer och ledare det finns i landet verkar det ändå saknas något….

 • O.K

  Katta

  Vad menar du med den artonde

 • Katta

  Frid!
  Stefan A, jag har blivit glad över något tidigare inlägg av dig, minns inte när nu, men att du valde bort teologi för att lägga mer tid på att lära känna Gud, eller nåt. Hinner inte leta upp det nu, men minns att jag blev glad!
  Det fyller en med frid i vårt egocentrerade stressade ”välfärdssamhälle” att höra om människor som vill söka Gud ”bara” för att det är det är livets mening, inte för att kämpa sig fram i någon ”kristen karriär”! Så Gud välsigne dig o tack att du tog dig tid att ”snacka” lite med mig!

  O.K
  Den artonde nästa månad, alltså december. Men nu har Herren, som vanligt, denna fantastiska trofasta, pålitliga och omsorgsfulla Gud och Pappa och min närmaste vän och förtrogne, skickat pengar genom en person! Så jag ska snart börja leta julklappar! Visst är Han fantastisk. Gud alltså! Det måste vara underbart att ha fått vandra ett långt liv tillsammans med Honom! Människor sviker och bedrar, mest ont gör det när det är våra trossyskon, men Herren finns alltid där! Redo att hjälpa, att helga, korsfästa vårt jag och leva i oss!
  Ha en underbar dag idag, O.K!

 • O.K

  Katta

  Du säger forfarande inte vad du menar är det pensionutbetalningen i så fall förstår jag men du skrev det första gången den 18/11 och det är väl lite tidigt att börja vänta på nästa

 • Stefan A

  #18
  Jag minns inte vad jag skrev, men jag har inte förkastat teologi. Läran är oerhört viktig som skelett i den kristna tron. Det sorgliga är att man fastnar så lätt där och glömmer att det måste på kött på benen! Jag har tre år av intensiva teologiska studier i bakfickan. Det som gjorde skillnad var efter en livskrasch när Jesus helade mig och upprättade mig så hamnade jag i ett annat kristet liv där det övernaturliga livet med Gud blev naturligt. Plötsligt var inte det kristna livet ”gammaltestamentligt” i den betydelsen att Han var långt bort och vi av nåd får släpa oss fram genom livet tills vi når himlen. Plötsligt började Jesu bön ”så som i himlen så och på jorden” bli verklig!

  Därför känner jag så väl igen alla dessa välmenande teoretiker som resonerar så hjärnan slår knut på sig för jag har själv varit sådan. Nu är min främsta längtan att få se Honom med mina ögon och höra Hans röst med mina öron. Inget kan slå det. Jag vill ha livets vatten porlande i mitt liv. Jag vill att Hans kärlek blir mitt livs historia. Bara på detta sättet kan vi göra avtryck som består i världen. Människor vill inte höra teorier, de vill ha liv. Har vi inte liv har vi inget att ge dem. Därför satte jag naivt min förhoppning om att denna tråden skulle bli en levande dialog om vad Gud gör och har gjort i människors liv. Men………. Brinner inte sveriges kristna ledare av längtan efter Gud så det bubblar ut genom öronen hur ska då sveriges kristna kunna göra det och hur ska då landet förändras…………………………..?

 • Katta

  Frid O.K!

  Ja, jag får pengar den artonde, men det var ingen viktig info, ville bara förklara att jag håller med dig att det är dyrt att ha hund. Inlägget skrev jag den 21 november och det är rätt lätt att räkna ut att det som blir över efter betalda räkningar inte kommer att räcka till några större utsvävningar.
  Men, som jag nämnde i förra inlägget, har Herren tagit hand om det, som vanligt!
  Tack för ditt intresse och ha det gott!

  Stefan A,
  jag håller med dig. Just nu pågår en diskussion om folk ska bo i kollektiv eller inte, jag har inte hunnit läsa så mycket av det, men nog vore denna tråden mer intressant!
  Ska erkänna att jag varit lite frestad att skriva ett inlägg i bostadsfrågedebatten, men hållit mig. Som före detta hemlös uppskattar jag väldigt mycket att ha tid för mig själv, en dörr att stänga och lugn och ro. Vissa är kallade till ett, andra till ett annat, alla måste ju inte ha samma åsikt för det.
  Men, jag förstår att det är en retorisk fråga du avslutar med, men jag vill ändå skriva vad jag tror. Kanske blir vi ”tvingade” att leva ihop, för: ”Hur kan han lära dig be, om inte genom nöd…” (Job 36:19 Sv Bibel sällskapets språkliga revision av 1917 års översättning av GT)… Vad väntar oss egentligen så som vi förvaltar Guds nåd i vårt land…