Jag följer syndakatalogen på ett strikt sätt

Syndakatalogen är ett välkänt begrepp och förknippas med kristna kyrkan. Det talas om en massa levnadsregler som den kristne skulle följa för att få vara med i kyrkan. Men hur är det idag? Har syndakatalogen försvunnit? Knappast. Men nu är det nya förkunnare av nya syndakataloger. Budskapen kommer inte längre från pingstkyrkan utan från diverse friskvårds- och renlevnadsinrättningar som vårt samhälle är överfullt av.

I den friskvårdsträning jag bedriver på ett gym har jag fått strikta förhållningsregler, som jag strikt förväntas följa:

1. Jag får inte äta lösviktsgodis.

2. Jag får inte äta bakelser.

3. Jag får inte äta tårta.

4. Jag får inte äta kakor.

5. Jag får inte äta efterrätter.

6. Jag får inte äta bullar.

7. Jag får inte äta chokladkakor.

8. Jag får inte dricka läsk.

9. Jag får inte äta små goda grejer till kaffet som dammsugare, biskvier och liknande.

10. Jag får inte dricka en massa sötade juicer och liknande.

m.m.

Är det något jag får göra, JAAAAA; äta morötter. Visst är man lycklig.

Bilden nedan visar att jag lever som jag lär, jag följer syndakatalogen. Bilden visar när Elimkyrkans ordförande Daniel Pettersson försöker pracka på mig en stor tårtbit, som frestarens lakej kommer han och lockar mig insmickrande, men möts av ett bestämt nej.

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  =)

 • Micke

  Fint, men du riskerar knappast evigt brinnande helvete även om du skulle falla för frestelsen och ta en smakbit av tårtan!!!

  Det är skillnad på syndakatalog och syndakatalog!!

  MS

 • lena

  va duktig du är!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Seger

  Stefan – jag kan som närvarande vittne vid detta tillfälle intyga din orubbliga beslutsamhet och ståndaktiga nej till DEN tårtbiten…

 • http://my.opera.com/prophetone/blog/ Prophetone

  Puhh! Jag bryter mot varenda en av dina 10 bud :-)
  Det är ju SÅ gott!

  Ps.Efteråt tar jag fram en nyttig morot Ds.

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Men får du dricka vin?

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Ett tipps: I en välsorterad godisbutik kan du hitta röda fina morötter gjorda i marsipan.

 • http://my.opera.com/prophetone/blog/ Prophetone

  :-) He, he!! Ni är ju inga seeeega gubbar precis!!
  Jorå! Vin är gott – det sa Jesus oxå.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Det kan bli svårt att komma i brottar dräkten efter den tårtbiten.

  V v v v T.B

 • Jonas

  Det är bättre att unna sig en godsak ibland och framförallt när man precis ätit vanlig mat. På det sättet blir det mer hållbart när vi nu har ett samhälle där snabb kolhydratsmat är en stor del av intaget.
  Sedan borde kyrkan ta sitt ansvar när det gäller friskvård. I det äldre samhället var det vanligare med hårda fysiska arbeten. Snabba kolhydrater var då befogat. Men tittar man på vad som bjuds i kyrkorna idag så är det fikabröd, kakor å annat ”skräp”.
  När sedan pastorer mfl blir bjudna är det likaså. Inte konstigt att var och varannan pastor är överviktig. Men tyvärr är det här nån man nog mest flinar åt….och sen dör vi också utav hjärt och kärlsjukdomar..
  Oansvarigt egentligen !

 • Jonas

  Många tänker inte på det, men alkohol är ren etanol. Alltså samma sak man kan köra bilen på…kanske säger en del.
  Det betyder att levern gör allt den kan för att först förbränna etanolen eftersom kroppen ser det som ett gift och inte fett.
  Att gå ned i vikt och samtidigt dricka alkohol är alltså ingen lyckad kombination…

  P.s Jesus sa aldrig att vin var gott

 • Benjamin S

  Jag är glad över din ”karaktärsvändning” , jag förväntar mig att beskåda din beach 2010 kropp redan till December då jag kommer hem:) Kämpa på farsan!

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Satt och diskuterade med några speak-kompisar om det här hur äldre felaktigheter inom kyrkan förr i tiden skapar motsatta felaktigheter i dagens, som drabbar oss ungdomar. Till exempel det här med syndakatalog. Den är stendöd. Men äldre fortsätter att kriga mot den in absurdum tills det leder till att kristna inte ska följa några regler alls, vilket är strängt obibliskt även i NT (Jak 2 t ex). Det finns flera syndakatolger i Bibeln, och då tänker jag inte bara på dekalogen, se t ex Gal 5:19-21 och 1 Kor 6:9-10.

  Men jag fattar att du bara skämtar, Stefan. Fortsätt följa friskvårdsanläggningens syndakatalog, det gör bara gott för dig. Skänk pengarna du skulle betalat för bakverken till Diakonia och tacka Gud för de extra levnadsåren bantningen kommer ge dig. :)

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten
 • http://densistavilan.se/user/profile/id/78 Patrik Högberg

  Det här med vikten är även en het potatis i dagens samhälle. När Aftonbladets Viktklubb startades rent av exploderade ämnet i vårt forum på Familjeliv med mer än 20 000 medlemmar engagerade. Sedan kom GI-viktkoll och alla skulle plötsligt köra den metoden.

  Vad är nästa våg, kanske Syndakatalogen igen???

  Jag ska själv på min första friskvårds-inventering i veckan, tack vare ditt inlägg i ämnet är jag väl förberedd om vilka budord som kommer gälla framöver!!!

 • C

  Problemet med syndakataloger av alla de slag är att de läggs på som bördor utifrån. Finns det ingen drivkraft innifrån finns det bara två konsekvenser; antingen faller man pladask med fördömelse som resultat, eller så lyckas man hålla fanan högt på utsidan och blir högmodig…

  Stefan ser allt lite högmodig ut på bilden! :)

 • Roger Gustavsson

  Apropå syndakatalogen så kan jag rekommendera ”Bortom syndakatalogen” av Björn Cedersjö, en avhandling som går på djupet med diverse normbildningar inom frikyrkligheten. Dock får vi kanske be författaren uppdatera boken med ett tillägg om Stefans nykonstruktioner inom området.

 • Katta

  Tack Jonas för ditt inlägg! Jag vill lägga till en annan syn på alkoholintag också:
  Man kan hurtfriskt tycka att missbrukare får skylla sig själv, ”brukare” måste kunna njuta av alkohol trots att andra har problem med det.
  Man kan också tycka att de som lever med en person som ”brukar” vin, kristen eller icke kristen, och som misshandlar dem, våldtar dem och förnedrar dem, borde ta sig i kragen och flytta från denna person.
  Jag hade en fin advokat en gång. Hon hade stor erfarenhet av kvinnor (som det mestadels är) som inte vågade lämna sina män som skadade dem. De sa att ångesten då de inte visste var han var och när han kunde dyka upp var värre än att veta när de skulle få stryk…
  Jag funderade en liten stund där vi satt i pausen på rättegången och sa sen att jag förstod precis vad de menade. Hon tittade på mig och hon visste ju att jag förstod…
  Men visst, de kan ju skylla sig själva…

  Men, sen tycker jag att de barn som misshandlas, våldtas, förnedras och skadas på olika sätt, påhittigheten är ju stor efter några glas alkohol, vad ska vi säga om dem? Ska de flytta hemifrån? Ska de själva ta kontakt med soc?
  Om det är en fyraåring som behöver anmäla att de önskar hjälp, tror du att det skulle lyssnas på honom/henne… Dessutom, vilken fyraåring vill flytta hemifrån?
  Man kan inte säga att barnen ska skylla sig själv för att alkoholpåverkade vuxna gör dem till nästa generation skadade och kanske alkoholpåverkade vuxna som…

  I sympati med dessa barn, och de är många i vårt land, så BOJKOTTA ALKOHOL. Klarar du inte det så sök hjälp, för då är du alkoholist!

  SÅ SNÄLLA, UPPMANA INTE FOLK ATT DRICKA ALKOHOL!

  Mvh
  Katta

 • O.K

  Helapingsten

  Det har ju varit en sed att ställa fram en kalk till Messias när han kommer och det sägs vara den som Jesus tog Jag har svårt att tro att det var vattenblandat i den

 • http://my.opera.com/prophetone/blog/ Prophetone

  Jonas: ”Jesus sa aldrig att vin var gott”. Well…om Han nu drack vin(vilket Han gjorde)så borde Han tycka att det smakade gott – annars hade Han väl knappast druckit densamma?
  Jag dricker mjölk tex och jag erkänner att jag inte säger att det ”smakar gott” – men det tycker jag, annars skulle jag inte dricka mjölken från glada kossor.

  Med lösviktsgodis är det tvärtom: jag säger att ”jag tycker inte om eländet” – men häver i mej utan vidare 1 kg på en helg :-) Jag är fd. rökare, snusare, öldrickare – hav förbarmande med mej.
  Det viktiga verkar vara att man är noga med att röra på sina lurviga efteråt genom att jogga eller likn. Funkar för mej iaf.

  ”Ät o var glad!” är ett bra råd från OrdspråksBoken :-)

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Lite alkohol snack från min farsa som inte är troende mer än på socialdemokraterna.

  Varför skall kristna behöva spetsa livet med alkohol,får dom inte ut det bästa i tron på Jesus.

  Tänkvärt av en icke troende.

  Sen vill jag hålla med Katta,alkoholen den heliga kon dödar allt och alla som kommer i vägen, det är bara fråga om tid.

  Lev för Jesus och den Helige Ande vara den enda berusning i ditt liv,då mår du bäst.

  Till sist gå nu ut och gör ditt bästa för din nästa,

  V v v v Thommy Bergenwall

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  OK: Varför har du svårt att tro att den var vattenblandad när allt vin vattenblandades på den tiden?

 • O.K

  helapingsten

  Bland annat kan du se hur Gud vill att allt som offrades måste vara högsta kvalitet det får inte vara försämrat eller förbilligat på något sätt Då är min tanke att även det vinet som sattes fram till Messias måste vara högsta kvalite annars kunde det räckt med vatten (och så fixade han kvaliten själv)

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Syndakataloger har fatala begränsningar. Jag ser att du inte täckt in området ”sockerbitar”. Där har du ett kryphål! Passa på nu innan någon editerar din syndakatalog.

 • Harriet Bouvin

  Jag tycker att du ska se till å må betydligt bättre genom att följa med mig på gymet o riva dina små förhållningsregler i små smulor, därför att du kommer inte att behöva en enda av dem, om du målsättningsvis håller mitt tempo. Kör med stavgång också, till o från jobbet. Jag äter regelbundet chips o stora burkar med pepparkakor o min kropp känns allt fräschare emedan mitt kolesterolvärde alltid har legat på gränsen till för lågt. Något måste alltså vara fel i budskapet från sjukvården om hälsa för det var ett betydligt större problem att bekämpa de fördomar som presenterades där, än att börja leva hälsosamt.