Reflektioner på avgångsnyheten

Det har varit intressant att analysera reaktionerna på att jag meddelade att jag inte ställer upp för omval som EFK-ordförande. Som väntat väcker det mycket mer uppmärksamhet om jag gnäller på FRA, avslöjar att jag är omskuren, pratar med Jonas Gardell eller försvarar Åke Green.  För de EFK-are som är ledsna, kan jag trösta med att säga att jag inte försvinner, och de frågor jag är bra på, kommer jag fortsätta att driva outtröttligt. Kan förmodligen driva dessa frågor ännu bättre, om jag inte är EFK-ordförande, jag tänker främst på församlingsväxt, församlingsgrundande och kyrkans relation till samhället och media.

Ganska festligt med tidningens Dagens markörer om läsaren blir glad, arg, ledsen, förvånad över en viss nyhet och artikel. De flesta blev glada över att jag ska sluta som EFK-ordförande. Det var intressant. Jag vet inte om detta är representativt på något sätt. Man kan ju vara glad på det sätt som min fru blir glad, fruar vill ju alltid att man ska göra färre saker. Eller också blir man glad för min skull, att jag kommer bättre till min rätt i andra funktioner än att vara samfundsordförande. Eller också blir man glad för EFK:s skull, att EFK slipper ha mig som ordförande. Jag vet alltså inte hur glädjen ska tolkas. En teori kan vara att det är en massa Elim-medlemmar som klickat på glad, för att jag ska kunna ägna mer fokus åt lokala församlingen Elim i Stockholm. Världen Idags spegling av avgångsnyheten (OBS – det är ingen avgång, jag har bara tackat nej till omval) hittar man här.

Tycker också att Emanuel Karlsten på ett bra sätt fångar upp problematiken med att vara en samfundsordförande med ett formellt sett ganska svagt mandat, och samtidigt vara en aktiv samhällsdebattör, och den som hörs mest i egna samfundet. Det finns något som är ohållbart i denna konstruktion.

David Axelsson inlägg nummer 4, viktig fråga du tar upp. Jag tror att Jesu ambassadörer ska finnas där folk möts och där samtalet pågår. I vår tid handlar det i stor utsträckning om media av olika former. Och jag tycker här att frikyrkorna har en alldeles för defensivt förhållningssätt, både lokalt och nationellt. Vi måste ta för oss, sticka ut, och agera aktivt på dessa arenor. Vad har vi för kristen TV-strategi idag? Dessa frågor borde vara självklara på alla pastorsutbildningar.

Robert, inlägg nummer 15, jag påstår inte alls att jag har gjort bra ifrån mig i media, jag har dock gjort försök att lyfta vissa frågor, och att nyansera bilden för att visa att kristen tro och Bibeln kan vara relevant i en rad olika aktuella frågor. Artikeln som du refererar till om Åke Green i Svenska Dagbladet, ansågs av medieetablissemanget i Stockholm vara så bra, att det var slagsmål om att få publicera den, det var nämligen så att flera tidningar kände till att jag hade skrivit artikeln. Men visst har jag fått kritik för den från vissa håll. Det jag försökte säga var bara att samtliga religioner har en skeptisk inställning till homosexualitet – vilket är ett obestridligt faktum, och att Åke Greens grundtankar var baserade på Romarbrevet 1 som kristna menar är Guds ord. Sedan har jag både i den artikeln och i andra sammanhang distanserat mig från Greens ordval, men jag kan inte distansera mig från att han läser Rom 1. Gör man det kan man knappast kalla sig för evangelikal kristen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Min första tanke, när jag läste ditt avgångsbeslut, var att det blir en stor förlust för hela den svenska kristenheten. Jag kände nästan sorg. Men sedan tänkte jag att du kanske gör rätt. Jag har ju lärt känna dig genom din blogg, och den försvinner ju inte. Hoppas jag. Det är mina egna principer att avgå när man är som bäst. Alltför många framgångsrika ledare har rivit ner det de själva har byggt upp, genom att inte avgå i tid. Dels därför att de omärkligt (speciellt för dem själva) förvandlas från uppbyggare till revirbevakare. Och dels därför att de inte har skolat fram efterträdare i tid.

  Men jag vet alldeles för lite om EFK för att kunna avgöra om detta stämmer in på dig och EFK. Men du är ändå ett ganska nytt namn utanför EFK, i resten av den svenska kristenheten, som du fortfarande har mycket att ge. Men jag tänker att det gör du kanske bäst som Stockholms-pastor, om du får möjlighet att satsa hela din tid på att bygga ett starkt EFK i huvudstaden. Mitt hjärta klappar ju för Svenska kyrkan, som befinner sig i ett andligt förfall. Och allra värst är det i Stockholms stift av Svenska kyrkan.

  Det saknas starka frikyrkliga förebilder för Svk i Stockholms stift. Och de förebilderna behövs för att utmana, och för att de nya som söker sig till Svk ska ställa sig själva frågorna om Svk verkligen är på rätt väg. För nu är ju Svk på väg bort från kristenhetens gemensamma andliga arv, och inte minst från sina egna bekännelseskrifter.

  Till det kommer ju att östra Svealand är den mest sekulariserade delen av Sverige. Och detta avspeglas ju också i riksmedia, som måste stifta bekantskap med framgångsrika församlingar på utgivningsorten. Som utåtriktad frikyrkopastor i just Stockholm har du hur mycket jobb som helst. att göra. Dina erfarenheter som samfundsledare med stadig förankring i det kristna trosarvet, kommer väl till pass! Gud har nog kallat dig till denna tjänst!

 • O.K

  Stefan

  Jag anser också att Rom 1 Är Guds ord eftersom Jesus sa till sina lärjungar att allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i Himlen och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i Himlen men jag var förvånad när många pastorer gjorde som ”strutsen”när alla kyrkor i stället borde läst den texten var söndag (utan att predika över den)

  En annan fråga har du någon form av räkneverk för att se hur många som är inne på var enskild blogg och dessutom vore det intressant att se klockslag och datum det vore trevligt att se för många läser kanske bara men skriver inte var gång

 • Harriet Bouvin

  Ja, det är bra, jag försvarade också Åke Green i en av mina artiklar på de båda forumen Syliva respektive Sylvester och oj sådana reaktioner jag fick från mina fränder i den homo- respektive bisexuella rörelsen. Mitt försvar bestod likväl inte av att söka framhålla sådana argument såsom att Green skulle ha rätt i allt det han sa, därför att många rätt fanns inte att finna i den predikan. Uppgiften om att det inte skulle förekomma homosexualitet i djurvärlden är ju rent felaktig. Däremot försvarar jag i varje sammanhang rätten till åsikt, rätten till yttrandefrihet och rätten att verka för de idéer som vi har. Att jag sedan härutöver försvarar homosexualiteten därför att jag älskar Jesus Kristus, därav är kristen och har Jesus Kristus som min personlige frälsare, så att jag låter honom vara Herre i mitt liv, det är ett helt annat ämne som av utrymmesskäl inte ska behandlas här. Jag konstaterar bara att våra trossyskon bekymrar sig betydligt mer över Stefan Swärds omskurna del än över hans kristna verksamhet och det, Stefan Swärd, torde väl säga mer om dessa personer än om dig? Vår sexualitet och vad vi har innanför byxorna tycks engagera mer – vad hjärtat är fyllt av talar ju munnen, sägs det. Må jag därför på den dagen, när jag åter möter min Skapare, visa mig vara uppfylld av Honom som förlöste mig, Han som med kraft utifrån det blod som rann utmed korset på Golgata.

 • Harriet Bouvin

  Ja, det är bra, jag försvarade också Åke Green i en av mina artiklar på de båda forumen Syliva respektive Sylvester och oj sådana reaktioner jag fick från mina fränder i den homo- respektive bisexuella rörelsen. Mitt försvar bestod likväl inte av att söka framhålla sådana argument såsom att Green skulle ha rätt i allt det han sa, därför att många rätt fanns inte att finna i den predikan. Uppgiften om att det inte skulle förekomma homosexualitet i djurvärlden är ju rent felaktig. Däremot försvarar jag i varje sammanhang rätten till åsikt, rätten till yttrandefrihet och rätten att verka för de idéer som vi har. Att jag sedan härutöver försvarar homosexualiteten därför att jag älskar Jesus Kristus, därav är kristen och har Jesus Kristus som min personlige frälsare, så att jag låter honom vara Herre i mitt liv, det är ett helt annat ämne som av utrymmesskäl inte ska behandlas här. Jag konstaterar bara att våra trossyskon bekymrar sig betydligt mer över Stefan Swärds omskurna del än över hans kristna verksamhet och det, Stefan Swärd, torde väl säga mer om dessa personer än om dig? Vår sexualitet och vad vi har innanför byxorna tycks engagera mer – vad hjärtat är fyllt av talar ju munnen, sägs det. Må jag därför på den dagen, när jag åter möter min Skapare, visa mig vara uppfylld av Honom som förlöste mig, Han som med kraft utifrån det blod som rann utmed korset på Golgata.

 • Olof

  Det är inte särskilt dramatiskt att du avgår. Ett klokt beslut, business as usual helt enkelt. Du gör ju andra saker istället. Hoppas att du inte känner att du behöver processa detta beslut mer här, utan istället ägan dig åt sakfrågor. För så stort är det inte. Den stora frågan är, återigen. vad doldisen Blåberg sysslar med? Vad är hans roll i EFK, han är ju helt osynlig, uttalar sig i princip aldrig. Varför är han kvar som ledare för rörelsen. Han, om någon, borde väl fundera på att göra något annat?

 • BW

  ”Ganska festligt med tidningens Dagens markörer om läsaren blir glad, arg, ledsen, förvånad över en viss nyhet och artikel. De flesta blev glada över att jag ska sluta som EFK-ordförande.”

  Alltså Stefan; undersökningens var formulerad: Artikelns innehåll gör mig: glad, ledsen osv.

  Så jag underar hur du kan dra slutsatsen att ”De flesta blev glada att jag ska sluta som EFK-orförande”. En rimlig slutsats borde väl i så fall vara att de flesta tyckte att ”artikeln gjorde mig glad”. Det var i och för sig säkert så att Dagen ville ta reda på om folk var glada över att du slutar, men dom kunde ju bara inte ställa den frågan rakt ut. Jag menar: vem bryr sig om en artikel gör människor glada eller ledsna? Möjligen författaren i så fall, men jag tror inte att någon seriös journalist skulle ens vilja ställa den frågan. Det gäller kanske att gradvis vänja läsarna vid en mer kvällstidningsjournalistisk approach, så att säga.

  Då jag nu har gett mitt bidrag till en samtidsanalys av kristen dagspressjournalistik får jag väl bara hoppas att läsarna blir glad av det jag skrivit.

  Hoppas att du Stefan kan sova även om majoriteten nu skulle vara glada över att du ska sluta. Det är kanske snarare en indikation på att du gjort en bra insats än om folk vore ledsna över att du slutar. Slutfunderat för denna gången.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  BW, intressant, jag blir glad av det du skriver.
  Harriet, bra skrivet.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • Christer Roshamn

  Hej Stefan!
  Detta hör inte till vad du skriver. Tony Peck är i Sverige fortfarande. Det finns ingen möjlighet för honom att närvara något i Linköping?

 • TB

  Vi har i detta land haft många rättegångar efter otäcka och hemska brott, exempelvis barnamord, pedofilövergrepp, politikermord – ja t.o.m. vår statsminister…
  Men är det någon mer rättegång än den mot Åke Green som sänts i direktsändning i svensk TV?
  Har det så många gånger tidigare i svensk radio och TV spelats upp inspelningar av vad den anklagade sagt som i fallet Åke Green?

  Vad tror ni att detta massmediala uppbåd berodde på?
  Varför får denna fråga så stort utrymme och denna extremt hårda och fördömande behandling?
  Vem ligger bakom – och vad är målet?
  Vilka tror ni blir nästa grupp som får vara med om ”kristallnatt” och fortsättning på den?

  Nämner man bland unga människor att man är kristen får man en mobb på sig som vräker ur sig: – ” Då är du en så´n som hatar homosexuella !!! ”
  (Vem av oss hatar överhuvud taget någon människa?)

  I polisens utbildning ingår att slå ner åsikter som att ” homosexualitet är synd ”.

  Kristen skola kan stormas mitt under lektionstid och lärare tas till förhör mitt framför sina elever! Orsak: De skulle åsiktsregistreras för vad de ansåg om homosexualitet.

  Är det någon som läst D. Wilkersons ”Synen”?

  Finns det inte en enda ”väktare på muren” för Guds folk i Sverige?
  Detta land har massor av intellektuella kristna och lärda teologer – men tydligen inte en enda profet?
  Ändlösa debatter – men aldrig ett ” SÅ SÄGER HERREN…”

  Gud – sänd åter en Elia!

 • O.K

  TB

  För att förstå det som Wilkerson skriver så är det en fördel att fått läst den 1973
  Ibland känns det som att denna blogg har blivit ett språkrör för HBTare som försöker sprida sitt evangelium Det står att Satan själv förskapar sig ju till en ljusets Ängel

 • P

  TB, det är väl naturligt att en rättegång som handlar om yttrandefrihet får stor mediauppmärksamhet eller uppmärksamhet överhuvudtaget bland medborgarna? Och den som sökte uppmärksamheten var Green själv som mycket väl förstod att det han sade skulle uppfattas som mycket kontroversiellt och stötande för många. Uppmärksammat blev det, och många uppfattade det han sade som kränkande gentemot homosexuella. Man måste inte själv vara homosexuell för att tycka det. Och långt ifrån alla kristna tyckte att han uttryckte sig på ett bra sätt och att han hade rätt vad gäller själva sakinnehållet. Green är inget offer, han visste mycket väl vilken uppståndelse det skulle bli. Och vem var det som yttrade sig dömande?

  Du skriver ” I polisens utbildning ingår att slå ner åsikter som att ”homosexualitet är synd.” Vad har du för belägg för det påståendet? Det kan jag aldrig tänka mig att det stämmer. Däremot måste poliser precis som andra bemöta andra människor med respekt och det oavsett vilken hudfärg, kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet eller religionstillhörighet de har. Det gäller förstås både gentemot allmänheten och mot arbetskamrater. Sedan finns det sk hatbrott som polisen måste ta emot anmälningar om och utreda, men det är en annan diskussion.

  Det där du skriver om att svenska lärare åsiktsregistreras vad gäller homosexualitet måste du ha fått om bakfoten! Precis som på andra arbetsplatser måste man inom skolans värld bemöta varandra med respekt. Det är inte OK varken för personal eller elever att fälla nedlåtande eller kränkande kommentarer till varandra som har med hudfärg, kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet eller religionstillhörighet att göra. Man måste respektera varandras olikheter på de punkterna. Precis som i samhället f ö finns det personer både bland personal och elever med olika sexuell läggning, och givetvis har alla rätt att bli bemötta med respekt. Skolans personal har inte fått i uppdrag att tala om för eleverna ”vilken sexuell läggning som är rätt och vilken som är fel”. Det är ett faktum att det finns fler än en, precis som att det finns olika hudfärger.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan Swärd:

  Tror nog BW har rätt i sin analys av ”glad”

  Själv delar jag bloggarnas oro (se t.ex http://polaritet.blogspot.com/2009/11/viss-oro.html ), EFK är i dag det ledande evangelikala samfundet- och har väl mer eller mindre tagit över Pingströrelsens ledande roll. Något som för mig är både glädjande och sorgligt (sorgligt eftersom PR är ett samfund som snabbt liberaliseras)- men oavsett tacket vara människor som dig själv är det inte helt omöjligt att vara en Bibel trogen kristen i svensk kristenhet den dag i dag (otroligt man kan skriva så- om man tar en titt på svensk kyrkohistoria!)- och jag hoppas att den som tar över din roll försätter i dina fotspor och riktning.

  Önskar dig lycka till och Guds rike välsignelser över dina nya uppgifter och prioriteringar.
  Delar med mig en predikan av Paul Washer till dig: http://www.youtube.com/watch?v=c0X47KeoA8U (handlar om vad som är succé i Guds rike, förebilder, och kärnan i evangeliet)

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • TB

  Lite kort till ”P”:

  POLISEN:
  Det fanns 4 poliser att tillgå på en befolkning på 1,2 miljoner en lördagskväll. Flera personer ringer och anmäler att två st. påverkade män går runt och skryter om att de dödat en man. Polisen har ”inte tid” och ”resurser” att följa upp detta. Senare hittas mannen sönderslagen och knivmördad. Han kallas ”43 årig pingstvän” i tidningarna.
  De två våldsmännen gick fria. Kort därefter mördas ytterligare ” en pingstvän ” men denna gång blir gärningsmannen fast p.g.a. att en bevakningskamera finns på plats.
  Det är samma man som tidigare skrytit om att ha dödat 43-åringen.
  En rullstolsbunden kvinna ringer och ber om hjälp eftersom en bil kört in på hennes gård och två män går runt huset för att hitta en lämplig väg in. Polisen svarar att de inte har resurser att åka ut och hjälpa henne, men: – ” Bryter de sig in och uppträder hotfullt är du välkommen att ringa igen! ”
  Bara två exempel på polisens begränsade resurser. Jag tror att vi svenskar kan få i hop flera tusen liknande exempel i dag!

  Som kontrast, och stöd för mitt tidigare påstående, kan du Googla och läsa all information om utställningen ” In hate we trust ” och då finna att poliser i sin utbildning besökt denna utställning. Där målas svenska kristna människor upp som ” nazister” och våldsamma homofober – vilket skall ägnas mycket kraft och energi att slås ner.
  ( Jämför dessa bilder med nazitysklands nidbilder på judar så ser ni resultatet )
  Kolla också hur många terapeuter som har föreläsningar för poliser i ämnet o.s.v. o.s.v.

  Hur stora resurser hade polisen på Pride-festivalen? Skattepengar fördelas kanske inte på ett realistiskt sätt? Vem ligger bakom och vad är målet?

  SKOLAN:
  Följ denna länk och kolla vidare: http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=297&Itemid=1
  Snacka om resurser!!!
  Varför har inte alla svenska tidningar förfasat sig över polisens agerande i detta fall?
  Skulle vara på alla nyhets-program i TV och på alla löpsedlar!

  Även här finns fler exempel på en begynnande ” förföljelse ” av kristna skolor och då särskilt inom ämnet ” sexualitet ”.
  Vi kristna beskylls för att vara ” besatta av sovrumsdetaljer ”. Det handlar inte om det utan om att vi vill följa Guds skapelseordning och vara trogna Bibeln. Varför inte visa oss det populära ordet ” Tolerans ” och låta oss få vara det?

  Jag ser en tydlig förskjutning i världen mot en stundande förföljelse mot kristna människor, Bibelns auktoritet och därmed mot Gud själv…

  Givetvis bedöms ovanstående som dumheter, men den som lever får se…
  Jag är bara förvånad över att ”väktarna” sover eller deltar i meningslösa och ändlösa debatter i stället för att lyssna till vad Gud själv har att säga.

 • O.K

  Michael

  Jag brukar inte besöka länkar som du visar till och jag är förvånad när jag gick till den första som du visar till på (12) det stämmer inte med den uppfattningen som jag fått när jag läser vad du skriver det verkar som du tar allvarligt på Bibelns ord Den bloggen länkar till sexsidor med bilder på andra bloggar och han är mycket positiv till Hbt

  TB

  Den förföljelsen har jag upplevt sedan barnsben att få med sig sin tro med modersmjölken leder till att man står utanför i många sammanhang när jag läser om Stefans positiva inställning till fotboll så är det för mig och många andra ett sår inombords på min arbetsplats fanns ett fotbollslag men som kristen fick jag inte vara med likadant i det lilla samhälle som jag växte upp alla har en förutfattad mening vad det innebär att vara kristen men på det sättet har samhället blivit öppnare för mina barn har fått det lättare Sedan ser jag liksom du denna ökning på vissa områden

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  P skrev:

  Vad har du för belägg för det? Vad menar du för resten med ”fel”? Och om vi byter ut ”sexuell läggning” mot ”sätt att ha sex”?

  Vilket sätt är ”rätt” ur barnavelssynpunkt?

  Vilket sätt är ”mest rätt” ur smittskyddssynpunkt?

  Vilket sätt är ”mest rätt” om syftet är att uppmå maximal njutning?

  Och hur är den sexuella njutningen uppbyggd? Är människan en ren reflexmaskin, eller finns tankar, känslor, förväntningar eller minnen av tidigare sexupplevelser med i bilden?

  Svaret finner du här: http://www.umo.se Klicka runt på de rubriker som handlar om sex och relationer!

  Jag frågar: Ska denna förförelser av skolbarn bara få fortsätta, utan att någon vågar säga ifrån? Är det verkligen rätt att lära 13-åringar att stjärtslickning är naturligt och skönt? Finns det inte andra sätt att SE på människans sexualitet, än att kroppen bara är en reflexmaskin?

  (Kom kanske från ämnet, Stefans avgång, men när man diskuterar Greens predikan, så kanske den svenska kristenhetens feghet bör nämnas! )

 • P

  TB

  (det här är egentligen OT till Stefans bloggpost, men TB kom med några påståenden som jag tyckte var konstiga)

  Du svarar ju inte på mina frågor, vad du har för belägg för dina påståenden dels om polisutbildningen, dels om skolan! Artikeln i ViD handlar om förhör av skolpersonal vid misstänkt barnmisshandel – det har ju inget att göra med homosexualitet! Du uppger ingen källa heller för dina påståenden om polisutbildningen. Bygger dina påståenden alltså inte på fakta utan dina egna föreställningar?

  Skolan har lagar och andra styrdokument att följa. Det är fastslaget vilken värdegrund verksamheten ska bygga på. Under lärarutbildningen går man noggrant igenom vad som står i de olika styrdokumenten, och vad man sas har att rätta sig efter. Att en skola är en friskola innebär inte att den inte behöver följa dessa styrdokument, och att man kan göra lite som man vill. Det görs inspektioner både på kommunala skolor och friskolor, för att försäkra sig om att lagar och styrdokument följs, och att personal och elever har en god arbetsmiljö. Det är ju inte helt oviktigt att undervisningen håller en viss kvalitet heller, så att eleverna lär sig det som undervisningen syftar till.

  Det finns ganska stort svängrum för lärare hur de vill lägga upp undervisningen, men man är förpliktigad att följa skollagar, läroplaner och kursplaner. Man vet vilken värdegrund som skolan ska vila på. Ingen lärare kan påstå att de inte vet detta när de är klara med sin utbildning och ska börja arbeta! Vill man arbeta inom skolväsendet så måste man följa dessa styrdokument.

  Jag kan förstås inte redogöra för allt som står, utan du får läsa själv om du är intresserad. Men självklart handlar det en hel del om alla människors lika värde, om demokrati, att ingen mobbing är tillåten, att främja förståelse för andra människor, att undervisningen ska vara saklig och allsidig, att undervisningen ska vara konfessionsfri. Det står ”Alla som verkar i skolan skall alltid hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dem.”

  Att det skulle förekomma någon ”förföljelse” av kristna friskolor, håller jag inte med om. Friskolor är inga offer för att de måste följa styrdokumenten. Skolan och religiösa församlingar har olika uppdrag i samhället, och därför gäller olika regler för dem. Skolans undervisning ska bygga på vetenskap, vara saklig och allsidig. Den ska inte ensidigt gynna en viss religion, bygga på religiösa föreställningar eller religiösa påbud. Skolan har inte fått i uppdrag att fostra in elever i en viss religion.

  Man kan fråga sig vad det är för åsikter om sexualitet som du menar att skolan ska föra fram, och som du menar att man inte får göra idag?

 • P

  Lars Flemström, ja det du skriver är verkligen OT, och det verkar mest förvirrat och konstigt! Ärligt talat förstår jag inte vad du är ute efter och kan inte svara på det du skriver. Inte heller är jag intresserad av att diskutera olika sätt att ha sex på, och jag misstänker att Stefan Swärd inte vill ha en sådan diskussion på sin blogg…! Måste skriva att jag tycker att det är tragikomiskt vad vissa har för vanföreställningar om hur den svenska skolan fungerar och hur undervisningen är uppbyggd. Dessa personer skulle helt klart behöva besöka en skola och vara med på undervisningen så att dessa vanföreställningar kan skingras.

 • O.K

  P

  Du verkar ha missat mycket i nyhetsrapporteringen jag känner igen allt som TB skriver
  Den värdegrund som vår regering och skolstyrelse har för stunden kan inte påverka oss som har ett 2000 årigt dokument som värdegrund det var inte många år sedan skolan hade kristendomen som värdegrund

 • P

  O.K, du skrev: ” Den värdegrund som vår regering och skolstyrelse har för stunden kan inte påverka oss som har ett 2000 årigt dokument som värdegrund…” Men skolväsendet (och dess personal) är förpliktigat att följa skollag och andra styrdokument, det förstår du väl? Det skulle bli anarki om varje enskild lärare eller skola gjorde lite som den ville. Skolan måste naturligtvis följa de regler och lagar som gäller idag, år 2009, och inte de som gällde förr i tiden. Så är det med all lagstiftning eller hur?

  Det verkar som att en del har svårt att ta till sig att skolväsendet och olika religiösa församlingar är olika verksamheter. Det är inte meningen att en skola ska vara som en religiös församling, och därför kan man inte kräva/förvänta sig att dessa olika verksamheter ska fungera likadant. Skolväsendet och religiösa församlingar har fått olika uppdrag vad gäller religion. I skolan undervisar man, i religiösa församlingar förekommer religiös förkunnelse. Vi har religionsfrihet och skolans uppdrag är att förmedla kunskaper om olika religioner, men har INTE fått i uppdrag att fostra in eleverna i en viss religiös tro. I skolan råder skolplikt och dit kommer elever från hem med olika religiös övertygelse eller icke-tro. Skolan måste respektera det, och får inte tvinga på elever vissa religiösa föreställningar eller påbud.

  Det betyder inte att elever inte får ha en tro, men på lektionstid ska man inte ägna sig åt förkunnelse, hålla gudstjänst e dyl – det får man göra på sin fritid i en ev. församling som man tillhör. Det är föräldrarnas ansvar, inte skolans, att eventuellt fostra in barnen i en tro. Skolan ska syssla med andra saker.

 • C

  Det är naturligtvis så att läro- och kursplaner inte måste påverka alla människor. Men om en lärare struntar i dessa med hänvisning till Bibeln har man helt enkelt fel jobb. Accepterar man inte skolans styrdokument kan man försöka påverka de som fattar besluten och hoppas på en ”kristen” läroplan (även om jag är mer än tveksam till att det skulle vara så lyckat med en sådan). Man håller faktiskt f.n. på med att färdigställa en ny läroplan. Håller med P; Den som tror att skolan är så bedrövlig skulle kanske bemöda sig med ett besök och inte blint förlita sig på nyhetsrapporteringen.

 • http://www.andersgerdmar.com Anders Gerdmar

  Jag tycker Du är en frisk och viktig debattör och för mig har det verkligen lyft fram EFK som en fräsch röst i svensk kristenhet. Men det är kanske Du som är rösten, och då kan vi ju glädja oss över att ”det kommer mera” nu, som man sjunger.
  Närvaro nu och framgent i samhället är ju också bl a att finnas i cyberspace, och det gör ju Du högst påtagligt.

  Sedan är det ju verkligen märkligt vad som kan komma i kommentarväg av ett blogginlägg. Ojojoj…

 • O.K

  P+C

  Religionsfriheten i Sverige är en grundläggande rättighet och då har vår regering och skolstyrelse missat det när dom lägger en ”värdegrund”och vill lägga sig i sådana frågor som vi själva vill hantera med våra barn om regeringen inte la sig i och skolan endast sysslade med läroämnen så barnen fick möjlighet att klara det som är viktigt i skolan

 • BW

  Jag ska berätta en syn eller dröm som jag hade för några år sedan och som jag en gång berättade för dåvarande pastorn Anders Blåberg. Den framstod så stark och levande att jag när jag vaknade upp var mycket starkt berörd av den. Det var ett tag sen men jag återger det jag huvudsakligen kommer ihåg.

  Jag drömde att jag befann mig högt uppe på en klipphylla uppe på ett högt berg där jag samtidigt var skyddad för väder och vind. Jag hade en milsvid utsikt och nedanför mig fanns ängar och gröna skogar och därnere i skogen fanns små gläntor. Jag såg att det i dessa gläntor fanns lekplatser liknande sådana som små barn brukar leka i med karuseller och klätterställningar. Skillnaden var att det inte var barn som befann sig på dessa lekplatser utan vuxna människor.
  Plötsligt fick jag se hur det på långt håll (flera mil bort) uppstod mörka moln och gigantiska tromber av det slag som brukar förekomma i USA under trombsäsongen. Det var en skrämmande syn. Dessa tromber var gigantiska och rörde sig väldigt snabbt i riktning emot mig och alla dessa människor som vistades i grupper nere i skogen. Jag försökte ropa och varna för den annalkande faran men de flesta av dem fortsatte att ”leka” som förut och träden i skogen gjorde också att de inte kunde se vad som var på färde. Ovädret rörde sig som sagt väldigt snabbt framåt och var strax över oss. Då började folket där nere i skogen att springa i riktning mot berget för att söka skydd men det var för sent och de flesta gick under i ovädret.

  Det är lite känsligt att återge en dröm där jag själv finns med i handlingen, men jag tycker att det trots allt ändå är viktigt att berätta den. Det står någonstans i en profetbok att den som har haft en syn, en dröm eller fått ett budskap från Gud (någonting liknande) ska berätta detta i sanning. Av den anledningen berättar jag detta som jag tror var ett budskap från Gud i en dröm tidigt på morgonen.

  Tolkningen av drömmen torde vara ganska uppenbar. Det jag speciellt fäste mig vid i drömmen var hur snabbt ovädret kom över oss. Jag tror att stormen och tromberna var en bild på ondskans makter som kommer att släppas lösa i dessa sista dagar. Det kommer en dag när det är för sent att vakna upp och det är dags att vi vaknar upp över vilken tid vi faktiskt lever i.

  Gud kommer att tala till oss i drömmar och syner innan Herrens stora dag kommer. Jag tror att en dom kommer över Sverige i enlighet med de andliga lagarna men att Gud innan dess vill komma med en andlig besökelsetid. Vad mer är att säga – jag överlåter till läsaren att reflektera över detta och det känns bra att jag har delat denna dröm som var så levande för mig.

 • P

  O.K, religionsfriheten innebär att skolan inte ska pracka på eleverna en viss religiös tro, och framhäva den som den enda ”rätta”. Det vore ett övergrepp på de som har en annan religiös övertygelse, eller en icke-tro. Skolans uppdrag är att förmedla faktakunskaper om flera olika religioner, och det är upp till den enskilde eleven att själv avgöra vad den vill tro på. Det ska inte skolan lägga sig i. Givetvis står det var och en fritt att ha en tro, vara med i en församling osv. Inte heller det ska skolan ha några åsikter om.

  Religionsfrihet innebär att man också måste respektera att andra kanske har andra religiösa övertygelser än man själv. Det är därför skolan enligt lag ska vara konfessionsfri. Skolan är till för alla barn, inte enbart de som är kristna. ”Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.”

 • O.K

  P

  Men skolan prackar på eleverna en sexualundervisning som helt går emot vår kristna tro och en skapelseberättelse som dom påstår går att vetenskapligt bevisa men dom har inte än lyckats att räkna ut hur långt det är till universums ände och om det är en vägg hur tjock är den då =Evighet går inte att vetenskapligt bevisa Jag menar fortfarande att skolan bara skall syssla med läroämnen Men det vore inte fel att ha som värdegrund Jesu ord att allt vad ni vill att människor skall göra er skall ni göra dem

 • TB

  Till ”P”

  Jag vet att nämnda polisingripande gällde i första hand synen på ”barn-aga”. Min poäng var att det var en kristen friskola det gällde. Kan någon referera till liknande styrke-demonstration mot en kommunal skola?

  Efter en stunds diskuterande med högsta ansvariga person inom Region XXX ( Landstinget) i en fråga rörande skolbarnens säkerhet tappade denne sitt tålamod och visade nämndens rätta ansikte genom att ilsket fräsa åt mej:
  – ” Om ni föräldrar är så dumma att ni sätter era barn på XXX-skolan får ni skylla er själva!”
  Denna kristna friskola ( och andra ) får ideligen påhopp från kommunpolitiker, skolverk, massmedia och det är ett ständigt balanserande för att vara politisk och moraliskt korrekt.

  Jag har barn på en kristen friskola. Jag vill att mina barn ska få lära sig matte, engelska m.m. plus att äktenskapet är instiftat av Gud mellan en man och en kvinna.
  Detta har på kort tid ( rekord-kort ) blivit kriminellt! Jag är en brottsling!

  Alla tavlor som visar en man och en kvinna har plockats bort från våra kyrkliga expeditioner p.g.a. att de anses stötande!
  Bilder föreställande Jesus skall bort eftersom de anses stötande!

  Och om du läser om polisens utbildningar ser du själv vad som prioriteras i dag.
  Inte är det att skydda de svaga och utsatta i vårt land.

  Att detta är ”OT” kan ju vara riktigt. Men mellan raderna i många kommentarer framgår det att svensk kristenhet går blundande till mötes en tuff framtid.

  Till ”Övriga”

  Allt som förr var rätt har blivit fel, och det som var fel har blivit rätt! Det beklämmande är att Bibelns ord förutsäger detta och ”kristna” röster tiger eller t.o.m. samtycker och försvarar ”utvecklingen” ( avvecklingen).
  ”Kristna” tyckare har nu fått mer auktoritet än Gud själv och har mandat att förklara bort Bibeln och Guds egna ord.
  Herodia tyckte inte om att Johannes talade om vad Gud ansåg om hennes ”affärer” och det blev minst sagt kostsamt för den gode Johannes.
  I dag hade det behövts många Johannes´ar! ( och därmed många fat )

  I kölvattnet efter Åke Greens tal var det massor av predikanter som tyckte att Å. G. borde ”uttryckt sig annorlunda och valt andra ord – men att han ändå hade i princip rätt”.
  Varsågod: Predika Guds ord som Å.G. gjorde – men välj de rätta orden! Vi har inte hört någon av alla er, som visste hur det skulle sägas egentligen, säga något alls!

  Min fråga kvarstår: – Var är profeterna och väktarna på muren?

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  P
  Jag anser alltså att vilken sexualundervisning som prackas på 13-åringar är en angelägenhet för vuxenvärlden som helhet, och inte något som ska bestämmas enväldigt av ¨”experter” från RFSU. Det handlar dels om att skydda mycket unga personer från att utnyttjas för sexualpolitiska experiement. Till det lämpar sig s.k. swingersklubbar för vuxna mycket bättre. Det handlar också om att skydda det svenska samhället från etniska konflikter, som uppstår när invandrarungdomar vänds mot sina föräldrar. De kan ju tro att detta är traditionell svensk kultur, som de därför tar avstånd från i stället för att integreras.

  Vad som helst kan tydligen accepteras under förevändning att skolan skolan ska vara konfessionslös. Det är numera inte accepterat att säga NÅGOT, som stöds av de stora världsreligionerna, exempelvis att Gud har skapat människan till man och kvinna..

 • P

  Den här tråden har hamnat på helt andra ämnen än vad Stefans bloggpost handlade om, och jag vill bara svara på de sista kommentarerna innan jag avslutar mitt kommenterande i den här tråden.

  O.K, det är uppenbart att vi har olika syn på skolans uppgift i samhället och på hur undervisningen ska vara utformad. Tyvärr misstänker jag att du har missuppfattat en del saker om hur skolan fungerar.

  Det står varje förälder fritt att fostra in sina barn i en tro, att berätta för dem hur de tror att världen skapades, delge dem vilka värderingar de har kring olika saker såsom exempelvis sexualitet. Angående skapelseberättelse och evolutionsteori, så lär sig eleverna om båda sakerna. På religionstimmarna lär man sig om de olika religionernas skapelseberättelser, och på biologitimmarna om evolutionsteorin och livets uppkomst. I ämnet biologi ingår att få kunskaper om hur kroppen fungerar, och då kommer man också in på fortplantning och sexualitet. Det hör till den kunskap som man behöver få med sig ut i vuxenlivet, hur barn kommer till och hur man skyddar sig mot oönskade graviditeter. Skolan har haft sexualundervisning under ganska lång tid nu. Det verkar som att en del troende har fått en snedvriden bild av hur den undervisningen går till, som knappast har med verkligheten att göra. Det måste vara en orsak till att man reagerar så starkt. Är man orolig som förälder, be då att få komma till skolan och få vara med på lektionerna!

  TB, jag delar inte din syn på att friskolor blir mer granskade eller utsatta för mer kritik än kommunala skolor. Inte heller att polismyndigheten skulle ha ett extra horn i sidan till friskolor…Vad gäller äktenskap, så finns det ingen officiell hållning till det från skolväsendets sida, och varför skulle det finnas det?? Det är väl i högsta grad en privat angelägenhet! Och ditt påstående om att det är kriminellt att hävda att äktenskapet är till för en man och en kvinna, är bara trams! Varför utmålar du dig som ett offer som det är synd om?

 • O.K

  P

  Du har missat en mycket viktig detalj i sammanhanget det finns många kristna lärare i den kommunala skolan som har varit lärare i många år och när dom blev lärare var värdegrunden annorlunda än nu och det är inte lätt att bara hoppa av men dom hoppas på en ny regering med ny värdegrund

 • TB

  ”P”
  Alla Stefans bloggposter spårar ur. Inte för att det är Stefans fel utan för läsarna reagerar på någons kommentar som sticker till i sidan inom ett område man känner sig engagerad i. Så hände även i denna sakfråga. SORRY!
  För övrigt får väl framtiden utvisa vad som händer – och vem som blir offer.
  ’Over and out…

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Som alla kan se av kommentar nr 1, var det inte jag som startade avvikelsen från ämnet. Utan det var nog sign P med kommentar nr 11. Men sedan vill P ha en debatt off topic på sina villkor, och inte alls om den aspekt på off topic-ämnet som jag tog upp. Nämligen hur kringresande ”sexualupplysare” från RFSU förför högstadieelever under lektionstid att prova på avancerat, onaturligt sex. Som även propageras för på regeringens och landstingens webbplats http://www.umo.se, som vänder sig till ungdomar i åldern 13 – 25 år. Men som naturligtvis kan ses av ännu yngre. De äldsta i målgruppen är fortfarande barn, och de äldsta är unga vuxna. Det är stor skillnad!

  RFSU och umo förför ungdomar inte bara att prova på olika former av sex, utan dessutom att begå brott, genom att påstå att det inte finns någon bestämd nedre åldersgräns för vem man får ha sex med. Sedan skriver man att ungdomarna ska bestämma själva, och t.o.m. har rätt att säga nej. Men ska föräldrarna inte ha något att säga till om, när det gäller 13-åringars sexliv? Så unga människor kan inte hantera detta. Å ena sidan att det är självklart att ha sex om man själv vill, å andra sidan att den andra kanske inte vill. Resultatet har blivit en kraftig ökning av antalet våldtäkter, som begås av mycket unga gärningsmän.

  Umo instruerar sina unga besökare hur de ska radera datahistoriken, så att föräldrarna inte får veta att de har besökt webbplatsen. Av samma skäl, att föräldrarna inget ska få veta, övas högstadieeleverna i kondompåsättning på lektionstid, men utanför skolan. Detta ingår alltså inte i den sexualundervisning, som bedrivs av skolans egna lärare. Besluten tas i kommunfullmäktige eller kulturnämnden efter motioner från ledamöter som står RFSU nära. I ett fall hade alla tre kristdemokraterna i kommunfullmäktige stött motionen, som hade inlämnats av en vänsterpartist. Hur långt kan man gå i feghet? Allt under täckmanteln att motverka mobbning av homosexuella.

  Detta är nog ändå en sak som borde diskuteras i den kristna församlingen! Så det är väl inte helt off topic. Hur lever ungdomsgängen som ränner ute i Stockholmsnatten, och kanske träffar någon kristen evangelist, i ett möte mellan två helt olika världar?

 • Dan C

  Tycker det är en underdrift att säga att du gjort bra ifrån dig i media. Jag tycker det är lysande att du tar steget till en lokal pastorsroll samtidigt som du kanske kan få mer kraft till att ta plats i mediabruset. Gud välsigne dig på den väg du har att vandra nu!

 • BW

  Vi behöver också be om nåd att skriva på ett fräscht och rättframt sätt, med vishet från Gud helt enkelt. Det är bättre att skriva fem ord som kan tända en eld än tiotusen som drunknar i mediebruset.

  Bland flammorna

  Här bland flammorna,
  talar jag,
  om eldens rasande kraft

  Bland de okunniga,
  om det som flammorna kan göra,
  med barnens ansikten

  Jag talar,
  men inte om entalpin,
  eller termodynamikens huvudsats

 • C

  OK

  Eftersom det var redan på1960-talet som skolans undervisning kom att vila på sekulär grund är det omöjligt att det finns många lärare som har verkat under en annan värdegrund vad det beträffar. Snarare anser många att den senaste läroplanen snarare var ett steg bakåt, eftersom den poängterar att samhällets värdegrund faktiskt förvaltats av bl.a. kristen tradition (det utelämnades helt i läroplanen innan).

  Hur som helst, som lärare får man inte välja värdegrund själv (för sin undervisning, privat lägger sig ingen i). Det skulle ju kunna medföra att en rasistisk lärare predikade sitt budskap osv. Sedan står det naturligtvis var och en fritt att påverka makthavarna och därmed läroplanerna i ett demokratiskt samhälle.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  C

  Det var faktiskt bättre när undervisningen vilade på sekulär grund. Då var skolan neutral. Sedan man infört den kristna traditionen i värdegrunden, har den kristna traditionen gjorts om till oigenkännlighet och synden har upphöjts till kulthandling i kyrkan.

 • C

  Lars: Även nuvarande läroplan ska vara sekulär även om man använder sig av begreppet kristen tradition (det var en stor debatt mellan bl.a. Alf Svensson och Torbjörn Tännsjö om det där i början av 90-talet).

  Jag tycker liksom du att det är bättre att skolan är neutral, så att kyrkorna istället får ansvaret att förklara vad de står för. Förstår däremot inte kopplingen du gör mellan skolans värdegrund och synden som kulthandling.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  C
  När man börjar med samkönade vigslar i kyrkan, har man upphöjt synden till kulthandling i kyrkan. När den ”kristna traditionen” införts som värdegrund, var frågan hur detta begrepp ska tolkas. Vad menas med att en tradition är ”kristen”? Så nu har vi fått nya definitioner av ordet ”kristen”. Det har blivit kristet att ”älska” varandra, på alla möjliga sätt, om det bara är frivilligt. Du skulle bara veta vilken syn på kärleken, som svenska konfirmander har idag, när de får lära sig att ”älska” på lektionstid. Ingen konfirmationspräst i världen kan tala dem tillrätta, utan att uppfattas som kärlekslös.

 • C

  Min uppfattning är nog att det snarare är hur ungdomskulturen förmedlas i TV (dokusåpor mm), ungdomstidningar (VeckoRevyn mm) och liknande, än hur skolan och kyrkan undervisar i dessa frågor som är avgörande.

  Jag förstår fortfarande inte riktigt vad du menar; du blandar ihop skolans undervisning med konfirmationsundervisningen (som dessutom kan skilja sig oerhört åt från plats till plats).

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  C. Nej! jag blandar inte alls ihop skolans undervisning med konfirmandundervisningen! Jag har bara återgivit vad präster har berättat om vilken inställning konfirmander haft med sig från bl.a. skolan. Men jag blandar inte heller ihop skolans sexualundervisning, med den som bedrivs på lektionstid utanför skolan.

  Har du ens läst mina kommentarer, nr 15, 27 och 31? – Och beträffande tidningar och TV, är porrtidningar och porrfilmer verkligen inget nytt. Utan det nya är att deras syn på sexualiteten numera backas upp av regeringen, landsting och kommuner! Äldre ungdomsgenerationer förstod nog att det som skildrades i dessa alster var fiction. Nu är det deras syn på sexualiteten, att alla former av frivilligt könsumgänge är ”kärlek”, som gäller som nästan hela vuxenvärldsens norm för de unga. Och aningslöst bidrar ju kyrkorna med ”Gud är kärlek”, vilket med porrbranschens egna reklamslogans uttrycks så här: ”Jesus loves porn.”

 • TB

  Det är inte bara blogg-poster som spårat ur. Hela Sveriges kristenhet har spårat ur.
  Elia – hallå, var är du?

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  O.K. (svar nr 14.)

  Vad menar du med att jag skulle vara ”positiv till HBT” eller länka till sexsidor (?!). Jag har en länklista. La du inte märke till min överskrift: ”länkar (även till åsiktsfiender)”

  Jag länkar alltså till åsiktsfiender. Det är vanligt i bloggvärlden och det är för att visa att jag inte bara läser min egen grupps åsikter utan även LÄSER de motståndare jag sen bemöter, t.ex åsiktsfienderna som är liberalteologer.
  mvh
  John

 • O.K

  Bloggfavorit 49 handlade knappast om teologi

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  O.K.

  Såhär är det: ”Bloggfavoriter” är en indexeringssida för bloggar. Det är där bloggare listar sig för att folk ska hitta till bloggen. Om man klickar på ”bloggfavoriter” så kommer ”29” som du hänvisade till, att vara olika varje gång du klickar, eftersom siffran beror på hur många som för tillfället läser bloggen. Just ”Bloggfavoriter” har inte någon lista för religion eller kristendom, utan en allmän lista där jag är med. En annan lista som du ser på min blogg är ”Toppblogg” som även Stefan Swärd använder. Även den har inte någon specifik kristen lista, utan kan t.ex lista en blogg som handlar om Islam. Detta betyder inte att Stefan stödjer Islam eller bloggar som skriver om Islam.

  I bloggvärlden är det underförstått att man som bloggare inte gör reklam för de övriga bloggar som listat sig på den indexeringsmotor man använder. Inte mer än man gör reklam för allt Google indexerar genom att länka till Google för att få annonsintäkter på sin blogg.
  Du har alltså missuppfattat vad de små knapparna (där jag samlat de indexeringsmotorer som listar mig) betyder. Den missuppfattningen gjorde att du sa något om mig som inte stämmer, vilket kan ha fått någon slarvig läsare att bilda sig en snabb uppfattning som då inte heller stämmer. Kolla gärna upp saker lite mer noggrant innan du fäller svepande omdömen.

  Alla kan göra misstag, men jag tycker att det är viktigt att bemöta dem de gånger de riskerar förvränga andra människors uppfattning om någon.

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Ps. du listade ”49” ser jag nu, men det är irrelevant för mitt resonemang. ”49” kanske är på plats ”29” nu… ds.

 • O.K

  John

  En del familjer vill ha spärr till vissa typer av program men ingen tänker kanske på att allt finns på en blogg som kallas Kristen Så min uppfattning om dig står kvar när du inte tar allvarligt på detta Du borde ta bort sådana länkar Dessutom såg det ut som om du skrev positivt om utvecklingen i Saron många medlemmar sörjer och många har gått Gamla Kristna kan inte klara när två män mitt under predikan sitter och stryker varandras händer som två kärlekskranka tonåringar eller efter mötet kysser varandra mitt på mun framför oss andra