Jag avgår nästa år som EFK-ordförande

Sedan år 2002 har jag varit styrelseordförande för Evangeliska Frikyrkan, ett av frikyrkosamfunden i Sverige. Jag har nu tackat nej till att väljas om som ordförande vid vår nästa kongress i maj 2010. Jag räknar alltså med att avgå som ordförande då. Jag var ju också styrelseledamot i EFK innan jag blev ordförande så jag har varit engagerad i styrelsearbetet sedan 1994.

Allt har sin tid, och jag känner nog att jag är färdig med detta uppdrag, det känns dock inte helt lätt att sluta då jag har uppskattat samarbetet både med EFK:s missionsledning och styrelse och jag har känt ett mycket stort stöd och uppskattning från den breda majoriteten av EFK:s medlemmar. Kommer i fortsättningen att lägga krutet på pastoralt engagemang i Stockholm utifrån min roll som pastor i Elimkyrkan, där vi kommer att satsa frimodigt på evangelisation, församlingsväxt och församlingsplanteringar. Jag fortsätter också med att driva mitt konsultbolag där jag sysslar med globala framtidsfrågor med särskild fokus på energi- och klimatpolitik.

En sak jag har försökt göra som EFK-ordförande har varit att försöka odla konstruktiva kontakter med rikstäckande media. Jag lider över den anonymisering som har drabbat inte minst den traditionella frikyrkan, och när media uppmärksammar något handlar det i stor utsträckning om skandaler som Knutby eller mycket kontroversiella frågor som Åke Greens predikan. En vanlig Stockholmare idag vet i stort sett ingenting om frikyrkan, utan vet man något handlar det om Kristi brud, Åke Green, eller Runar Sögaard. Människors kunskaper formas i stor utsträckning genom den bild eller den tystnad som skapas i media. Och ungdomarna jag träffar ute på stan på fredagskvällarna känner inte ens till något om frikyrkan. Mycket av verkligheten idag formas i det offentliga rummet, och det är viktigt att vi som tror på och följer Jesus kan delta i samtalet som pågår där. Och i det offentliga rummet kan vi inte styra över agendan utan det handlar om att delta i de olika samtal som pågår. Jag tycker att det är viktigt att ett samfund som bland annat Evangeliska Frikyrkan deltar i samtal som pågår i media, och det har jag försökt att bidra med.

Mest genomslag har nog mina utspel haft om Gud och ekonomin, där jag har diskuterat Skandiaaffären i Expressen, Gud i näringslivet i Dagens Industri och i Svenska Dagbladet, och i radions P1 när jag kritiserade nuvarande Reinfeldt-regeringens otydlighet kring svartarbetet. Då blev jag kallad för frikyrkokommunist av Timbro. Mitt utspel förra sommaren i FRA-debatten uppmärksammades av de flesta tidningarna i Sverige inklusive TV och radions P1. Jag hade ju också ett mycket uppmärksammat praktgräl med Jonas Gardell i Svenska Dagbladet för några år sedan om Åke Green skulle hamna i fängelse eller inte, och där jag försvarade Greens rätt att predika utifrån Romarbrevets första kapitel. Senare har jag och Gardell pratat med varandra under ganska vänskapliga former. Andra frågor som jag har jobbat med i media har t.ex. varit religionsfrihetsfrågan där jag skrivit tillsammans med Christer Sturmark vid tre tillfällen, kritik mot kyrkans flathet under andra världskriget, något även TV-nyheterna uppmärksammade, jag har också försökt i Svenska Dagbladet att föra fram en feministisk kritik mot liberala abortlagstiftningen – något som väckte en hel del intresse och debatt, och där jag mötte en hel del uppskattning långt utanför kyrkväggarna. En morgon blev jag uppringd av Svenska Dagbladet som gav mig två timmar på mig att skriva en kritik mot filosofen Torbjörn Tännsjö, en kritik man ville publicera på samma sida som Tännsjö-artikeln nästa dag, så jag satt och skrev artikeln mitt under en gudstjänst i Söderhöjdskyrkan. En gång blev jag uppringd av TV 4 ganska sent på kvällen, för att de ville ha med mig i en TV-soffa nästa morgon, och diskutera eventuell bojkott av Israel. Så när det gäller media har man ofta minimalt med tid på sig för förberedelse och reflektion.

Sammanfattningsvis är vanliga media är en viktig arena, men också en komplicerad arena. De är mycket fixerade vid vissa heta och kontroversiella frågor, och man vill gärna måla ut frågor svart-vitt, för-emot, och det är inte enkelt att delta i det offentliga samtalet alla gånger. Jag har flera gånger varit med om att TV har klippt intervjuer med mig så att det har blivit mycket mer polariserat än vad jag ursprungligen har sagt. Men det sämsta alternativet är att vi kristna blir så rädda att vi springer och gömmer oss. Jesus vill att vi ska vara frimodiga. 

En sak jag också har försökt att göra är att tillämpa kristen etik på nya områden, inte minst när det gäller miljöfrågorna och klimatfrågan, områden som jag jobbar med även rent yrkesmässigt.

Så min uppfattning är att frikyrkan behöver jobba mycket mer framsynt och strategiskt med media, och inte bara reagera och stå till svars när det uppstår akuta kriser, det är ju främst då TV, radio och tidningar blir intresserade. Att arbeta strategiskt och framsynt med media förutsätter dock att vi auktoriserar ledare som har tydliga mandat att agera på den arenan, min egen roll har försvagats genom regelbundna diskussioner om att man sammanblandar roller, ifrågasatta mandat, ett ifrågasättande av att delta i samhällsdebatter etc. Vid ett tillfälle fick till och med tidningen Dagens ledarredaktion rycka ut till mitt försvar.

Jag tänker dock inte bli tyst efter maj 2010, utan kanske ännu frimodigare i att dela med mig av min tro och mina övertygelser, och fortsätta försöka vara engagerad i det offentliga rummet. Jag är ju också ordförande i Claphaminstitutet vars huvudsakliga uppgift är att göra den kristna rösten hörd i det offentliga rummet.

Det finns mycket mer att säga, och många fler glimtar och reflektioner man kan ge, utifrån erfarenheterna som EFK-ordförande, men det får vi återkomma till. Och som sagt var, jag fortsätter med detta uppdrag till maj 2010, så än så länge är allt oförändrat.

Den nya tekniken gör nu att det offentliga rummet vidgas. Och här behöver vi kristna vara med och finnas med i bloggvärlden, youtubevärlden, facebookvärlden, twittervärlden och massa andra världar som kommer att växa fram. Det känns som en spännande utmaning och den utmaningen vill jag ta i som pastor i Elimkyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Gabriel Hammar

  Tråkigt att Du slutar som ordförande, Stefan,
  men det känns ju samtidigt rätt att Du satsar på Din pastorsgärning.
  Ska bli spännande att följa Ert fortsatta arbete i Elim!

  Guds välsignelse!

  /Gabriel

 • http://vemtanderstjarnorna.blogspot.com Per Ewert

  Tack för ditt engagemang under de här åren, Stefan! Känns hoppfullt att du avser att fortsätta engagera dig i det offentliga rummet. Det är det viktiga, oavsett vilken formell roll du har. Din och många andra kristna röster behöver fortsätta höras, tydligt och kärleksfullt, i dagens Sverige. Hoppas att rätt person kan fylla – inte din kostym – men den kostym som EFK behöver ha på ordförandeposten.

 • Christer Roshamn

  Jag håller med Gabriel att det är tråkigt att du slutar som ordförande. Jag gillar din framtoning, men det är helt rätt att fokusera som lokal pastor i Elim. Jag kan berätta att jag precis kommit hem från Alpha och Beta kvällen. Det är så roligt att följa vad som händer i människors liv. I Alpha har vi flera stycken som aldrig tidigare satt sin fot i en frikyrka. Jag ska fika med en av dem i morgon som sade efter kvällen. ”När du talade om att bli förvandlad på insidan hände något inom mig.”. I Beta går några relativt nykristna samt några andra som börjat gå i riktning mot Jesus. Underbart!

  God natt!

 • David Axelsson

  En tanke Stefan!
  Hur kan dina erfarenheter av hur media fungerar samt din insikt om behovet av kristna röster i media föras vidare? Var, när och hur tränas ”Kristna röster” för media?
  Är det frågor som finns med inom Clapham?

 • Olof

  De där, nästan som en dödsruna över ditt liv. Som du har skrivit själv dessutom. Praktiskt, då får du ju ett perspektiv på dig själv och din gärning som du lätt kan stämma in i. Hur som helst, tack för ditt engagemang och lidelse för Kristi sak. Har stor respekt för dig och det du gör, även om jag mycket sällan håller med dig. Och jag tror också att det är bra att du lämnar posten eftersom det inte ska vara en evighetsposition för någon, hur bra man än är på det man gör.

 • http://metrobloggen.se/ester Ester Robertsson

  Tack Stefan för detta engagemang! Du har verkligen stått upp för Jesus och det kommer få ge stora vågor på vattnet! Du inspirerar!

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Livet går vidare och vi möter nya utmaningar/möjligheter.

  Tycker att ditt engagemang för människorna utanför kyrkan är mycket bra.

  Det finns så många som behöver oss i denna kalla värld.

  Si Deus pro nobis, quis contra nos?” – Om Gud är för oss, vem kan vara emot oss?

  Till sist Joh 8:12 v v v v T.B

 • http://www.youtube.com/user/LarsNilsson123 Lars

  Hoppas vi får höra mer om dina tankar och funderingar trots allt :) delar inte till 100 % dina tankar om media, kanske för att jag i så många år varit aktiv på bloggar och forum så jag märkt att det finns en viss fara i idealiseringar och åsikter som inte förmedlas ärligt mellan 4 ögon som man kan stå för och leva upp till ärligt. Tycker det är stor skillnad på medias tyckar värld och vad enkla vanliga människor anser och lever efter i praktiska livet.

 • Lillen

  Tråkigt att höra :-(

 • Bengt W

  Stefan, du är en inspiratör som tänder mig! Fortsätt på din väg att tända alla kristna för Jesus Kristus och hans evangelium!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Själv är jag mycket tacksam för din frispråkighet i media. När folk hör att man är kristen, så frågar de ofta om man är katolik eller livets ordare- ingen av dessa samfund har någon positiv klang hos allmänheten, när man säger man varken är LO:are eller katolik- så blir snabbt frågan om man är pingstvän som Runar eller Åke Green- häller inte så positiv klang.
  När man då säger sig stå närma EFK (jag är ju inte medlem av EFK)- så möter man oftast positiv respons och nyfikenhet- mycket tacket vara ditt arbete.
  Så personlig är jag mycket tacksam för sådana människor som dig Stefan. Sådana som dig underlättar för sådana som mig att vara personlig kristen och att vittna om sin tro i vardagen.

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Det känns lite konstigt med avtackning här och nu, sparar det till kongressen istället. Tråkigt att du slutar, hade ju börjat gilla dig som ordförande, men jag har inte alls nån koll på hur länge du varit med – det kanske är sanslöst länge! – så då förstår jag att du slutar till sist.

 • BW

  ”Nu se vi ju på ett dunkelt sätt såsom i en spegel, men då ska vi se ansikte mot ansikte”, 1 kor. 13:12. Ibland möter vi ”energitjuvar i dimman” som vill sänka oss och då behöver vi resa oss upp och gå vidare. Guds välsignelse i din nya inriktning! Här är en liten text som kom till mig:

  I dimman

  Plötsligt förstod jag
  att jag inte förstått

  Du morrade
  när jag trodde du spann

  Vi är röster
  som talar ur dimman

  Du hade redan
  fastställt diagnosen

  Men jag låter mig
  inte distraheras

  Jag går vidare
  mot nya möten i dimman

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Jag ska säga dig Stefan att efter att ha läst på din blogg, och på EFK Ung:s blogg, så ångrar jag nästan att jag är pingstvän… nä, inget ont om Pingst, men det jag vill säga är att du gjort ett mycket bra jobb och att EFK är en riktigt välsignad kyrka, mycket tack vare dig. Gud välsigne dig i ditt fortsatta arbete!

 • Robert

  Stefan

  Du skriver att svenskens bild av frikyrkan formas av medierna.

  Vilken bild har du själv varit med att sprida? Vilka frågor har du lyft?

  Är du inte själv en starkt bidragande orsak till att Åke Green förknippades så starkt med frikyrkan och begreppet pastor. Artikeln i SvD, den med rubriken ”Swärd försvarar hatet”, varför tillkom den, tror du? Vilken bild av svenska pastorer gav den?

  Att förstå medierna mekanismerna är en sak. Att se hur kommunikationen landar hos gemene man är något annat.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Swärds avgång en stor förlust för EFK()

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Det är bara att konstatera att EFK förlorar en viktig röst i både bloggsfären och kristenheten i övrigt. Pastor Swärd har tveklöst varit en frisk fläkt bland ofta intetsägande kollegor i andra samfund. Han besitter den idag ovanliga egenskapen bland kyrkans folk att våga ha en uppfattning och stå för den.

  http://aletheia.se/2009/11/05/swards-avgang-en-stor-forlust-for-efk/

 • Maja

  Robert! Jag har snott din kommentar till min blogg, http://majasbibelblogg.blogspot.com/2009/11/medielogik-och-gudsriken.html

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Beklagar din avgång som EFK-ordförande, Stefan. Hoppas efterträdaren vågar stå upp på ett tydligt och frimodigt sätt för evangeliet och de egna övertygelserna.

  Min kommentar till Robert 15 (och Maja 18) är att media gärna satsar på uppseendeväckande rubriker.- I valet mellan sanning och slagord händer det tyvärr stundom att sanningen får ge vika, vilket kanske skedde i det SvD-fall som Robert hänvisar till. Bilden av svenska pastorer är generellt osann och jag är lite undrande över att Robert lyfter fram den samt att Maja för den vidare.

  Så Robert och Maja, vad är ni egentligen ute efter? Känns inte 100%-igt hederligt.

  Förövrigt var det inte en nyhetsartikel utan ett debattinlägg av Jonas Gardell i januari 2005, för fem år sedan. (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_387937.svd) Troligen är det Gardell själv som satt rubriken, men jag undrar om han skulle gjort samma sak idag efter mötet med Stefan?

 • gata

  #19: ” ..och jag är lite undrande över att Robert lyfter fram den samt att Maja för den vidare. Så Robert och Maja, vad är ni egentligen ute efter? Känns inte 100%-igt hederligt.”

  Kenneth Hermansson, jag tycker inte om din ton. Det är inte första gången du angriper allt som kan tänkas lukta eller vara kritik och ifrågasättande av Stefan. Är du hans självutnämnda vakthund? Du låter som någon anställd i EFK (pastor) som vill uppåt och fjäskar för ”överheten”. Fast det kanske bara är sån du är, vad vet jag. Dåligt!!!!

 • http://davidstankar.wordpress.com David Johansson

  Lycka till med ditt nya uppdrag som pastor i Elim!
  Du har bidragit med bra ammunition i samhällsdebatten och vågat
  ta ibland svåra och kontroversiella frågor. Instämmer i att vi behöver mer
  kristna debattörer som på ett nyanserat och balanserat sätt vågar ta ställning
  i viktiga frågor, så att inte värde-nihilister elller utilitarister eller liknande representanter får stå oemotsagda!

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Javisst, Gata (20) jag pretenderar på posten som Stefans efterträdare. Och kanske kan jag dessutom få tjänsten som ungdomspastor vid hans sida i Elimkyrkan. Så jag hoppas han lägger ett gott ord för mig.
  😉

 • http://www.jesusfolket.se Robert

  Lycka till i din nya tjänst!
  Guds Rika Välsignelser

 • TB

  Är det någon som verkligen HÖRDE vad Åke Green sa ?
  Eller är era öron bara inställda på ” populist-vågen” ?

  Jag tycker inte att NÅGON av er som kallar sig kristen ska nämna Åke Greens namn med respektlöshet eller som ”ett varnande exempel”.
  Passa er noga för det!

  ” Finns det i vårt land bara tio rättfärdiga män kanske Gud skonar landet”

  Så, alla liberaler, nu är det fritt fram att ösa mer galla över mej och Åke. Men vet att Gud är den som får sista ordet…

  Och till dej Stefan:

  Lycka till och må Gud välsigna dej i din fortsatta tjänst i Hans rike!

 • gata

  Kenneth (22), för de ordens skull säger jag dig: du är förlåten.

  I stunder som denna känns Stefans blogg nästan som livets mening. (Var går gränsen för hädelse?) :)

 • BW

  I marginalen

  Nog är Gud
  marginaliserad

  Vi ser ju ett elände
  under solen

  Men han står där
  i marginalen

  Tillsammans med
  alla marginaliserade

 • Jan

  Detta innebär ju att lite av nerven med den här bloggen försvinner. Underhållningsvärdet är ju kopplingen/sammanblandingen mellan det privata och samfundsordförandeskapet.

 • http://fredrikhimlen.se Fredrikhimlen

  Mycket starkt att kunna begränsa sitt engagemang något. Nu kanske du lyfter upp den lokala människans rätt att göra sig hörd i medieutrymmet. Vi behöver inte begränsa medieutrymmet till att bara rymma personer från strukturellt upphöjda personer som samfundsordförande utan kan låta små pastorer få säga sitt. Egentligen borde alla människor få möjlighet att ta en liten bit av kakan medieutrymme.