Höger- vänsterevangelikal – eller något annat?

Det har varit en intressant debatt och samtal om höger- och vänsterevangelikaler. Och nu skriver jag några sammanfattande kommentarer och reflektioner.

Det är problematiskt att dela in kristna i de tre grupperna liberala-evangelikala-fundamentalistiska. Ett skäl är att stora grupper av kristna inte identifierar sig med någon av grupperna, varken katoliker, ortodoxa, eller pingstvänner använder dessa ord att beskriva sig själva.

Och sedan beror det på att ordet fundamentalistisk inte används av någon kyrklig gruppering idag vad jag känner till, utan används endast som ett skällsord över det man inte gillar. Flera av skribenterna har lyft fram John Stotts definitioner av fundamentalism som skillnad mot evangelikalism, och Clas Newman har också försökt att utveckla detta. Det finns dock en punkt som Stott tar upp som jag inte helt kan identifiera mig med, det handlar om eskatologin där jag menar att Bibeln inte är så entydig att det inte skapar utrymme för olika Bibeltolkningar (men jag delar Clas oro att det ska bli knäppa tolkningar, viss amerikansk influens kan utan tvivel klassas så), och Israelsynen (och även där finns extremvarianter, t.o.m. religionssynkretistiska). Jag tror också att på denna punkt är det ganska stor skillnad på amerikansk och brittisk evangelikalism. Men är beredd att fortsätta diskutera frågorna.

Jag tycker att jag i tidigare sammanhang tydligt har markerat mitt skarpa ogillande mot att kristen tro kopplas sammanhang med högerpolitiska värderingar. Att kristen tro starkt kopplas samman med tron på starkt militärt försvar, skepsis mot miljöengagemang, och ett starkt försvar för traditionella institutioner som kungahuset t.ex då har man passerat för vad som handlar om Bibeltro och ägnar sig åt renodlad politik. Och jag tycker att det är mycket olycklig att kristen tro politiseras på detta sätt. Däremot kan jag inte se det som högerpolitik att vara emot abort eller försvara äktenskapet mellan man och kvinna. Jag menar att det är en 2000-årig kristen tradition, man kan försvara utifrån skriften, och helt bejakas av de katolska och ortodoxa kyrkorna, och har inte hittats på av vare sig fundamentalister eller evangelikaler – det är bara sekulära medias nidbild att göra dessa frågor till högerpolitik och koppla det till fundamentalism.

Men Clas ställer frågan vad ska man då kalla sig. Jag tycker dock att ordet evangelikal inte är särskilt slitet i ett svenskt kontext, går man ut på gatorna i Stockholm och frågar folk vad de tycker om evangelikaler så vet de nog ingenting. Och det är främst EFK som har lyft fram begreppet i svensk kontext, men notera att EFK inte bara kalllar sig evangelikaler utan vi kopplar också ihop begreppet med baptism, karismatik, och missionsfokus. Man behöver också komma ihåg EFK:s historia och hur begreppet evangelikal utmejslades genom teologiska arbetet på missionsskolan under 70-80-talet.

Men även jag har problematiserat begreppen evangelikal-liberal-fundamentalist. Vad ska man då kalla sig? Låt mig få tänka högt, detta är inte EFK:s ståndpunkt, EFK:s teologiska hållning utmejslas inte på bloggdebatter. Varför inte kalla sig för Jesusefterföljare. Då kommer man bort ifrån den intellektuella och lärofokus som finns med de andra beteckningarna. Det kristna livet handlar om lära men så mycket mer, det handlar också om lärjungaskap, lydnad, efterföljelse. Och ordet visar att kristet liv är inte något statiskt, en fast punkt, utan det är en vandring, en resa. En pågående förändring. Och ordet Jesusefterföljare inrymmer både en stringent bibelsyn, bibelfokus, det handlar ju om att göra det Jesus har sagt – och det finns nedtecknat i NT, det inrymmer karismatiken – mycket av Jesu verksamhet handlade om det, det inrymmer missionsperspektivet, och det lyfter fram det baptistiska arvet – Jesus sade åt sina lärjungar att gå ut och göra alla folk till lärjungar och döpa dem, och forma en församlingsgemenskap av dessa lärjungar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • S-E Sköld

    Stefan, om församlingsledarna följer JESUS och Hans apostlar i liv och lära/undervisning, då följer församlingen efter, som fåren följer sin herde. Benämningsfrågan är då också löst: lärjungar rätt och slätt. Och tolv sådana lyckades salta stora delar av världen med sitt evangelium, med Guds evangelium; i oförfalska skick.

    Mvh

  • Anna-Karin

    Jesusefterföljare…….
    Visa mig en person som kallar sig kristen men som hävdar att han/hon INTE följer Jesus…

  • wildwest

    Jag inser att det är bisarrt det jag skriver, men min första spontana reaktion på Jesusefterföljare får mej att tänka på nån kuf på stan, typ Jesusfolket på sin tid, rätt udda personer som säkert har en levande tro, men som inte många kan identifiera sig med.

  • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

    Anna-Karin: jag känner ganska många… folk som går i kyrkan på julafton men annars håller sig hemma.

    Wildwest: Jesusfolket är bäst! De kan jag identifiera mig med! Kufar bör kristna vara, Jesus var inte medelsvensson utan gick mot strömmen…

    kufar…

    är inte präster i sina vita rockar kufar? Är inte medelsvensson med sin rutiga skjorta, grill, golden retriever och volvo en kuf, om man kollar på hur majoriteten av världens befolkning lever? Du milde tid, om man kollar på den galenskap världen bedriver med miljöförstöring, kärnvapen och AIDS är Jesusfolket de enda normala på planeten!

    Låt mig förtydliga: Man kan följa Jesus på många olika sätt, man behöver inte vara en kuf på stan för att vara riktigt kristen, ortodoxa och katoliker är också Guds barn… Men dissa inte Jesusfolket, för de är de mest bibliska kristna som jag stött på, i klass med de första pingstvännerna och anabaptisterna. :)

    Kolla in en Jesusfolks-hemsida: http://www.jesus.org.uk/ <3

  • gata

    Stefan, jag har en fråga till dig off the record. Tror du inte det skulle bli mer läsvänligt med ett annat typsnitt, liknande Times New Roman, där bokstäverna bildar som en underliggande rad. När det blir mycket text som på den här bloggen så blir det jobbigare för ögat att följa texten med typsnitt som liksom hänger i luften. Jag antar att du som är en hyfsat allmänbildad människa förstår vad jag avser.

  • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

    Själv tycker jag det delvis är löjligt att koppla ihop kristen tro med politisk ideologi i för stor utsträckning. Själv står jag nära Vänstern i fråga om social politik, nära Miljöpartiet i fråga om miljö, nära PP i fråga om den personliga integriteten, nära FP i frågor om individens rättigheter, nära SD i frågor som rör samkönade äktenskap, abort, och Israel…KD har varit mitt parti sedan jag blev kristen, men de kommer inte få min röst i fortsättningen- mycket besviken på deras politik under senaste 3 åren. Men det skulle inte vara något problem för mig att rösta på övernämnda partier- det är politik och inte religion.

    Kring etiketter, så handlar väl mycket av denna debatten om att ursäkta sina egna liberala hållningar teologiska frågor.

    Kring det sista du nämner: http://www.youtube.com/watch?v=B8JzyaPiayo så borde vi fundera över vad det egentligen betyder att göra det Jesus har sagt och vad slags konsekvenser detta vill få. Precis som Jesus påpekar:
    ”Om någon kommer till mig och inte hatar sin far och sin mor, sin hustru och sina barn, sina bröder och systrar, ja, även sitt eget liv, så kan han inte vara min lärjunge. Den som inte bär sitt kors och följer mig kan inte vara min lärjunge. Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig då inte först ner och beräknar kostnaden för att se om han har råd att slutföra bygget? Annars, om han har lagt grunden men inte kan bygga färdigt, är det fara värt att alla som ser det kommer att håna honom och säga: Den mannen började bygga men kunde inte slutföra bygget. Eller vilken kung går ut i krig mot en annan kung utan att först sätta sig ner och överväga, om han med tio tusen man kan möta den som kommer emot honom med tjugo tusen? Om han inte kan det, skickar han sändebud och ber om fred, medan den andre ännu är långt borta.”

  • Christer Roshamn

    Hm, intressant vad du skriver idag. Jag kallar mig gärna för ”Jesusefterföljare”.

  • Joel N

    Detta börjar allt mer likna den Kristen på nytt sätt som Brian McLaren skisserar.

  • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

    Utan att ha i detalj följt varenda argument i denna bloggdebatt om vad som är rätt etikett, vill jag gärna komma med några synpunkter:

    Vi pingstvänner kallar oss evangelikaler. Vi är som samfund medlem i Svenska Evangeliska Alliansen. Det stora pingstsamfundet Assemblies of God i USA är medlem i motsvarigheten, NAE, osv. Från SEA:s hemsida kan vi läsa följande definition av evangelikal i förhållande till liberal teologi och fundamentalism (från beskrivningen av visionen):

    ”Vi vill stå för evangelisk teologi i dess historiska betydelse eller, med en modern synonym, för en evangelikal teologi. Evangelikal är en inkluderande term för kristna inom olika kyrkor (anglikaner, baptister, karismatiker, lutheraner, metodister, pingstvänner, reformerta…) med en gemensam bekännelse till Jesus, ett gemensamt förtroende för Bibeln och en gemensam iver i missionsuppdraget.

    Evangelikal teologi står som ett fruktbart alternativ till både den liberala teologin och till fundamentalismen. Den följer inte den liberal teologins accepterande av en sluten värld utan under och uppenbarelse och med ett upphävande av Bibelns auktoritet som följd. Men den följer inte heller fundamentalismen, som ofta varit anti-intellektuell och vetenskapsfientlig, saknat genomtänkt bibeltolkning och odlat sekteriska och kulturfientliga drag. En evangelikal teologi menar att ett obrutet förtroende för Bibelns undervisning går att förena med intellektuell klarhet, akademisk kompetens och kulturell öppenhet och relevans.”

    Personligen, skriver jag under på ovanstående citat från SEA. Jag tycker att den diskussion som varit här på bloggen bär spår av en sorts inre kamp hos vissa kommentatorer: Vem är jag? Och framför allt: Vem vill jag ta avstånd ifrån? Vem är jag rädd för att bli associerad med?

    Det är också en bra idé att läsa trosbekännelserna hos SEA, NAE, WEA, osv. Läs gärna igenom dessa organisationers hemsidor för ett perspektiv på denna interna och nästan ”själavårdsmässiga” bloggdiskussion.

  • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

    Mikael Karlendal:
    Men kan det inte vara så att vissa försöker forma en bild av Bibel trogna som antiintellektuella? Men nu är det ju inte så att tron skulle vara någon form av utomintellektuell process. Men vist kan det vara till ens fördel att måla upp meningsmotståndaren som ointelligenta, antiintellektuella, och mindre upplyst för att själv ge större utrymme åt en liberal teologi.

    I denna debatten tycker jag frågan är sen när uteslutande en mer konservativ tro kunskap?

    I Bibeln jämställs tron och kunskapen upprepade gånger.
    Vem av oss har blivit omvänd till den kristna tron utan en intellektuell,känslomässig och viljemässig process?

    Så vist kan man vara förnuftig och använda sitt förnuft samtidig som man är en bibel trogen kristen.
    I sådana debatter som denna, ser det ut som om man lätt glömmer att det är skillnad på instrumentella och den auktoritativa användningen av förnuftet. Det är också en åtskillnad mellan det pånyttfödda och det opånyttfödda förnuftet, men ingen av oss kan klara oss utan att använda våran förnuft. ”Väx i stället till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus” 2 Pet 3:18

    ”The first thing in faith is knowledge” CH Spurgeon

  • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

    Michael GH, visst är det så! Det är ju ett vanligt debattknep att måla upp motståndaren som ointelligent, mindre vetande, osv. En del av dem som kommenterar här kanske egentligen borde ”komma ut” med att de inte är evangelikaler, att de faktiskt snarare borde beskriva sig som liberaler (i betydelsen som SEA ger här ovan), i stället för att ägna sig åt denna ordstrid. Men jag är så pass generös, att jag kan tänka mig att en del som kommenterar faktiskt ger uttryck för en inre brottningskamp, och inte medvetet ägnar sig åt fula debattknep. En sådan brottningskamp kanske ibland vore bättre att ta i ett mer slutet rum än en blogg. Kanske. Jag tycker dock att den allmänna standarddefinitionen av evangelikal är fullt OK, fortfarande, och att det inte finns någon anledning att egentligen ändra på den.

  • Stefan A

    ”Men även jag har problematiserat begreppen evangelikal-liberal-fundamentalist. Vad ska man då kalla sig? Låt mig få tänka högt, detta är inte EFK:s ståndpunkt, EFK:s teologiska hållning utmejslas inte på bloggdebatter. Varför inte kalla sig för Jesusefterföljare.”

    Varför inte kalla sig för ”kristen”…………………….?

    Debatten slår knut på sig i ett ansträngt försök att berätta vad man inte är. Men det är ju vad jag är som är det intressanta. Jag är en kristen.

  • Stefan A

    Det blir lika absurt som när någon inte ville hissa svenska flaggan ”för den hade rasisterna hissat”! Någon ville inte ens säga Halleluja efter att Lordi hade gjort sin låt….Vi ska på ett enkelt sätt återinföra rätt innehåll och betydelse i begreppen. Det finns ingen anledning till att lämna dem för att någon har omdefinierat ord. Det är våra ord och det är vår betydelse som gäller! Ingen eller inget ska skrämma oss att överge de bibliska begreppen!

  • Stefan A

    Möjligen skulle vi kunna indela i två grupper. En teologiskt kristen riktning och en som lever ut det kristna livet…….
    ( Inlägget är endast tänkt som ett ironiskt inlägg. )

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Mikael. Det är alltid svårt med svepande anklagelser. Jag är osäker på om du menar att jag är ”En del av dem som kommenterar här”, men utifall att så säger jag gärna att jag inte är evangelikal, och jag trodde det framgått i samtalet. Jag tycker mig också ha hört flera andra, bla ”Eva” och ”Olov” som beskrivit sig själv som post(=f.d.)-evangelikaler, medan andra, tex Joachim Elsander, beskrivit sig själva som evangelikaler (vänster). Newman uppfattar jag har tvekat inför begreppet, av själv som han tydligt angivit. Så vilka är det du syftar på som borde komma ut?

    Jag tycker också att du gör ett felslut när du tror att vi för den sakens skull är ”liberala” eller att detta primärt handlar om vår inre brottningkamp, även om den självklart finns med. (Om du kollar in min numera inaktiva blogg: http://blog.bahnhof.se/wb938188 så tror jag du svårligen kan dra slutsatsen att jag är liberal (eller fundamentalist, eller evangelikal). Som jag ser det så tillhör uppdelningen fundamentalist-evangelikal-liberal en annan historisk kontext, och håller på att spela ut sin roll. Det är helt enkelt allt svårare att navigera med den här kompassen. Denna övertygelse delas av flera, tex Nancey Murphy (Beyond Liberalism and Fundamentalism).

  • Ronny

    Håller med dig Hela Pingsten…

    Föresten även om vi inte kanske är helt telogiskt överens än som Gud vill enligt Guds Ord bibeln .Om så skulle vara . Finns det några som kan minnas mig i bön har haft det kjämpigt.Men också hållit på tuppat av i ett par tre dagar nu .

    Verkar vara nått allvarlig är 50 med stor övervikt och högt blodtryck och högga blodfetter äter medicin mot det.Och jag har inte varit så sund och levt så sunt andligt psykist och fysikt och realationsmässigt.Och levt i vis missär och social fobi . Även när det gäller Job och bildning och hälsa kost och motion och relationer och ansvars bitarna.Och mitt omdöme och liv har varit rätt stukat och skevt av psykis sjukdom och socialutslagenhet även min sundhet i tron . Guds frid och Guds välsignelse !!! Ronny ps 23

  • olov

    Ronny: Vi ber för dig, broder. Roligt att du deltar, vi har alla våra hål och trasigheter och vi kastar oss på Guds stora nåd.

  • per

    9# ”Men den följer inte heller fundamentalismen, som ofta varit anti-intellektuell och vetenskapsfientlig, saknat genomtänkt bibeltolkning och odlat sekteriska och kulturfientliga drag. En evangelikal teologi menar att ett obrutet förtroende för Bibelns undervisning går att förena med intellektuell klarhet, akademisk kompetens och kulturell öppenhet och relevans.”

    Ja, det är trevligt att du som pingstvän ställer upp på det här. Historiskt är det ju inte det som har varit det mest utmärkande för pingströrelsen. Levi Petrus motvilja mot teologisk akademisk bildning är omvittnad. Det har ju i det närmaste setts som en belastning med utbildning och den frikyrkligt fostrande minns väl den infekterade debatt som rådde när pingst skulle införa en egen utbildning…

  • S-E Sköld

    Det är inget fel med utbildning. Fel blir det först när människohjärnorna står Anden emot, vilket inte är helt ovanligt.

  • olov

    Mikael: Håller med Per, känns bra att du ställer upp på att den svenska pingstörelsens arv fram till 90-talet innehåller just den här anti-intellektualismen och att ni nu bejakar en evangelikal identitet. Men det sitter förmodligen ett och annat i väggarna under ganska lång tid framöver.

  • Stefan A

    Om man nu utmålar dessa begrepp och fack att stoppa tron i där man klassar fundamentalism som benhårda oböjliga övertygelser mot liberalism som är intellektuellt finare då jag inte behöver hugga mina övertygelser i sten så upptäcker man varje gång att den sk liberale har sina övertygelser huggna i sten men de syns inte på en gång för de är täckta av en hög av ord…….. Det finns lika mycket fundamentalism i liberala kretsar, men den är bara bättre polerad.

  • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

    Se på Jesus trons upphovsman och fullkomnare,han har allt under kontroll och lär oss vad nyttigt är här på jorden.

    V v v v Thommy Bergenwall

  • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

    Ja, svensk pingströrelse har sannerligen präglats av antiintellektualism. Lyckligtvis är det lite annorlunda nu, men självklart innebär det ju en del förlorade år för rörelsen. Vi borde satsat på en akademisk pastorsutbildning redan från början, men inte nödvändigtvis i under svenska statens utbildningssystem, utan kanske i internationellt samarbete. Det finns mycket att orda om detta…

    Jag tycker också att en evangelikal identitet känns mest naturlig, såsom den beskrivs av t.ex. SEA. Ordet ”pentekostal” har jag däremot aldrig känt som riktigt naturligt, det låter mest ”svengelskt” för mig. I dagens läge, med många karismatiska fenomen och därtill hörande teologi inom många olika samfund, känns det inte som om vi pingstvänner egentligen borde ha något behov att att särmarkera oss rent teologiskt. Vet inte heller om det skulle finnas någon tydlig förankring för det i folkdjupet.

    Ni som kallar er postevangelikaler, och det är ju ni som mest driver debatten om dessa termer, vore det inte bra om ni kunde finna en term som bättre beskrev vad ni vill stå för än just termen postevangelikal (= ungefär, före-detta-evangelikal), som ju bara beskriver var ni kommer ifrån och inte vad ni är nu. Jag inbillar mig, nämligen, att för stora delar av oss ”vanliga” evangelikaler (pingstvänner, EFK:are, osv, lekmän eller teologer, pastorer eller andra) så duger termen evangelikal ganska bra. För oss är den inte så problematisk, inte värre än något annat. Den är tillräckligt vid för att omfatta många olika schatteringar, och tillräckligt snäv för att visa att vi inte är liberaler. Men för er som kallar er post-… för er verkar detta mer problematiskt. Och det är ju kanske inte så konstigt om ni ibland känner att ni får etiketter på er som ni inte vill ha, eftersom ni inte själva ännu har lanserat någon bättre. (Jag fattar att ni egentligen kanske är rätt olika, inte en centralstyrd grupp, osv.)

  • Ronny

    Tack!!!

  • C

    Mikael: Inte för att jag vet om du har rätt i din iaktagelse angående en ”inre kamp” om identiteten hos många kommentatorer; men är det inte något positivt att man söker en identitet eller åtminstone benämning, när det verkar som om många inte känner sig hemma med nuvarande etiketter?

    (Och, för att undvika sedvanliga missförstånd, jag vet att vi har vår identitet i Kristus :))

  • S-E Sköld

    Ronny, man kan ha många åsikter, bättre och sämre, bibliska och obibliska, om andliga och teologiska ting, men kärleken till JESUS är inte en uppfattning eller åsikt, den är en ”låga”, en ”eld”, och den är viktigast av allt! då den förenar oss med Honom, gör oss ett med Honom, Gudasonen JESUS!

    Och jag tror att Du har den lågan; håll den levande genom att ”se på JESUS” och vad Han gjort för Dig, och inte på egna brister eller felval i livet, där står vi nog alla: allt detta bristfälliga och trasiga har Han tagit i Sin kropp, upp på korset; för att vi skall få frid också från det som varit. Det är Han som har läkt -och skall läka Dig.

    ”Han som i oss har börjat det goda verket, Han skall också fullborda det”;
    så står det skrivet i Guds Ord.

    Mvh

    SE

  • Richard

    Lite utanför debatten.
    Michael jag förstår inte hur du som bibel troende kristen kan tänka dig att rösta på Sd. Jag har mycket svårt att se hur deras inställning till flyktingar går ihop med att vara en frälst kristen fylld med Guds kärlek. Har du talat med dina afrikanska eller arabiska vänner om detta, vad säger de?

  • Maja

    Ronny, det är lätt att be för dig för du är så ärlig. Jag tror och hoppas att Jesus är vid din sida, kram.

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Mikael K. Det som har diskuterats på senare tid i dom här trådarna är ju just den evangelikala identiteten, och spänningar inom och ifrågasättanden av evangelikalism. ”Post-” betyder här ingenting annat för åtminstone mig än före detta. Jag har svårt att se varför man skulle försöka mejsla fram gemensamma drag för post-evangelikaler just nu, eller ens om det skulle vara möjligt. Det är ungefär lika svårt som att enas om en kärna i vad som är postmodernism. Personligen kan jag se några olika rörelser bland post-evangelikaler. En del av dom utesluter sinsemellan varandra, andra kan kombineras. (Det finns säkert också en del evangelikaler i nedanstående rörelser.) Tyvärr blir det mer nya ord då, så den som inte orkar med det bör sluta läsa innan mitt barmhärtighetsstreck nedan.
    —————–
    -Husförsamling/simple church/organic church. Läs Frank Viola, Neil Cole mfl. Se Dagens artikelserie nyligen.
    -En rörelse mot dom historiska kyrkorna, inte minst dom ortodoxa. Läs Peter Halldorf, Bjärka mm.
    -Radikal-ortodoxi (William Cavanaugh, John Millbank, Graham Ward mfl).
    -Post-liberalism (Lindbeck, Stanley Hauerwas mfl)
    -Post-kristendom (folk som helt enkelt lämnar kyrkan och/eller tron)
    -Ny-anabaptism (John Howard Yoder, Bruderhof, bloggen Leaving Münster, anabaptist network/anabaptistiska nätverket, Stuart Murray)
    -Kommunitetsrörelsen (New Monasticism, Shane Claiborne, den årliga sammankomsten i Bagarmossen, Korsvei?)
    -Anarkism/civilisationskritik

    mm

  • Hannu Ruokola

    Jag tycker, att uttryck ”högerkristen” och ”vänsterkristen” är helt irrelevanta i de kristna sammanhangen. Den kristna tron byggs på bibeln, bekännelser och teologi. Vänster – höger – tänkandet kommer väl från den franska revolutionen, men senare kom det beteckna människornas relation till socialismen. Socialister = vänster och Icke-socialister = höger, så här lite enkelt. Problemet med vänsterkristendomen är att socialismen är i sitt riktiga väsen ateism och för mej är det en gåta hur en ateist kan vara en teist. Jag förutsätter, att en kristen tror på Guds existens för det första och att en kristen tror på den klassiska kristna läran.

    Som ni förstår, om socialism är ateism, då är det totalt irrelevant att prata om höger – vänster-kristendom. De, som tror är kristna och de, som inte tror, är inte kristna.

    En fråga, som jag menar ligga lite bakom dessa diskussioner, är den kristna församlingen och dess relation till samhället. Man har haft lite olika syn på detta. Jag tror, att detta kan bli problematiskt, om man inte skiljer åt församlingen från det civila samhället. Det har funnits en del, som vill göra samhället till en församling, dvs teokrati. Sedan finns de, som vill isolera församlingen från samhället så att man skapar samhälle i samhälle.

    Jag har svårt att tala om ”kristen” politik. NT är väldigt neutral i många frågor, som man KUNDE ta ställning för eller mot, ett gott exempel är slaveriet. NT beskriver den kristna tron på ett politiskt neutralt sätt, man ska underordna sej den överhet, som man har , ROM 13. Samma gäller frågorna kring pacifism – militarism, osv. Vi kan ha olika politiska åsikter som kristna, men det finns dock gränser, om en sorts politik menar, att den kristna religionen är opium för folket…

    Vi har haft ett starkt kristet inflytande i vårt civila samhälle och jag vill naturligtvis att det får fortsätta och i den meningen är jag konservativ och höger enligt sossarna och kommunisterna. Detta inflytande får vi tacka Svenska Kyrkan för. Det är stort värde redan i kunskap om den kristna tron, även om man inte är aktiv kristen.

    Jag tror inte, att vi kan skapa sann teokrati i Sverige. I stället ska vi leva I VÄRLDEN, i samhället och underordna oss dess lagar, samtidigt som vi försöker påverka det med lagliga medel, rösta och göra politik, men dock hålla församlingen i sär från politiken och förstå, att vår främsta kallelse är att följa Kristus och vår tro och inte endast förbättra samhället i Guds namn. Det kan vara ibland svår balansgång.

  • Clas Newman

    Följande hör definitivt också hemma under Jonas barmhärtighetsstreck, så se upp:

    Post-kristendom är jag inte så bekant med, men det låter ju likt post-christendom och som ett förtydligande kanske det ska sägas att det är ett begrepp som används för västvärlden efter kristendomens monopol/dominans. Det förekommer bland annat i den så kallade ”After christendom”-serien som anabaptist network står bakom och där Stuart Murrey skrivit de två första böckerna. Där tänker man sig väl att man kan vara kristen/troende/efterföljare utan att anamma ”christendom” (dvs kristen enhetskultur).

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Hannu. Jag har inte hört någon använda uttrycken högerkristen och vänsterkristen i det här samtalet, men jag kan ha missat något. Vi har pratat om en skala inom evangelikalismen, som ju huvudsakligen är ett protestantiskt fenomen, och huruvida man står närmare fundamentalism eller liberal-teologi, och om evangelikalism alls är ett gångbart begrepp längre. Eventuella kopplingar till partipolitik står inte i förgrunden. För min del kan vi gärna prata om öst- och väst-evangelikaler eller nåt istället.

  • Per

    Hannu: Jag tror du blandar ihop politik med partipolitik. För mig är är Kristi efterföljelse politik, ett sätt att leva, däremot är den inte partipolitiks, snarast ser jag den som oförenlig med en sådan. Att påstå att NT skulle vara opolitisk och neutral är nog en felaktig slutstats. NT ska heller inte läsas anakronistiskt utan i sitt sammanhang. I ljuset av det blir Pauls ord: ”Här är ingen jude eller grek, man eller kvinna, herre eller slav”, oerhört kraftfulla och politiskt radikala. Dessutom har jag – och den frågan riktar jag till alla intresserade – svart att hitta något som helst stöd för militär verksamhet i NT.

  • C

    Jonas/Per m.fl: Är det inte så att mycket av evangelikalismen i USA sammanblandar teologi och politik, och därmed partipolitik? Kanske är Hannus koppling mer relevant där än i Sverige?

  • Richard

    Att församlingen skulle hålla på med militär verksamhet finns det inget stöd för i NT men att staten ska ha en militär verksamhet finns det visst stöd för i NT.

  • Richard

    att staten ska ha en militär verksamhet finns det ett vist stöd för i NTskulle det stå.

  • http://amen.se brynte

    Jesusefterföljare. Låter inte det väldigt mycket emergent church och Brian Mclaren? Det gör det i mina öron!

  • Per

    Var? Och oavsett vilket, det finns ju inget som tyder på att en kristen ska ha något att göra med det.

  • Per

    C: Jag tror delvis att du har rätt, sammanblandningen är mer besvärande i USA, men KD har stundom en mycket förvirrad hållning till: kristen tro kontra partipolitik

  • Micke

    ”“Om någon kommer till mig och inte hatar sin far och sin mor, sin hustru och sina barn, sina bröder och systrar, ja, även sitt eget liv, så kan han inte vara min lärjunge…….”’

    ”NT är väldigt neutral i många frågor, som man KUNDE ta ställning för eller mot, ett gott exempel är slaveriet. NT beskriver den kristna tron på ett politiskt neutralt sätt, man ska underordna sej den överhet, som man har”.

    Bara två små exempel som för de flesta jordeinvånare torde medföra stora svårigheter att se budskapet som vare sig särskilt kärleksfullt eller intellektuellt.
    Intressant ändå att en del nutida ”evangelikaler” ändå till förtvivlans gräns så försöker ge ett intellektuellt sken av sin ”verklighetsuppfattning”.

    Jo, antagligen lär väl någon kvasiintellektuell påstå att det gäller att läsa texterna i rätt kontext, men då svarar jag att jag är fundamentalist, dvs läser texterna som de står.

    Annat var det på den ”gamla goda tiden” då pastorerna kunde häva ur sig vad som helst och intellektuell analys av bladdret eller än värre kritik, beskylldes vara demoniska otrosandar!

    Se nu till att hata far och mor, hustru och barn, bröder och systrar, ja, även de egna liven
    tillräckligt mycket och acceptera att slaveri inte är något som helst problem vare sig i det gamla eller nya förbundet så kanske det leder rätt inför evigheten!

    MS

  • Arne Rasmusson

    På tal om evangelikalism och politik så har ju begreppet (som man inte ska glömma bara betyder evangelisk) också en annan historisk bakgrund än striden mellan fundamentalister och liberaler under början på 1900-talet. Evangelikalismen i USA och England hade långt före dess sina rötter i de stora väckelserörelserna vars front lika mycket var läroortodoxin i de etablerade kyrkorna som upplysningsrationalism. Samma fenomen finns i Sverige. Kristendom är inte, sa man, bara lära, utan liv, relation till Kristus, ny födelse, helgelse, etc. Motståndet mot väckelserörelserna var stort från ortodoxt håll, och den konflikten har levt kvar också under 1900-talet. Man tenderade också samhällspolitiskt hamna på olika sidor. Det var till stor del evangelikal kristendom (och kväkarna, en något tidigare väckelserörelse) som utgjorde basen i kampen mot slaveri och alkohol och för kvinnans rättigheter och demokrati. Sedan hände något, men det går inte att beskriva i en bloggpost.

  • Maja

    Hannu, du skriver att socialismen ”i sitt riktiga väsen” är ateistisk. Men du läser socialismen som fan läser Bibeln. Socialismen är anti-hierakisk, precis som från början många frikyrkor, och om man betänker att klassteorin förmulerades i ett samhälle där sjuåringar arbetade fjortontimmarsdagar medan prästerskapet smörjde kråset behöver man kanske inte fundera alltför många stunder innan man kommer på varför socialismen har varit skeptisk till kyrkorna.

    Men tron på Jesus och lojalitet till kyrkorna är dock två helt olika saker.

  • Richard

    Maja,om man menar den utopiska socialismen eller den verkliga socialismen kommer man nog fram till två olika slutsatser.(Med verklig menar jag den socialism som haft styrande makt i någon statlig form.) Sedan kan man nog vara antisocalist och kristen för jag tror att socialismen från början är en ideologi som önskade skapa himmelriket på jorden men utan att vilja ha med Gud att göra. Alltså man ville göra sig oberoende av Gud, ett modernt Babels torn med andra ord. Att den kunde vinna mark är helt och hållet den avfälliga kyrkans förtjänst, med en levande kyrka hade det inte funnits någon plattform för socialismen. men jag tror att den historiska grunden för en ideologi är väldigt betydelsefull, något som har startat på en felaktig grund är dömt att fortsätta att vara fel i all evighet. Sen kan man ju se vad de olika socialistiska partierna i Sverige står för och då ser man ganska tydligt att de ligger i front linjen för sekulariseringen av Sverige. Även om de har en del bra delar i sitt parti program som jag saknar på den andra sidan. Det är väldigt tråkigt att Kd har blivit så höger och att de totalt har tappat den miljöpolitiska sidan när de dessutom bara backar och backar när det gäller abortfrågan blir man bara ledsen, men jag tror att det är så att ett land får de politiker man förtjänar.

  • Ronny

    Tack sykonen Sven-Erik och Olov och Maja och all ni andra .Jesus lever!!!! Och han Vår Herre Jesus är Herre.. Guds frid och Guds välsignelse . Herren är med oss enligt sitt Ord och sin vilja om och när vi vill det .Oså är det för oss alla underbara människor….Och Gud är en God Gud .Och hans Ord bibeln är gott .Som är hans rättesnöre för vår tro på honom .Och om hans nåd och goda vilja med frälsningen om honom livet… Som han gärna leder oss rätt efter, om honom och livet och till honom . Och till sist till honom till Himlen där vi får se honom vi trodde på här och leva med i hans härlighet för evigt . Om eller när vi vill det börjar vårt äventyr med Jesus Herren utan slut för tid och evighet för att han älskar vår nästa och oss .Och det är tryggt och gott att lita på .Och är en nåd Gud vill ge och ger oss för Kristi kors och uppståndelses skull.För han är kärleken som aldrig förgår Och störts av allt är kärleken 1kor 13 Han är bara så underbar Gud .Kristi kors är beviset att kärleken aldrig förgår. Och inte vi som tror på hans nåd just därför heller .Han förlät till och med dom som korsfäste honom. Fader förlåt dem för de vet inte vad de gör var hans bön i det ligger hela nåden och frälsningen igenom tron och efterföljelsen….Tack och Frid Ronny ps 20 är bra och Jes 53:5…

  • Pekka Mellergård

    Arne (Rasmusson),
    kul att du deltar i detta. (Jag utgår ifrån att det är ”the Arne R”, den svenske introduktören av bl.a. John Howard Yoder och Stanley Hauerwas, och kanske den internationellt mest kände svenske teologen för närvarande). Skulle vara intressant att höra om du har någon synpunkt på diskussionen om terminologin (”höger”- & ”vänster”-evangelikal etc). Om du orkar…

  • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

    Håller med Pekka att det skulle vara mycket intressant att få höra Arne Rasmussons syn på denna debatt.

    hälsar
    Stefan Swärd

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Arne R. Tack för fördjupningen och nyanseringen av diskussionen!

    Mikael K. Ett litet tillägg till ovan. Jag diskuterar gärna ytterligare vad man kan uppfatta som problem med evangelikalism, och hör gärna andras synpunkter på detta, förutsatt att diskussionen slipper representera alla post-evangelikaler.

    Ofta brukar evangelikalism beskrivas som en liten listan med kriterier/värderingar/trossatser (typ ”Bibeln är Guds ord”, fokus på mission/evangelisation, betoning av omvändelse, instämmande i trosbekännelserna och några grejer till). Problemen med detta är som jag ser det bla;
    -Det centrala blir ett antal ”värderingar”, hur man ”ser på saker”, hur man tänker och vad man säger. Man är evangelikal om man ”tror att Bibeln är Guds ord”, men man behöver däremot inte göra som Jesus säger. Detta fokus på rätt lära frikopplat från liv (jfr Arnes kommentar) tycker jag själv strider mot Jesus egen undervisning.
    -Kriterierna skulle kunna vara (och borde vara) annorlunda. Varför finns inte ”älskar sin nästa som sig själv” eller ”älskar sina fiender”, eller ”samlar inte skatter på jorden” eller ”avlägger inte eder och sanningsförsäkringar” eller ”lever i nära gemenskap” med på listan. Dessa saker känns mer relevanta i Jesus undervisning!
    -Jag tycker flera av dom enskilda punkterna är problematiska. Tex tror jag inte att Bibeln är Guds ord (JESUS är Guds ord), jag tycker mission ofta(st?) är problematiskt och en aspekt av kolonialism och jag tycker dom sena ekumeniska trosbekännelserna är alltför svåra att rota i skrifterna.

    Vore kul att höra någon evangelikal här försvara ev. mot dessa anklagelser.

  • wildwest

    Mycket hinner hända på en sida under en dag… För att återgå till ursprungstemat. Kan man inte bara kalla sej för kristen till att börja med? Då slipper vi alla postepitet och alla specialuttryck som bara insatta i den kristna debatten känner till. Om ni vill kan jag gå ut på lunchen och fråga någon efter skillnaden mellan pre-evangelikal och post-pentekostal, så får vi se vad reaktionen blir…

  • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

    Jonas Lundström, jag ska gärna ta upp den diskussionen framöver. Självklart delar jag din uppfattning att det blir problematiskt om inte lära och liv stämmer överens. Fel lära leder till fel liv. Och fel liv leder ofta till att man vill ändra på läran för att få bekräftelse av det felaktiga livet. Många gånger avslöjas väl vår verkliga lära av det liv vi lever. Och ofta har vi frikyrkliga haft vissa över- resp. underbetoningar.

    När det gäller de intressanta läropunkter du tog upp, så vill jag gärna gå i svaromål, men det får jag nog göra på min egen blogg lite successivt framöver. Jag har länge haft tankar att skriva inlägg om det du nämner. Det blir nog bättre än att skriva milslånga kommentarer på en annans blogg, vars inlägg handlar om något annat. :-)

    Bara en fråga, med sena ekumeniska trosbekännelser, inkluderar du Kalcedon 451 där?

  • Maja

    Richard, det är ju just det här som är grejen och som ligger i botten när ni snurrar till grejer hela tiden. Det finns nånslags föreställning om att det finns en ”utopisk” lära, en lära ”i sitt riktiga väsen”, som svävar runt i en idévärld men som vi i sinnevärlden ändå har att förhålla oss till, och som vi blir dömda efter om vi hänvisar till idén ifråga. Denna antika uppfattning om världen delar inte jag. Socialismen är de människor som kallar sig socialister och deras uppfattningar och handlingar, kristendomen är de människor som kallar sig kristna och deras uppfattningar och handlingar. Alla läror är alltså mycket mångtydiga och motsägelsefulla redan utan att man behöver blanda in nån luddig ”sekularisering” i kompotten (när man använder det ordet, vad menar man med det?). Jag tror att världen och idéerna är integrerade, inkarnerade kan man säga, det går inte att skilja en persons tro från dess handlingar. Och det kristna och ideologier är mycket mer komplext blandade med varandra än att man kan dela upp dem i stora sjok där det ena är ’rätt’ och det andra ’sekulariserad’ eller liknande.