Spännande möten idag, jag återkommer med svar

Noterar att det har blivit intensiv debatt med anledning av Pekka Mellergårds kommentar på min blogg, och att tidningen Dagen har tagit upp diskussionen. Fredagen är dock intensivt intecknad för min del, ska försöka samla ihop mig sent ikväll alternativt under lördagen och skriva ett svar. Håll ut kamrater, det kommer.

Idag har jag ätit lunch med en av de nya hjältarna i svensk kristenhet, pastor Hernan Clavijo, bördig från Chile, pastor för Iglesia Ichtus, en av EFK:s nya församlingar i Stockholm, som växer och där människor kommer till tro hela tiden. Nio personer har hittills blivit döpta detta år i församlingen, och en till grupp nya kristna står på tur. Ikväll ska jag och min fru äta middag med några andra nya hjältar, pastorsparet för Elimkyrkans etiopiska församling, också en församling som växer och där människor kommer till tro. Det händer mycket i Sverige på den andliga fronten.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Amen!
  Själv är jag av den överbevisning att våran syskon från utlandet kommer spela en mycket viktig roll i den framtidiga väckelsen.
  Själv aktiv i en invandrar församling, och upplever det som en stor välsignelse, även om vi nu har fått en svensk pastor :) .

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Stå på dig, Stefan! EFK borde vara tacksamma att ha en ordförande som du!

  Jag är pingstpastor nu, men har varit medlem tidigare i en starkt växande EFK-församling i Malmö. Jag har alltdi uppskattat EFK, som ett samfund som står för klassisk evangelikal teologi, men samtidigt är öppet för att ompröva sina metoder, sin kultur mm, utifrån Bibeln och den värld vi lever i. M a o har jag tyckt att EFK är ett samfund som besitter en stor portion sunt förnuft.

  Den senaste debatten, att det skulle vara kontroversiellt att hävda att en kristen inte ska delta i främmande religionsutövning, känns oerhört märklig. Frågan är ju vart EFK är på väg!

  Fortsätt du som du gjort, tyck till på bloggen! Gör det mera, inte mindre! Framåt för det fria kristna ordet!

 • Christian

  Mikael K
  Du skriver ”Framåt för det fria kristna ordet!” samtidigt som du nyss infört censur på din egen blogg. Du har ju raderat flera personers inlägg samt infört IP-spärr.

  Hur får du ihop det?

 • Margret Sundin

  Tittar in på Bloggen igen och finner denna debatt! Att fira Ramadan för att mötas i ekumenik, eller vad då? – nå muslimer?! Det är förstås dit liberalteologin bär, urvattning och synkretism.
  Glad att du ändrat dig angående EC-kyrkor Stefan. Vi behöver dig inom EFK. Men vi behöver också en pastorskår som vågar lyssna in Herrens röst i en tid av avfall och synkretism. Här kan ingen rädd pastor få plats. Fruktan gensvarar mot Djävulen, tro gensvarar mot Guds planer och vägar. Att tro att Gud kallat oss, att försvara Guds Ord, att göra urskillnad och att berätta om Guds principer i en sekulariserad värld och kanske till stora delar också kristenhet, är såsom det kommer att se ut framöver. Det krävs tro och tillit, överlåtelse och passion. Det kräver övertygelse om värdet att göra det. Motivet är frälsningen för denna generation och då är det värt det.
  Det rusar fram – det liberala inom EFK, Göteborgsförsamlingen som tillåter aktiva homosexuella att vara medlemmar var det senaste. Före det var det att ej troendedöpta kan vara medlemmar i våra församlingar, det blir alltmer vanligt, och pastorerna blir givetvis vingklippta i förkunnelsen när man öppnar upp först och sedan ska försöka predika vad Bibeln säger. Hur kan man framföra en predikan om dop på egen bekännelse när man tillåter barndöpta bli medlem? Det håller inte i längden, den erfarenheten har jag själv. De barndöpta står inte ut. Det är samma med homosexualiteten, hur ska man förkunna utifrån vad Ordet säger när man öppnar upp för medlemskap. De som är medlemmar på de villkoren vill inte höra sådant och så småningom gör de uppror. De är ju medlemmar, varför predikar pastorn emot mig, blir deras reflektion.
  Nu detta, Ramadandebatten! Och utanpå den – att det finns många inom EFK som tycker att det är ok enligt Mellergård – är helt otroligt! Men förstås, det är nästa steg i denna liberala inriktning. Jag hoppas att vi är väldigt många pastorer som står till 100 % för den klassiska frikyrkliga kristendom som predikar omvändelse och dop på egen bekännelse, andedop, Bibelordets auktoritet, mm, helt enkelt den frikyrkliga traditionen! De jag relaterar till gör det! Skönt att du ändrat dig vad gäller EC-kyrkor, de har varit väl sedda inom EFK och jag har känt mig frågande mycket länge, genom denna debatt avslöjas det som var roten inom EC – att förändra kristendomen från grunden. Farligt! Urskillningsförmåga och andebedömningens gåva måste vara i funktion i varje församling.
  Margret Sundin
  pastor
  Citykyrkan Örkelljunga

 • Martin

  För mig handlar frågan om Stefan Swärds mandat att uttala sig å EFK:s vägnar egentligen om en större problematik, nämligen det ideologiska ledarskapet inom rörelsen. Bör det finnas ett (centralt) sådant? Tar sig Swärd för stora friheter när han vill få rörelsen att dra åt samma håll i kontroversiella frågor? Vilken roll spelar den övriga samfundsledningen? Hur stort svängrum har enskilda församlingar i teologiska frågor (t ex Saron i medlemskapsfrågan)? Jag följer den fortsatta debatten med stort intresse, men frågar mig om den inte borde föras i lämpligt EFK-forum istället.

  Jag frågar mig förresten också om Mellergård uttalar sig som privatperson eller som rektor för missionshögskolan, apropå sammanblandningen av roller.

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Lars Enarson gör på sin blogg ett viktig rannsakande påstående med orden:

  ”Vi måste välja vilken enhet vill vi vara en del av.”

  Läs Enarsons senaste blogginlägg här:

  http://www.thewatchman.org/se/blog/

  Berndt

 • Pingback: Vart är EFK på väg? « Mikael Karlendal()