En kväll med huvudvärk

Noterar att min gode vän och tillika rektorn på Örebro teologiska högskola, Pekka Mellergårdh, framför kritik på min blogg hur jag agerar som EFK-ordförande. Har dock haft huvudvärk hela kvällen så jag har inte ens klarat att läsa inlägget. Ska försöka återkomma under morgondagen, om jag nu hinner, det blir en intensiv dag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Noterar att en enda bok kan dela upp kristna i två läger precis som en gång objektiv eller subjektiv försoningslära. Det är väl ändå bara fråga om olka tolkningar vad jag vill se och betona eller inte se och tona ner.

  I debatter har jag märkt, att det finns bibeltrogna, som mer ser Guds vrede över synden än att de ser Guds tålamod med syndaren och vilja att rädda.
  Att synden skall skiljas från syndaren är vi väl alla överens om och det bara finns frälsning genom ett enda namn – Jesus?

 • Jonny

  Noterar att det ännu är känsligt med starkt ledarskap inom delar av frikyrkan. Pingst och gamla kyrkor har ju alltid haft tydliga ledare, men EFK verkar se det annorlunda. För egen del tycker jag Guds ord är tydligt . Det skall finnas människor som betjänar som ledare med allt vad det innebär – herdar, äldste, biskopar (episkopos). I vårt samhälle har det blivit fult att bestämma, och ibland tonas den delen av ledarskapet ner. Men kan faktiskt tjäna genom att bestämma och med ord och handling visa vägen framåt. Jag har alltid betraktat Stefan som EFK-biskop och en av sveriges biskopar om vi ser till hela kristenheten. EFK har kanske inte det ordet, men det har Bibeln. Självklart borde han ha mandat att peka ut riktningen. Det han skriver borde vara något som alla inom EFK tar på allvar. Men jag betvivlar att ens Stefan skulle hålla med mig.

 • Nils

  Efter att med intresse och uppskattning följt Stefan Swärds blogg en längre tid så kan jag nog konstatera:

  * Swärd är en ovanlig ordförande som verkligen försöker stå på muren med murslev & svärd i varsin hand synonymt enl. bibliskt ledarskap
  * Hans rättframma personliga framtoning saknar motsvarighet bland samfundsledare. Visserligen finns det röster i rörelser som trumpetar ut sina angelägna spörsmål, men knappast bemyndiga med rörelseansvar.
  * När Swärd svingar svärdet så blir det som åtskiljs uppenbart vad det blottar:
  1) Otydlig och bristande teologisk förankring – hos t.ex. pingströrelsens företrädare.
  2) Hur osunda företeelser internt spridit sig. ex.vis Saron-församlingens liberala hållning map. medlemskap
  3) När teologisk hållfasthet prövas individuellt gentemot ”läromästare”, framgår det hur långt spridningen skett typ McLarens teser.
  * I och med att Swärd klarar av att balansera & påvisa ett klart ”Holistiv view”, så ger det respektfulla referensytor till andra omgivningsplattformar ex.vis politiska, samhällsutveckling, globala frågor & vetenskapliga. Ofta punkterar det opponenters uppblåsta lärosatser som skapats mha ”lärofärder” som McLaren.
  * Den skarpaste plattformen är vardags engagemang för fredagskyrka, med personligt engagemang bland sekulär ungdom – här har många, många andra ledare en förebild de absolut borde ta efter. bekvämlighetssyndrom med Lördagsstängda kyrkportar för de mest behövande vittnar sitt tydliga språk om stangerande kyrkor.

 • Thomas Arvidsson

  Gunnel: Du har helt klart en poäng där. Sen tror jag att eskatologin också är en tydlig vågdelare. Dispensationalismen, som den brukar kallas, sätter sin prägel med en negativ framtidssyn (vad gäller jorden och mänskligheten) och en stark betoning på Guds dom (dvs negativa dom, förstå mig rätt). Sen finns det andra som, likt mig, har en mer positiv syn på framtiden. Med en tro på Guds rikes utbredande/genomsyrande, som Jesus ju talar om i liknelser om senapskorn och surdeg. Med ett sånt perspektiv blir inte katastrofprognoserna något att jubla över (yes, nu kommer Jesus snart), utan vi tror att Gud har satt oss här för att med Hans hjälp vara en del av upprättandet. (andligt – dela tron på Kristus med alla, kroppsligt/själsligt – att arbeta och tro på helande för både miljö och individ, och förmedla den rikedom Gud lagt ner i sin Skapelse genom musik, konst och mycket annat)

  Med tanke på att en del bloggläsare har lite svårt med uttydningen, så vill jag avrunda med att säga vad jag INTE sagt:
  – Jag har inte sagt att jag inte önskar Jesus ”återkomst”.
  – Jag har inte sagt att jag inte tror på en slutlig ”domens dag”.

  På återläsande!

 • http://pendlatillnorrkoping.se Roberth

  Jag noterar snarare att…

  Näe. Ärligt jag vet inte om du ska ta det som kritik, utan mer allmänt kritik emot i din blogg att du blandar dina olika personligheter. Kanske en tydlighet när du uttrycker dig som ordförande, och som privatperson är det man efterfrågar? själv känner jag inget bekymmer över det. Men tydligen finns andra som gör det… Kan iofs ha förstått pekka fel.

 • Kalle

  Stefan Svärd ses i sin roll som ordförande i EFKs, och med sitt ivriga debatterande i olika tidningar, naturligtvis aom samfundets ansikte utåt. Att då ta personlig ställning till förhållanden som inte är förankrade vare sig i styrelse eller i samfund, ger en ganska skev bild av EFK. Jag tänker på Stefans möte och förbrödring med Jonas Gardell, där man ju som utomstående onekligen får bilden av att EFK nu accepterar allt som Gardell står för i sin bok om Jesus. Jag trodde när jag såg Svärd/Gardell på Youtube att nu har EFK genom Svärd sträckt ut handen till Gardell, och fallit till föga för homoikonens villoläror.

 • Daniel

  Stefan. Världen väntar på din reaktion på Mellergårdhs kritik. Ta en Ipren och formulera ett inlägg.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Gud … förbarma dig över vårt land()

 • Kalle

  Stefan Svärd ses i sin roll som ordförande i EFK, och med sitt ivriga debatterande i olika tidningar, naturligtvis som samfundets ansikte utåt. Att då ta personlig ställning till förhållanden som inte är förankrade vare sig i styrelse eller i samfund, ger en ganska skev bild av EFK. Jag tänker på Stefans möte och förbrödring med Jonas Gardell, där man ju som utomstående onekligen får bilden av att EFK nu accepterar allt som Gardell står för i sin bok om Jesus. Jag trodde absolut när jag såg Svärd/Gardell på Youtube att nu har EFK genom Svärd sträckt ut handen till Gardell, och fallit till föga för homoikonens villoläror. I efterhand har jag förstått att Stefan mycket kör sitt eget race utan tanke på vad hans ställningstagande ger för signaler till allmänheten.

 • Petrus Hägglund

  Är inte kristen, och har inte för avsikt att konvertera. :) Vill bara säga att jag uppskattar din rakryggade hållning.

  Man säger ibland att sanningen är krigets första offer, ur det perspektivet undrar man hur länge Sverige varit i krig 😉
  Sverige lider en djup brist på sanning.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Tror Pekka måste ha agerat utifrån sina känslor såsom exempel svartsjuka. Detta kan väl inte vara seriöst?
  Och menar han allvar, så borde han ju konvertera till Svenska Kyrkan, om han så inte anser att EFK borde gå samma väg (och på många sätt och vis går samma väg).

  Nils har goda poäng!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  PS: Stefan blir du med och sjunga den goda gamla godingen ”Jag är en nådejon” av Carl Öst? http://www.youtube.com/watch?v=qk0fkIPRtPc

  ”Ej några egna gärningar jag har att komma med
  jag har gjort ansträngningar men alltid trillat ner
  Jag är ett nådejon som lever här i tron
  Jag lever på nåd, jag lever av tron
  ja jag är ett nådejon

  Jag är en stackar syndare så usel och så svag
  Men Jesus min förmyndare mig hjälper dag för dag
  Jag är ett nådejon som lever här i tron
  Jag lever på nåd, jag lever av tron
  ja jag är ett nådejon”

  Så kan vi nog båda bli av med våran huvudvärk! :)

 • Pekka Mellergård

  Stefan.
  Nu har tidningen Dagen tagit upp min kommentar. Det kan väl i och för sig vara bra att vi utvidgar samtalet. Men jag tycker väldigt illa om den rubrik man valt. Media har sin egen logik, och den bygger ju så mycket på att skapa konflikt. Det är inte det jag är ute efter, utan: 1) påminna om att det finns flera röster inom EFK (och bidra till att de återigen hörs mer även på din sida) och 2) det är viktigt att inte sammanblanda roller.

  PS. Michaels G Herder, du hade en rolig kommenar. ”Avundsjuk” – typ på vad då?

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Pekka Mellergård skriver:
  ”Nu har tidningen Dagen tagit upp min kommentar. ”

  Rent skitsnack! Det är ju du som uttalat dig till tidningen om ordförande i ditt samfund.

 • Nils

  #8 Pekka !

  Rubriken i Dagen är väl satt efter dina andemeningar & sammanfattar väl dina intentioner.

  För det första så har du totalt missuppfattat vad ett läromandat eller rättare kallelse/utkorelse ger för mandat & förpliktelser.

  Du påvisar ånyo ett fjärmande från bibliska mönsterbilder som trots allt är den värdegrund som EFK vilar på.

  För det andra så har inte EFK påvisat att man har företrädare som klarar av att föra fram intressanta evangeliska synpunkter för en bred allmänhet på den nivå & med den evangeliska stringens som Swärd gör & gjort sig känd för.

  Det är ju inte för inte han är det namn som mediaredaktioner på sekulära tidningar & tv anlitar Swärd.
  På liknande sätt förhåller det sig i pingst: S-G Hedin är det officiella ansiktet gentemot media & en god tolkningsföreträdare. Att Pelle Hörnmark antagits som efterträdare ger ingen automatik med officiellt förtroende.

  Pekka ger med sina besked ett bestämt intryck av att följa samma skola som SveK byråkratiska företrädare som ex.vis kanslichefer.
  Dessa yttrar sig gärna också om byråkratisk ordning gentemot evangelikala företrädare som ex.vis kyrkoherdar.

  Nej !

  Detta visar med all sin ömklighet hur illa det är ställt i de styrande leden inom EFK & dess lärosäte ÖTH.

  Jag ställer samma fråga på en annan nivå än den Pekka föredrar att framhålla från sin plattform:

  – Vore det inte hällsosamt om du Pekka sökte tjänst inom ett annat samfund än att försöka mästra de som verkligen är en tillgång för EFK ?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Pekka: Inte vet jag, det var en enda logiska förklaringen jag kunde hitta på att du som rektor för ÖTH valde att göra det påhopp som du gjorde, under en mycket viktig samtal och debatt.

  Kan man förvänta sig något annat från en evangelikal kristen än att denna anser att det är religionssynkretism när en kristen ledare ska fira ramadan?
  Tycker Mikael Karlendal, ger de som inte anser det är fel en riktig bra ”alfa kurs” i dessa frågor på sin blogg, kan kanske även vara nyttig för en lärd person som dig att läsa: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=316

  Vänligen

  Michael

 • Lukasevangeliet

  En hälsning till alla som slår sig för bröstet över sin egen radikalitet:

  Luk 18:9-14
  Till några som litade på att de själva var rättfärdiga och som såg ner på alla andra riktade han denna liknelse: [10] ”Två män gick upp till templet för att be, den ene var farisé, den andre tullindrivare. [11] Farisén ställde sig och bad för sig själv: ’Jag tackar dig, Gud, för att jag inte är som andra människor, tjuvar och bedragare och horkarlar, eller som tullindrivaren där. [12] Jag fastar två gånger i veckan, jag lämnar tionde av allt jag köper.’ [13] Men tullindrivaren stod avsides och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog med händerna mot bröstet och sade: ’Gud, var nådig mot mig syndare.’ [14] Jag säger er: det var han som gick hem rättfärdig, snarare än den andre. Ty den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.”

 • http://helapingsten.wordpress.com/ micael

  Krya på dig, Stefan. :)

 • Thomas Arvidsson

  Nils: Är du själv EFK:are? – om inte bör du tiga i frågor som rör samfundet. Och dina personliga påhopp på Pekka ger en riktigt fadd eftersmak. Känner du Pekka?
  Kan inte Pekka och Stefan få föra ett samtal (om de så önskar i bloggvärlden) utan att en massa förståsigpåare genast klargör hur landet ligger.

 • Christian

  Thomas
  Det hade ju i så fall varit klädsamt av den gode Pekka om han till att börja med hade kontaktat Stefan privat ex.vis per telefon i st f att offentligt kritisera honom på hans blogg och dessutom kontakta (?) skvaller-Dagen för att få dem att hoppa på kritiktåget. Pekka har nu valt att gå ut offentligt med sin kritik på denna blogg och då får han självklart räkna med att stå till svars för denna på samma forum.

  Förstår att Stefan har huvudvärk…

 • wildwest

  För inte särskilt många bloggar sen pläderades att vi frikyrkokristna mangrant skulle gå och rösta i Svenska kyrkan trots att det inte är vårt samfund även om vi av ohejdad vana råkat vara medlemmar där sen barnsben. Men nu ska vi inte lägga oss i samfundet EFK. Om Svenska kyrkan sägs vara oerhört viktigt för Sveriges kristenhet så är EFK det också. Då angår detta samfunds väl och ve även alla oss andra som deltar här i debatterna. Det har påverkan på hela kristenheten och särskilt den evangelikala delen, som inte är stor. Blir EFK-debatten så intern att den borde avhållas på styrelsemöten bakom stängda dörrar så kan det inte vara vi som bloggkommenterar som ska hållas ansvariga för att tjyvlyssna.

  Utan några som helst jämförelser i övrigt (observera detta!) så hade det varit ganska nyttigt om utomstående haft synpunkter på katastrofer som Knutby och Karisma Center innan dessa inträffade. Inget har väl sen Lidmanstriden på 40talet så negativt påverkat bilden av svensk frikyrkorörelse som dessa fenomen.

 • Nils

  #19 Hörru Thomas !

  Jag känner väl EFK-församlingar & deltog frekvent i Saron-kyrkans gudstjänstliv 74- till en bit in på 80-talet.
  Jag uppskattade mycket deras evangeliska profil & den förkunnelse som förmedlades till bl.a. akademisk ungdom, samt den prägel som bl.a. Roland Hellsten satte…

  Tyvärr har det ekumeniska klimatet försämrats i Gbg, pga Saron-kyrkans nuvarande profilering i medlemskapsfrågor & dess förskjutning mot liberalteologisk hållning.

  Som missionsengagerad & i vissa fall överskridande gemensamma missionsprojekt, så anser jag mig mycket väl kunna yttra mig över hur en ÖHT-representant går till rätta med EFK:s ordförande.

  Vi i pingst har ju av tradition haft goda samarbeten med ÖHT, där pingst haft en icke obetydlig samarbetsprofil & elevbas.

  Men med denna typ av förskjutning som nu framkommer så kan det vara på sin plats att ifrågasätta vidare samarbetsformer…

  Att inte kunna ha åsikter om ÖHT:s rektor, där pingst välvilligt skickat sina elever vore befängt om inte annat.

  När nu Pekka själv hänger ut Swärd i offentlig media som Dagen, så kan absolut gemene man som förespråkar evangeliska förtecken i kristen verksamhet yttra sig !!!

  Och det är sannerligen på sin plats att röster höjs gentemot sekulära liberalteologiska krafter som angriper ett sunt kristet ledarskap.

  – eller ska också EFK påvisa att de liberala kritikerna får sin dolda agenda bekräftad med att Stefan Swärd avgår ???

  Det synes åtminstone vara det underliggande syftet med Pekkas offentliga angrepp… !

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson
 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Metodistpastor Berndt Isaksson skrev: ”Mikael Karlendal är en klok man”.

  … förmodligen den bäst utbildade teologen som fortafarnde har kvar en kärlek och respekt till Guds Ord, om du frågar mig.

 • Sansa er!!

  Tycker faktiskt att flera av er läser både Stefan Swärd och Pekka Mellergård som fan läser Bibeln. Blås inte upp detta till en jättekonflikt för det tror jag inte att det är. Att ta till brösttoner och tro/anta/spekulera i värsta kvällstidningsstil är bara omakligt. Sansa er!!

 • Pekka Mellergård

  Wow, vilka reaktioner. Och vilka tonlägen. Jag känner mig verkligen bland bröder och systrar…
  ”For the record”: 1. Stefan och jag är goda vänner.
  2. Vi hade ett långt telefonsamtal med varandra igår eftermiddag, i huvudsak i andra ärenden, men vi var överens om att det är OK att vi för det här samtalet via hans blogg.
  3. Vad gäller media och medialogik: Stefans blogg tycks ganska hårt bevakad av media som Dagen. Och när de hittar något intressant så ringer de upp och ställer frågor. Och ett långt samtal blir till några snabba sammanfattningar. Dagen-gänget är schyssta nog att låta en läsa igenom vad de skrivit innan de lägger ut texten. Men man det finns inte mycket chans till den sorts nyanseringar som går att ha i ett samtal (och i bästa fall på en blogg där man i respekt för varandra. Och man har ingen chans att påverka rubrikval, ingresser, fotoval etc. Så Haggajs ”skitsnack!”-kommentar känns lite trist.
  4. Jag avvaktar Stefans utlovade kommentar innan jag återkommer i övrigt. Han har antytt att det skulle finnas möjlighet till en gästblogg. Det ser jag fram emot!

 • Christian

  Haggaj
  Probably the best beer in the world…
  Vem frågar dig och vad vet du om det (bäst utbildade teologen)? Är han inne på samma judaiserande linje som Aletheia eller varför detta vurmande för Karlendal

  Sen när började du f ö att intressera dig för vad som händer i en KRISTEN frikyrka. Ni på Aletheia vill ju liksom MFS inte ens kalla er för kristna…

 • Christian

  F ö är det anm.värt att Aletheiaredaktörerna med sign Haggaj i spetsen störs av att Stefan till synes ska beläggas med munkavle och inte får skriva skriva vad han vill samtidigt som de IP-spärrar dem som går emot deras judaiserande linje på Aletheia….

 • Johan R

  Mycket av hierarkier och personkult i de här sammanhangen. Intressant…

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Har för mig att det förr gick att gå med i ÖM som privatperson. Går det att bli ”stödmedlem” i EFK numera?