Nu har jag åkt med hustrun och svärmor upp till Tärnabyfjällen och bor i en stuga vi har lånat av några vänner. Tycker att det är en underbar upplevelse av Guds närvaro att vara ute i naturen, och fjällvärlden hör till höjdpunkterna av det Gud har skapat. I morgon ska jag ut på en riktigt lång heldags fjällpromenad.
Läste i morse en mycket intressant artikel i näringslivstidskriften Axess om sambandet mellan frikyrklighet och företagsamhet, skriven av Anders Johnson. Han driver tesen att aktiv frikyrklighet har skapat ett bra klimat för företagande och företagsamhet. Han ger historiska exempel från Skellefteå, Örebro, Gnosjö, Edsbyn och Donsö om frikyrkligheten skapade ett klimat av företagande. I frikyrkan var både arbetaren och direktören med i samma församling, och det blev inte samma strikta klassklyftor som i t.ex. bruksorter. Det skapade ett bättre klimat för arbetare att bli företagare. Många driftiga företagare under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal var samtidigt drivande personer inom baptismen, EFS eller missionsförbundet. Anders Johnson menar att högkyrklig eller gammelkyrklig miljö inte skapade samma förutsättningar för företagande.
Johnsons slutsats är att församlingarnas betoning på flit och ansvarstagande kontrasterar mot dagens klippekonomi och oansvariga spekulationer.
Hade artikeln publicerats i en kristen tidning, hade man inte höjt några ögonbryn – det hade uppfattats som att tala i egen sak, men nu är den publicerad i en vanlig kulturtidskrift. Och det var ju detta den världsberömde sociologen Max Weber försökte säga för 100 år sedan, att religion, företagande och ekonomisk utveckling hör ihop. Weber menade att Luthersk-calvinsk-pietistisk kristendom gynnade företagande, genom betoning på arbete, flit, sparsamhet, och leva ett måttfullt och spartanskt liv.
Och Anders Johnsons tes är ytterst intressant när diskussionerna är som hetast om marknadsekonomin och den framtida kapitalismen.
�