Josef fascinerar och är ett föredöme än idag

Har nu semester efter Almedalsveckan, men eftersom hustrun inte har semester är jag på hemmaplan. Var med på gudstjänsten i Söderhöjdskyrkan idag och Kjell Söderblom höll en lysande predikan, vi går nu igenom Apostlagärningarna och har kommit till sjunde kapitlet. Det innehåller Stefano försvarstal innan han blev den förste kristne martyren och stenad till döds.

Stefanos går då igenom Israels historia och visar att det är ett konstant mönster att man står emot och ibland även dödar profeter och står emot den helige Ande.

Predikan idag handlade om den del av Stefanos tal som fokuserar Josef. En dramatisk och fascinerande berättelse som innehåller många riktmärken för oss idag. Vi möter i berättelsen avundsjuka, livslånga skuldkänslor, mordförsök, orättvisa, sexuell lust, ekonomisk styrning av ett helt land, försoning, förlåtelse, att inte öppna upp för bitterhet – och mycket annat.

Berättelsen om Josef finns i Bibelns gamla testamente, i den första boken där, första moseboken – för den bloggläsare som inte är van Bibelläsare.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Vägvisaren

  Josef blev en stark ledare när han i unga år insåg att man inte kan förlita sig på någon annan är Gud. Människor kan svika men Gud är trofast.

  Han är en förebild för alla människor och att det finns hopp i alla situationer om man bara hoppas på Gud och ser framåt och inte på omständigheterna. En dag kommer förståelsen varför vi blev satta i just vår situation. Gud har en plan med allas våra liv bara vi tillåter honom att styra våra liv.

  Jesus take the wheel.

 • wildwest

  Josef är framförallt för mej en berättelse som visar på tålamod. Hur många år, kanske ett decennium, tog det från att på det nesligaste sätt ha förråtts av sin egen familj tills upprättandets tid kom i och med ståthållarskapet över Egypten? Och lite av ”hämnden är ljuv”, även om uttrycket inte passar, när bröderna fick be om hjälp från den de föraktat. Under denna tid höll Josef fast vid sin gudstro. Dock får vi inte veta hur många gånger han tvivlade, var bottenlöst förtvivlad eller undrade var denne Gud han dyrkade egentligen höll hus. Jag, som gått igenom liknande år utan att vilja jämföra mej med denne gigant, försöker lära mej läxan. Men lätt är det inte.

  Sign Vägvisaren skriver ovan ”en dag kommer förståelsen varför vi blev satta just i vår situation”. Det är nog det vi alla ser fram emot att förstå när livet är hårt.

 • BW

  Josef levde före Orspråksboken skrevs men jag tror att han levde i enlighet med den uppmaningen i Ordspråksboken kap. 4: 20-27:

  ”Min son, akta på mitt tal,
  böj ditt öra till mina ord.
  Låt dem icke vika ifrån dina ögon,
  bevara dem i ditt hjärtas djup.
  Ty de äro liv för envar som finner dem,
  och en läkedom för hela hans kropp.
  Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta,
  ty därifrån utgår livet.
  Skaffa bort ifrån dig munnens vrånghet,
  och låt läpparnas falskhet vara fjärran ifrån dig.
  Låt dina ögon skåda rätt framåt
  och dina blickar vara riktade rakt ut.
  Akta på den stig där din fot går fram,
  och låt alla dina vägar vara rätta.
  . Vik ej av, vare sig till höger eller till vänster,
  vänd din fot bort ifrån vad ont är.”

  De orden visar på en väg till seger för oss alla.

 • Harmony

  Guds ord är som guldstoft
  som visar oss framåt på vägen till himmelska Jerusalem
  där finns det gator av guld
  och där byts våra tårar på jorden till ljusfasetter i Guds kärleksnärvaro