Reflektioner från Almedalen

Sen kväll i Visby efter en intensiv heldag på Almedagsveckan. Programmet här är mer späckat än någonsin och i princip alla kategorier av människor som jobbar med samhällsfrågor och politik är här. Har varit på flera intressanta spjutspetsseminarier idag som har sysslat med avgörande framtidsfrågor när det gäller miljö, energi och transporter.

Ikväll höll folkpartiledaren Jan Björklund talet och han lyfte fram frågor som gällde skolpolitiken, företagande och gav rejäla slängar åt jantelagen. Björklund är en skicklig talare som har förmågan att uttrycka sig klart och tydligt. De tankar han förde fram ikväll tyckte jag kändes klart sympatiska. Sedan är det märkligt att politiken konstant ägnar sig åt fyrkantiga svartmålningar av sina politiska konkurrenter, ständigt vi och dom, svart-vita onyanserade beskrivningar där egna insatsernas skönmålas och de politiska konkurrenteras insatser svartmålas.

Jag har svårt att förstå att politiken inte kan lyfta sig mer till en nivå av sakligt och nyanserat samtal, där man visar ödmjukhet för egna insatsen och respekt för de politiska konkurrenternas insatser. Men den typen av politiker får väl inte så många väljare, det är väl det som är problemet.

De som tycker att vi i kristna kretsarna är svart-vita, onyanserade och svartmålar respektive skönmålar, de har nog inte sett så mycket av världen utanför kyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Björklund är en duktig talare,tydlighet är väl annars inget honnörs ord för politiker.

  Jag såg ett annat radar par som kärt höll om varandra två röda och en grön som gjorde ett litet utspel angående fastighets skatten.

  Där tycks det finnas en viss enhet och ett lönsamt gemensamt intresse,vad jag kunde förstå.

  Det är synd att inte Kd kan förmedla en klar linje utifrån dom värde grundar vi bör vila på i vårt land.

  Gå nu ut och gör ditt bästa för du nästa kära medborgare,bli ordets görare inte bara dess hörera.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • BW

  Barfota ängel

  En ängel
  behöver inga skor.

  Jag ger mina
  till en fattig.

  Och blir en
  barfota ängel.

 • http://spatsiba.blogspot.com/ Josef

  Hej Stefan,

  Du skiver:
  ”Jag har svårt att förstå att politiken inte kan lyfta sig mer till en nivå av sakligt och nyanserat samtal, där man visar ödmjukhet för egna insatsen och respekt för de politiska konkurrenternas insatser.”

  Jag instämmer, men tänker: Gäller inte ofta detsamma även för det teologiska samtalet?

  Allt gott!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Josef,
  Håller med angående teologiska samtalet.
  hälsar

  Stefan Swärd

 • VÄCKARKLOCKAN!

  lucifer härmar GUD, och arrangerar tolv raffinerade humanister som i viss bemärkelse motsvarar en antivariant av de tolv lärjungarna.

  Förmodligen så kommer härmapan lucifer att försöka att se till att expanderande EU styrs av tolv demoniska politiker. Och med satan i mänsklig skepnad på världens tron. Majoriteten av världens människor kommer att låta sig grundluras till eviga gehenna.

  Ta inte del av djävulens synd! Hata djävulens synd!
  Ta del av GUDS rättfärdighet! Älska GUDS rättfärdighet!