Nu har jag semester

Den här veckan har jag semester, så det blir lite halvfart på det mesta. Idag hjälper jag en son med biljetter, försäkringar m.m. – som ska till Kina och jobba ett halvår, och en dotter som ska till Indien och jobba några månader – tillvaron är verkligen globaliserad. Själv ska jag till Gotland, närmare bestämt åker jag till Almedalsveckan på söndag.

Vi är ett gäng som håller på att skriva ett genmäle på Humanisternas utspel på DN debatt i fredags. Det är bra om vi kristna inte är alltför lågmälda, och att vi aktivt deltar i det offentliga rummet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Vi får ta det utrymme som vi behöver och säger det som sägas skall,sen får dom tycka vad dom vill.

  Att tiga är i mycket att samtycka att huka sig för denna världens makt ger bara en besk eftersmak.

  Stå på er kära medborgare låt just din röst ljuda genom världens larm och rop.

  Dom ber inte dig om lov för att föra sin agenda eller predika sitt evangelium,så då behöver inte vi heller be om lov.

  Var välsignad och var en vinnare. Thommy Bergenwall.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Stefan, det finns Humanistiska apologeter. Innan man startar debatt med Humanister kan det vara nyttigt att läsa skrifterna av deras överstepräster.

  /Kjell

 • Lena H.

  Håller fullständigt med Thommy Bergenwall. Håll fanan så högt ni kan! Vi ber för dig/er.
  /Lena o Lennart

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Kul. De hade varit otroligt kul o åka till almedalsveckan, tyvärr beslutade Studentföreningen och inte skicka folk dit, så min biljett som försvann…

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Denna blogg är tydligen en viktig opinionsbildare inom kristenheten. Så är också tidningen Världen idag. Men är möjligen den tidningen nu på ”upphällningen” frågar man sig på Aletheia:

  http://aletheia.se/2009/06/23/ar-tidningen-varlden-idags-dagar-raknade/

 • Lena

  Håll pennan glödande. DNartikeln är ett utslag av religionsfobi men också hybris – att jämföra sig med amnesty – befria människor från tro. Göran Rosenberg ska ha stort tack som snabbt fattade pennan och ifrågasatte motiv bakom denna kampanj och hur mycket pengar den egentligen kostat.
  Att en organisation som har så starka finansiärer sen gråter krokodiltårar över att man inte får staliga bidrag är smaklöst. ”Får inte vi statliga bidrag ska inga andra heller ha”,
  Hela den här PRkampanjen för ett litet uppstickarparti som gör sig större med hjälp av kändisnamn och jätte ekonomiska resurser känns obehaglig. Efterlys någon slags handling från det här förbundet, det jag hitills sett är ord , ord, ord.
  Någonstans har jag läst står det att en ideologi utan gärningar är död.
  Vilka slags goda gärningar kommer innifrån den här organisationen och dess kändisar?

 • BW

  Med anledning av DN-artikeln av tolv företrädare för humanisterna.

  Artikeln i DN innehöll många besynnerligheter. I ingressen betecknas författarna som ”tolv kända intellektuella”. Jag skulle nog skriva ner antalet väsentligt. Nuförtiden verkar var och varannan vilja tituleras ”intellektuell”. Snacka om att det gått inflation i orden!

  Med vilka medel ska humanismen ”lyckas upprätta människan som myndig varelse med förmåga att ta ansvar för sitt eget liv”? En snabb genomläsning av historien visar att människan hittills inte lyckats så bra med detta uppsåt, i de fall hon ens haft det som målsättning.

  Lagar och normer, skriver humanisterna, måste vila på allmänmänskliga normer, men hur ska man lyckas att komma överens om vilka dessa normer är och hur ska man få folk att vilja efterleva dessa normer? Vill man bygga på den luddiga så kallade ”naturrätten” eller kanske på utilistisk situationsetik, dvs dom etiskt och moraliskt rätta handlingar definieras i varje situation kvantitativt utifrån maximal positiv verkan? Och vem ska bestämma vad som är positivt och för vem? (Historien har visat att utan något absolut utanför sig själv att relatera moral och sanning till hamnar människan snart i relativism och förvirring, kalla det gärna postmodernism.)

  Humanisterna menar att människan innerst inne är god, vilket är mycket svårt att tro på mot bakgrund av historiens illgärningar. Värre gungfly än humanisternas verklighetsbeskrivning får man leta länge efter.

  I artikeln framgår inte tydligt vad humanisterna tydligt uttalat i många andra sammanhang, nämligen att man vill hindra religiösa att propagera för sin tro, tron ska bara tillåtas att utövas på det strikt personliga planet. Är det någon mer än jag som känner igen tongångarna från till exempel gamla Sovjetunionen? Eftersom kristendomen och även Islam till sin natur är missionerande religioner (missionsbefallningen) skulle det ju vara omöjligt för humanisterna att hindra hängivna troende från att missionera. Hur har då humanisterna tänkt sig att beivra sådan olydnad? Genom böter eller kanske fängelse? Om humanisterna ska ställa villkoren för religionsutövandet så förlorar snart deras vackra ord om religionsfrihet sin innebörd.

  Och vilken stark tro humanisterna uppvisar när dom påstår att det sekulära samhället är den enda samhällsform ”som visar samma självklara respekt för alla människor …”.
  Humanisterna predikar frälsningen genom det sekulära samhället med samma trosvisshet som kommunisterna trodde på frälsning genom den materialistiska dialektikens slutmål; det klasslösa kommunistiska samhället. Bara andra ord men lika mycket präglade av religiösa övertoner. Humanismen blir till en religion utan någon annan överhet (gud) än människan själv.

  I artikeln sägs att 80 % av Sveriges befolkning inte är religiös. Men vad vet humanisterna om hur många svenskar som i sin ensamhet ber till Gud innan man går till sängs eller när den bräckliga tryggheten fallerar? Vad vet humanisterna om den öppenhet och det intresse som finns hos svenska folket för existentiella och religiösa frågor?

  Som slutkläm skriver humanisterna att ”Det är dags att jämna ut oddsen.” Det ska bli intressant att se hur humanisterna har tänkt sig att gå vidare för att implementera sitt sekulära idealsamhälle. Om det ska uppnås i kraft av en repressiv lagstiftning så kommer inte humanisterna att lyckas bättre än vad kommunister, fascister eller någon annan -ism som uppträtt i historien tidigare har lyckats med.

  Jag föreslår att vi tillsammans går vidare med att mötas som jämlikar med respekt för våra olikheter och med full respekt för den personliga integriteten. Denna sorts respekt står inte på något sätt i motsättning till kristendomens missionerande karaktär, även om kyrkan historiskt sett inte alltid förstått innebörden av vad Jesus menade när han sa att Guds rike inte är av denna världen och inte heller ska påtvingas någon. Men sådan blir en kyrka som är institutionaliserad och utan vilja att ödmjukt underordna sig Guds vilja och bud.

  Gud förbarme sig över oss alla!

 • BW

  Här bifogar jag en länk till en artikel på debattsidan i dagens Corren som handlar om religionsfriheten.

  http://corren.se/asikter/debatt/

  Trevlig semester Stefan!

 • http://patrick-themission.blogspot.com/ Patrick Oelund

  Hej Stefan,

  Såg att din son ska till Kina i ett halvår. Vilken stad kommer han att befinna sig i? Min fru och jag arbetar i detta underbara land och ifall han behöver kontakt med ngn församling kan vi säkert hjälpa till.

  Var välsignad på semestern
  Patrik