Summering av EU-diskussion

Genomförde Agenda Söderhöjd med Ella Bohlin under tisdagkvällen. Ella var duktig, och väl påläst, och det märks att hon har gnuggats en hel del om hur EU-maskineriet fungerar. Och jag tycker också hon sticker ut på ett positivt sätt, som ung och som kvinna, bland alla veteranpolitiker som finns på EU-val-listorna i stor utsträckning. Kvällen blev dock ingen publiksuccé, val till Europaparlamentet hetsar inte upp svenskarna, och inte folk i kyrkorna. Det är synd, vad som händer inom EU är viktigt, och berör våra liv, vi ska inte bara gnälla, utan läsa på och fråga, och rösta.

Jag tycker att man ska rösta i valet. Och att man ska personkryssa, det är viktigt vilka personer som kommer till Europaparlamentet, det är minst lika viktigt som vilka partier som blir representerade.

Jag rekommenderar att man sakfrågeröstar. Här är exempel på några frågor jag tycker är viktiga ur kristen synvinkel (testade Ella på alla punkterna nedan, utom punkt 5), jag vill kryssa en kandidat som är tydlig och trovärdig i dessa frågor:

1. Religionsfriheten. Den är under attack i vissa EU-länder, i Grekland får man inte evangelisera, och i Serbien har baptister det sämre än under kommunisttiden, och Serbien knackar på dörren till EU. Frikyrkor klassas som sekter i ett antal EU-länder. Jag vill kryssa en kandidat som vill engagera sig i sådana frågor. I religionsfriheten räknar jag också in kampen mot anti-semitismen, ett ogräs som breder ut sig inom EU. Religionsfriheten inkluderar naturligtvis att muslimer blir behandlade på ett rättvist och korrekt sätt.

2. Flyktingpolitiken och människohandel. Det är viktiga frågor ur kristen synvinkel, att engagera oss i dem som är mest utsatta är en viktig del av kristet socialt engagemang. Bra utspel av Sveriges kristna råd häromdagen.

3. Skyddet för det ofödda livet. Den kristna kyrkan har i alla tider varit emot abort, och velat skydda det ofödda livet. Nu för tiden är det väl Katolska kyrkan som är mest tydliga i den kampen på Europanivå. Jag vill inte kryssa en kandidat som helt accepterar det abortliberala systemet, som vill breda ut sig även på EU-nivån.

4. Kampen mot alkoholmissbruk och drogmissbruk är ett av de största sociala problemen inom EU, inte minst i den unga generationen. Kryssa en kandidat som är engagerad i sådana frågor och har konkreta idéer vad man vill göra åt det, med Europaparlamentet som plattform.

5. Allmänna politiska frågor som berör den kristna sociala agendan är kampen mot arbetslösheten (vilket är en jättefråga och berör hela den ekonomiska politiken) och miljöfrågorna, som handlar om respekten för och värnandet om Guds skapelse.

6. Grundläggande maktfrågor är också viktiga. Även om jag tycker att EU-samarbetet behövs, så ska så lite makt som möjligt flyttas till Bryssel. Maktkoncentration, tycker jag knappast är en kristen idé.

Det finns naturligtvis mycket mer att säga, men detta är några exempel på EU-frågor där jag tycker att man kan anlägga ett kristet perspektiv.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Tycker man nummer sex på din lista är viktig finns väl nästan bara Junilistan och Piratpartiet att välja mellan, men de faller väl båda bort på grund av punkt tre och fyra på din lista antar jag.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Ludvig? Du missa vänstern och Sverigedemokraterna som är av samma skrot och korn när det gäller EU? Avskaffa allt är deras måtto.

  Men, det är många av kandidaterna i övriga partier som faktiskt också vill stoppa maktförflyttningen…

  Eu valet är ju mer av ett ”riktigt” personval, för den personen man väljer in har ingen partipiska på sig att rösta på ett visst sätt, det finns större frihet att engera sig och rösta efter hjärta. Därför är personvalet så otroligt viktigt.

 • Jonny

  Ok, vi får veta att Ella är duktig, påläst och kvinna. Men vad står hon för? Var finns hon i partiet? Är hon mer liberal än konservativ? Har hon tänkt igenom detta med personlig integritet? Jag får hela tiden en känsla av att delar av svensk frikyrka har bestämt sig för att ge Ella sitt stöd i EU-valet, lite insmickrande nästan. Hoppas jag har fel.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Jonny, http://www.mittskal.se är en bra sida o börja på när man letar. Annars kanske du lkunde räknat ut att kd.se är en ganska bra info källa? eller kanske ellabohlin.nu

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Den som uppfyller alla dessa punkter bor inte på denna planeten,men det var ett gott försök.

  V v v v Thommy Bergenwall kastasten.se

 • Jonny

  Roberth: Men du förstår väl att det finns ett allmänintresse i att få veta vad utfrågningen gav. Har man skrivit mycket om att den skall ske, så vill många förstås veta hur det gick, vilka frågor som ställdes, svaren etc. Kanske Stefan sammanfattar det också när han får tid. Alla bor ju inte i Stockholm.

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Roberth,
  Jag vet att vänstern och Sd har den framtoningen, men anledningen till deras inställning verkar enbart vara att de inte har makten och därför är emot allt. Som alla partier brukar vara i den ställningen.

  Sd och V faller väl båda bort på punkt ett om jag förstått saken rätt.

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Sen kan det vara smart att vara lite pragmatisk i sitt val. Även om man personkryssar kanske ens röst i slutändan gynnar någon helt annan.

 • VÄCKARKLOCKAN!

  Mycket snart så tar antikrist över hela makten i Eu, Denna konstruktion är en puzzelbit i processen för satan att nå världsherravälde. Det känns inte så inspirerande att rösta på en kvinna som relativt nyligen har visat upp sig på bild kyssandes en annan kvinna, det kan uppfattas som en demonisk provokation, eftersom svenska kyrkan nyligen har valt en lesbisk kvinna till att tillträda som biskop. Det är sannerligen sista tiden nu! var vaken! och inse vad som är allra viktigast! Och privoritera det innan det är försent.

 • Ella

  Vill tacka för en trevlig kväll! Fortsätt inspirera och framför allt- uppmana alla att gå och rösta!

 • http://blog.jatilllivet.se Johan

  För dem som vill veta var kandidater står någonstans kan jag i alla fall tipsa om RFSU:s enkät som besvarades av 41 kandidater till EU-parlamentet.

  För de frågor som rör Swärds punkt 3, skyddet för det ofödda livet, var Tuve Skånberg (plats 5 på kd:s lista) i särklass mest livsbejakande, vilket Ja till Livets tidning enim kommer ta upp i numret som publiceras på fredag.

  Tyvärr valde RFSU att inte publicera Skånbergs svar, då han svarade i löpande text, men efter att ha fått svaren mig tillsända av Skånberg, kan jag intyga att han verkligen står upp för människans okränkbara värde, mer än någon annan (av dem som svarat i alla fall).

  Skånberg är också suppleant i Ja till Livets styrelse.

  http://www.rfsu.se/090520__rfsu_s_enkat_om_eu-valet_och_sexualpolitiken__sa_har_tycker_kandidaterna.asp

 • wildwest

  Saken med Ella är ju iof överspelad nu, men under Stefans lista av viktiga punkter finns ju onekligen en del saker med som inte är specifikt kristna frågor, t ex arbetslöshetsfrågor och frågor rörande budgetunderskott och liknande. Jag är rädd att om kyrkan tar sej an dom som sina hjärtefrågor (vilket absolut inte betyder att jag tycker dom är oviktiga) så försvinner alla andra frågor, sådana som bara kyrkan kan/vill driva. Det är lätt att vara politiskt korrekt i kyrkan och ta ”lätta” frågor som klimat och arbetslöshet. Då hamnar man i den härliga mittfåran. Värre är att ta frågor om aborter och religionsfrihet. Dom tar inga andra i.

 • Maria

  Hejsan alla engagerade inför Eu valet.

  Det är så hemskt att växa upp och lära sig om kulturella och religiösa problem som finns över hela vår värld, och orättvisa. Ju mer jag lär mig desto mer blir jag försiktig med att säga; jag vet sanningen om Gud och hur vi bör leva. Respekt, tålamod och ödmjukhet inför svåra problem behövs. Det är så mycket som skiljer oss åt i sätt att vinkla världen, men det som enar oss som är gott är en bra väg att börja lära känna varandra och finna lösningar på svårare problem. Jag kommer rösta för miljön. För kärlek för vår värld och hemland delas av alla kulturer. Den glöms lätt bort i marknadskrafterna, i en pengarstyrd värld. Den vi i väst hela tiden spär på. Jag tror att miljöviljan kan bli en god marknadskraft som gynnar alla. Med miljön hoppas jag det följer ett rättvisetänkande.. och sedan är vi kanske på rätt spår.

 • digitalToo
 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Kommer defintivt inte att rösta på kd. I förra EU-valet besökte jag kd:s valstuga i Örebro och kunde konstatera att Lennart Sacrédeus’ kampanjmaterial inte fanns på bordet, däremot de övriga kandidaternas. Detta anser jag vara valfusk, så jag sa till kampanjmaterialet skulle tas fram. Nästa dag var det bortplockat igen. Jag frågade vem som var skyldig till det. Den person som tog på sig ansvaret sa att han hade rätt till det, eftersom han hette Hans-Gunnar Frebran. När jag inte godtog det svaret, sa han att distriktsstyrelsen hade beslutat att inte stödja Sacredédus. Vilket visade sig inte vara sant. Distriktstyrelsen hade däremot protesterat mot Sacrédeus’ DN-artikel med anledninga av partiets 40-årsjubileum, som var en kritisk granskning. Att försöka hindra folk att rösta på en av det egna partiets godkända kandidater anser jag vara valfusk. Oavsett vilket efternamn man har! Rösta kommer jag dock att göra, för att hindra att sd åker snålskjuts på missnöjet med kd.

  Annars tycker jag förstås att det är angeläget att inte svensk abortliberalism får genomslag i andra europeiska länder. Av fördelningspolitiska skäl kommer jag att rösta på Socialdemokraterna i riksdagsvalet, men inte i EU-valet. Som äldre man, som inte ens teoretiskt kan råka ut för en oplanerad graviditet, kan jag inte säga till en ung kvinna att hon inte får göra abort. Men jag önskar verkligen att unga kvinnor, som själva är abortmotståndare kämpar för de oföddas rätt. De förtjänar allt stöd. Och gravida kvinnor, som utsätts för påtryckningar, eller känner sig pressade av en krass ekonomisk verklighet, att göra abort, måste få allt stöd för att avstå. Jag tvivlar inte det minsta på att det förekommer formella eller informella tvångsaborter i Sverige. Det framgår tydligt av abortstatistiken mellan Sverige och t.o.m. ett så sexliberalt land som Holland. Som har mycket färre tonårsaborter än Sverige.

  Hur känns det för unga kvinnor i Sverige att de känner sig tvungna att avbryta sin första graviditet? Den psykiska hälsan bland unga kvinnor i Sverige är mycket dåligt. Också statistik. Ett samhälle som propagerar för sex långt ner i åldrarna, måste ta konsekvensen att det kan bli barn – och inte använda aborter som ett medel att hålla nere socialkostnaderna. Läste för resten i tidningen i går att en 18-årig kvinna hade dött av blodproppar, sedan hon skickats hem från sjukhuset. Stod inte varför hon fått blodproppar, men det är en biverkning till de nya högeffektiva – enligligt läkemedelsindustrins reklam – ”helt säkra” p-pillren. Övriga biverkningar är sänkt sexlust. Har man sänkt sexlust, vill man inte ha sex, och då behövs inga p-piller. Så det är verkligen dubbla budskap,

  Det hlländska exemplet visar alltså att även inom ramen för ”fri abort” är det möjligt att sänka aborttalen. I det fallet har Sverige allt att lära av andra europeiska länder, och inget att lära ut! Men är det inte vad Göran Hägglund försöker göra med sin ”abortturism”?