Tittar på Eldebos artikel i Dagen i torsdags

Har fått en fråga från en bloggläsare vad jag tycker om Runar Eldebos artikel i Dagen i torsdags. Sitter och granskar hans text och filar på en text, som jag hoppas ska läggas ut under måndagen. Tycker också att Mikael Karlendal, pingstpastor i Ängelholm skrivit en utmärkt kommentar och kritisk granskning av Eldebos artikel. Karlendals blogginlägg hittas här.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christian

  Hur kan det komma sig att denne Runar Eldebo kan få vara lärare på Pingstförsamlingarnas Teologiska Seminarium? Speciellt frågar man sig det m t p den bl a den Bibelsyn han presenterar i sitt inlägg i Dagen. Denne man är alltså med och formar blivande pingstpastorers teologi och bibelsyn…! Tja mycket ska man höra. Undrar vad LP hade tyckt. En f d missionspastor som föreståndare för Filadelfia Sthlm och en missionspastor som ifrågasätter BIbeln utbildar pingstpastorer…

 • Pierre

  Så du Christian menar att de som utbildar sig till pingstpastorer inte bör ha lärare som ifrågasätter bibeln? Låter ju helt vansinnigt…

 • Jan Sköld

  Att ha lärare som i fågasätter bibeln i pastorsutbildningen , är att ha lärare i läkarutbilningen som ifrågasätter kirurgin och medicineringen, Kul va !!!?

 • Per Hallström

  Vi ska predika både nåd och sanning. Många har i alla tider försökt att tona ner det sistnämnda ledet för att göra den kristna tron mer ”attraktiv”. Detta är alltså inget nytt. Men nu handlar det om Runar Eldebo – respekterad och uppskattad också i bibeltroende kretsar. Och, enligt uppgift, lärare på pingströrelsens teologiska utbildning.

  Kan Runar Eldebo förklara sig så att förtroendet återställs?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jan Sköld: Mitt i prick!…Men så blir det- när man är mer man om att begränsa kyrkoflykten än att stå upp för Guds Ord…Hade man tatt sig en titt på kyrkohistorien- hade man nog sätt att frukten av att stå upp för Guds Ord är bättre än när man försöker använda bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar för att begränsa kyrkoflykt. http://www.spurgeon.org/downgrd.htm

 • Krille

  Har läst både Eldebos artikel och Karlendals blogginlägg och måste säga att jag tycker att Karlendal går alldeles för långt. För det första så tycker jag inte att Eldebo ger något försvarstal för Gardell eller jämställer honom med Luther. Om man läser texten så säger Eldebo rakt ut att han inte tar ställning i något av de exempel han tog upp, utan bara beskriver hur han upplever att det ligger till. Det som han gör är att han målar upp de faktorer som han menar har påverkat kristen tro och säger hur han tycker de förhåller sig till det.

  Sen hur man kommer fram till att Eldebo inte skulle tro på Bibeln förstår jag inte. Om man menar de exempel han tar upp om matteus- och johannsevangeliet eller att Paulus teologi formades mycket av sitt möte med nåden på damaskusvägen så skulle jag vilja ha bättre förklaring till vad i det som uttrycker ett ifrågasättande.

  Sen när det kommer till att ifrågasätta saker och ting så tänker jag att det är enormt viktigt, för det är först då man kan se att saker och ting verkligen håller och skulle det visa sig att något man tror på saknar grund så är det ju bra för då kan man förkasta det.

  Christian och Jan.
  Jag läser själv på PTS och har haft Runar som lärare i två kurser och har inte märkt något som tyder på att han har en liberal bibelsyn för att uttrycka mig så. Snarare tvärtom, han talar väldigt varmt om Bibeln och läser den nog mer än de flesta.

  Så för att avsluta tycker jag att man gör en höna av en fjäder, att man läser in mer än vad eldebo säger.

 • Nils

  Och kalla denna lista för forskning…
  http://www.pts.pingst.se/personal/forskning.asp

  Eldebo verkar ha rensat hårddisken för att fylla en s.k. meritlista – vilket trams till meriter !
  Som akademiker kan man ju skämmas för mindre…

  Tjaa… – inte är det så att jag som pingstvän varken känner igen mig eller kan rekommendera denna dagisverksamhet.

  Inte undra på att pingstungdomar väljer andra bibelskolor, typ Livets Ord !

 • Christian

  Tja, det är väl knappast så att lärarna vid LO har bättre akademiska meriter än t ex Eldebo? Han har ju en doktorsgrad i a f. Om nu detta har någon betydelse i sammanhanget.

  Läste först Karlendals blogginlägg så jag kanske delvis var färgad av det. Håller dock inte med om att kristen tro är ngt subjektivt som vi konstruerar utan den är oss en gång för alla given enligt Ordet.

 • Tobias Fritzon

  Hjälp vad ni överreagerar! Vill ni ha akademisk teologi eller inte? /Tobias.

 • Jonas E

  Att analysera och namnge verkligheten är inte det samma som att föra fram sin egen ståndpunkt. Det är väl just det akademin många gånger ägnar sig åt. Flera av er lägger åsikter i Eldebos mun enbart utifrån era egna associationer. Det borde väl höra till god sed att inte läsa in mer i texten än vad den själv medger. Får man vädja om trohet mot texten även i det här fallet…

 • Krille

  Nils
  För det första är inte PTS någon bibelskola utan högskoleutbildning, sen kan du komma och besöka oss för att se att det inte direkt är någon dagisverksamhet.

  /En pingstungdom som är glad att han valt PTS och gärna rekommenderar det

 • jan

  Jag förstår inte varför ni alltid är så hårda på denna blogg. Tror ni verkligen polarisering och intolerans utvecklar kyrkan. Låter som man är livrädd för alla diskussion och bara vill ha raka stenhårda puckar i ansiktet. Otroligt befriande att någon försöker fördjupa diskussionen såsom elderbo. Det är så lätt att kyrkan bara har enkla svar på svåra frågor och att all fördjupning och annorlunda perspektiv skjuts i sank direkt. Många kristna kanske vill leva med skygglappar och inte orkar eller vill fundera och resonera alls.

 • wildwest

  Det är väl illa nog att en stor och viktig bibellärares utläggning skapar sån förvirring som är tydlig till och med i dessa bloggkommentarer. Äldre tiders pingstvänner var mycket skeptiska mot all sorts akademisk teologi. Det är inte jag.

  Men man kan också vara lite giftig och säja att nuförtiden finns pingstpastorer som kan kategorisera varje tanke man uttalar i nån teologisk linje, men Andens kraft att frigöra människor saknas. Förr i tiden var det tvärtom, det är bara att titta på tätheten i kyrkbänkarna idag så är det empiriskt möjligt att fastställa det utan högskolepoäng. Jag trodde ändå det var det viktigaste…

 • wildwest

  Till Jan, nr 12: Jo, men vi får inte glömma vad själva vitsen och grunden är med allt predikande och allt utlärande av teologiska spetsfundigheter: det handlar om att vinna våra medmänniskor för Kristus. Jag inser förstås, just för att förhindra irrläror som florerar särskilt mycket i den yttersta tiden, dvs vår, så behövs god teologisk undervisning så man kan skilja agnarna från vetet. Men det verkar vara precis tvärtom: man använder irrlärorna för att se kritiskt på det som lärts ut i mainstream kristendom i 2000 år! Perspektivförskjutningen är 180 grader. Jag anser mej inte helt tappad bakom en vagn, men fattade ändå inte ett smack av vad Eldebo skrev, irriterade mej mest på svepande formuleringar som kan få en att tro att han gett upp treenigheten och likställt Gardell som en teologisk auktoritet vid sidan av Luther. Det kanske han menade, eller menade han det inte. Ska en stor teolog vara så obegriplig för vanligt folk?

  Det är kanske också så att vi varit för snälla och gulliga i många decennier i frikyrkan? Dom hårda puckarna har saknats. På en blogg, liksom i all media, kan det också bli lite mer tillspetsat än vad som behövs, annars hörs man inte. Dessutom är det snabbt till avtryckarfingret.

 • Nils

  Krille.
  Högskoleutbildning kallas snart hart när varje skola ute på landet.
  Vad ska pingst med PTS till ?
  -det är huvudproblematiken.
  Speciellt med det garnityr av lärare som har sitt uppehälle där i Uppsala.
  Några stenkast därifrån behöver man inte ens kalla sig högskola, men man kan införskaffa berikande universitetsstudier direkt från utländska samarbetsuniversitet.
  Dessutom undervisas eleverna inte i en liberal-teologisk agenda, som nu PTS halkat in på !

  Man behöver inte ens besöka PTS – det räcker med att observera vad som kommer ut från PTS visavi ”Livets Ord”

 • Anders

  Väldigt vad alla verkar säkra på sin sak?! Trevligt – men inger det förtroende. T o m den gode Stefan S skrev i ett annat ämne om det ”kompromisslösa” budskapet. Kompromisslöst till vaddå? Det mesta vi försöker predika är väl kompromisser. Så länge vi, som enskilda eller kyrkor, i vårt jordiska liv inte till fullo förstår Bibeln fullt ut behöver vi varandra och vi behöver olika kyrkor som kan fokusera på delar av sanningen så att andra kan ta intryck av alternativa tolkningar – men – det behöver ske med respekt och innerlighet.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Ni glömmer att kristendomen är en uppenbarad religion.l Med det menas att Gud vid vissa historiska tilllfällen (det senaste för snart 2000 år sedan) har meddelat sig med oss, och talat om vem han är och vad han vill. Om vi inte tror på detta, kan vi ju tro (= gissa) att det finns ”något däruppe”, en okänd gud, som vi inte vet, och inte kan veta något om. Tyvärr finns det bedragare med akademiska titlar, som försöker lura i kristenheten, att de kan utforska denna förmodade gud med vetenskapliga metoder. Och dessa ska utbilda präster och pastorer. Det är som om blivande domare skulle utbildas av ”rättsforskare” som hittar på egna lagar.

  Förr i tiden skiljde man mellan lärdom (knowledge) och vetenskap (science). Teologi är lärdom. Kyrkans uppgift är att förvalta den givna uppenbarelsen och lämna den oförvanskad vidare till kommande generationer, inte att konstruera nya ”kristendomar”. Vissa teologer verkar lida av något slags mindervärdeskomplex inför akademiska kollegor, som sysslar med verklig vetenskap, och låtsas vara forskare, som har gjort Gud / gudarna till objekt för sin forskning. I likhet med en molekylärbiolog som studerar växtceller!

  Som medlem i Svenska kyrkan är jag inte obekant med fenomenet, och kan bara beklaga att otyget nu också har kommit in i frikyrkorna.

 • Micke

  Förstår egentligen inte att någon blir förvånad!
  Dagens (liksom gårdagens) hardcore-troende är rädda för analys och tänkande.. Pingstvännerna fördömde väl teologiska utbildningar till rätt nyligen
  .
  Några hade ju rätt nyligen en insändare där man fördömde utbildning då den kunde leda till analyser och ifrågasättanden som naturligtvis är endast av ondo..
  Gud är hård, därmed basta. Förståelse för nutidsmänniskan, psykologi, xx-, xy- eller xxy- kromosomer finns inte på den gammaltestamentliga kartan där även mensblod på snoppen räckte för en hederlig stening.

  Hoppas Gud är god, men hadrcorarna gör mig osäker.

  Mvh MS

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  De som sprider fördomar om kristna är också hårda, hardcore ateister. Men jag tror att dom som sysslar med verklig vetenskap håller med mig om att inte vad som helst bör kallas vetenskap. I tidiskriften Forskning och Framsteg hade för några år sedan en upprörd artikel om att någon högskola hade kurser på akademisk nivå i makramé och slagrutevetenskap.

  Sedan är det ju intressant att sign MS söker rationella förklaringar till gamla religiösa tabun, som att inte ha sex med en kvinna som har mens. För en tid sedan var samma ämne uppe till diskussion på bloggen antigayretorik. Kvinnor har sämre immunitetsförsvar när de har mens, varför en enkel och kostnadsfri smittskyddsåtgärd är att inte ha sex då. Detta är empirisk kunskap, som är en del av många religionsers trosarv. Att även en del av det kristna trosarvet stöds av mänsklig erfarenhet – och modern vetenskaplig forskning – gör inte kristendomen mindre sann som religion. Men gör inte heller teologin i sig till en vetenskap. Skapelsen, men inte Skaparen, kan utforskas med vetenskapliga metoder.

 • Per Hallström

  Jonas E skrev följande om Runar Eldebos artikel i tidningen DAGEN: ”Att analysera och namnge verkligheten är inte detsamma som att föra fram sin egen ståndpunkt.”

  Eldebos jämförande resonemang i DAGEN om Jonas Gardell och Luther är orimligt och Eldebo borde ha förstått att artikeln i DAGEN skulle leda till frågor om hans egen bibelsyn.

  Runar Eldebo kan ha blivit misstolkad men ansvaret för den felaktiga tolkningen ligger helt hos honom själv.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Per Hallström: Eldebo kannske är beredd att betala priset av att bli misstolkat mot att få synas, höras och bli omskriven. Det är inte bara på konstfack man gör konstiga saker för att bli uppmärksammad.

 • Tobias Fritzon

  wildwest, nr 13. Det är knappast akademisk teologi eller liknande som hindrar väckelsen. Vi har betydligt större problem i Väst än så! Låt oss inte falla in i polarisering mellan hjärna och hjärta, odyl. /Tobias.

 • Krille

  Nils
  Nu får du förklara dig lite. Varför detta angrepp mot PTS? Du pratar som om vi vore konkurrenter, när du jämför med LO hela tiden. Vi finns båda finns för att träna ledare och ge kunskap så att Guds rike kan breda ut sig här världen.

  Och om du ska kritisera så ta reda på någon fakta innan du slänger ur dig saker. Det att PTS skulle ha någon liberalteologisk agenda är inte sant, vad grundar du det på?
  Sen ska du inte tala nedlåtande om de lärare som undervisar där, när du troligtvis inte ens vet vilka de är.

  Och vad ska pingst med PTS till? Vad ska LO med LOU till? Eller EFK med ÖTH till? Eller EFS med Johannelund till?
  Jag tycker det är bra att pingst nu har en längre teologisk utbildning.

  Så frågan är om du vet vad PTS är, om inte så skulle jag säga att det är där huvudproblemet ligger.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils & Krille:

  ”Runar Eldebo har enbart genom åren undervisat praktisk teologiska kurser på PTS, och varit uppskattad lärare inom det ämnesområdet. Han har alltså inte haft ansvar eller undervisat systematisk-historiska och exegetiska ämnen.” – Stefan Green (studie rektor PTS) på Mikael Karlendals blogg

  (själv förstår jag inte hur exegetik, systematisk historia inte hör ihop med praktisk teologi, men så är jag Guds Ord fanatiker också).

  Stefan Green anser Eldebo’s artikel inte var genomtänkt och välskriven, och ger honom ”the benefit of doubt”.

  PTS är ju en akademisk utbildning, och använder den Vetenskapliga metoden som alla andra akademiker i detta land, då kan man inte undgå användning av metoder för bibel kritik, och kanske mest av allt studier utifrån den hermeneutiska forskningsprocessen.
  Tobias Franzon’s frågor är viktiga, det samma med Nils sina frågor. Det handlar helt enkelt va slags utbilding man önskar att ge framtiden pastorer.

 • wildwest

  Tobias nr 22: Håller faktiskt inte med Dej! Det var mer väckelse innan det även för pingstvänner blev ett mer eller mindre måste att gå teologiska utbildningar. Vi ser ju nu på Eldebodebatten hur lätt högt skolade akademiker i teologin, om dom inte aktar sej, efter ett tag börjar slira och glida. Börjar man, som rimligen görs inom akademisk teologi, gräva ned sej i detaljer, ifrågasätta allting, så finns även en andlig kraft som försöker få oss att hamna snett. Detta betyder inte att en god utbildning är fel, men generellt tror jag inte att pastorer med akademisk utbildning är bättre på andlig finkänslighet än dom utan. Våra största väckelser i Sverige leddes av oerhört enkla män och kvinnor, ibland bonddrängar och industriarbetare. Om akademiker är så mycket bättre borde väckelserna under sena decennier bara exploderat. Ser inte ett dyft av det.

 • Krille

  Michael
  Visst hör allt samman på ett sätt, men de är inte samma typ av ämnen. Exegetik handlar om att försöka förstå texten i dess ursprungsmiljö…i vilket sammanhang skrevs texten och till vilka för att på så sätt få en djupare förståelse av texten. Historisk-systematisk teologi ger en övergripande bild av den kristna tron och hur den formats genom tiden. Praktisk teologi tar går in i en församlingsmiljö och där är ämnen så som ledarskap, homiletik (predikokonst) och liknande ämnen. Så det handlar mer om hur man för fram den teologi man har, för att prata tekniskt.

  Och visst är det så att PTS är en akademisk utbildning, fast man kan tala om bibelns tillkomstprocess och fortfarande mena att Bibeln är Guds inspirerade Ord.
  Sen tycker jag själv att det är givande att höra andra åsikter och försöka förstå hur man tänker. Det är ju ifrågasättande av ens tro som stärker den och hindrar indoktrinering, för om det är så att det finns en objektiv tro så kommer den att hålla alla granskningar. Det är min tro på Jesus i alla fall.

  Sen i och med att vi lever i akademiska tider tror jag man får bättre förutsättningar för att nå ut med evangeliet om man förstår den akademiska världens tänk, var den och tron skiljer sig åt.
  Sen när det handlar om vilka sätt man ska nå ut så tycker jag man ska välsigna alla försök som inte sprider ett annat evangelium.

 • Christian

  Lars F
  Väl skrivet!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Krille:

  Jag är enig med dig bortsett ifrån ”Sen i och med att vi lever i akademiska tider tror jag man får bättre förutsättningar för att nå ut med evangeliet om man förstår den akademiska världens tänk, var den och tron skiljer sig åt.” – eftersom här upphöjer du människan och människans intellekt, se 1 Kor 2 (f.ex).

  Jag har ingen tvekan om att du kommer bli en framstående pastor en dag- Gud har lagt otroliga fina gåvor i dig, och jag tror om du söker Honom först- kommer allt det andra falla på plats (som du också pekar på i ditt svar).

 • Krille

  Michael:

  Får väl börja med att säga tack för uppmuntran, även om det kanske inte direkt är mitt mål att bli en framstående pastor (med betoning på framstående) 😛 Inte mata högmodet för mycket, men jag förstår vad du menar :) Där Herren vill ha mig vill jag vara, om det så är i en liten församling på landet eller som missionär i saudi arabien.
  Sen tror jag att du är en röst som behövs i kristenheten. Men som jag tror jag sagt tidigare, välj dina strider väl. Matt 13:24-30

  Sen får jag väl försvara mig lite mot din invändning 😉 Jag hade bråttom när jag skrev avslutningen och hann inte nyansera.
  Jag tror inte att man behöver ha någon akademisk skolning för att bli frälst, utan att om man ska följa det att vara en jude för en jude och en grek för en grek så tänker jag att det innefattar att vara en akademiker för en akademiker. Att prata deras språk helt enkelt. Sen är det ju tyvärr så att med mycket kunskap kommer högmod och det att man tycker att man är bättre än andra…eller det kan komma ska jag säga…och då tänker jag att det finns en chans att man tas mer seriöst med en akademisk skolning.
  Men jag ser människans förnuft som något gott, men inte som grund för tron. Utan snarare så att förnuftet bekräftar tron, eller tvärtom att tron fullkomnar förnuftet.