Nu höjer jag rösten

Med anledning av tidningen Dagens minst sagt vinklade huvudrubrik idag kring denna debatt så känner jag mig nödgad att kommentera detta. Det handlar om tjejen som egentligen inte borde få vara med i en EFK-församling för hon är homosexuell.

Nu blir jag inte så diplomatisk i vad jag säger, mer spontan och personlig.

Jag har varit EFK-pastor i Stockholm 20 år. Och jobbat med kristet ledarskap i Stockholm hela mitt vuxna liv. Det finns nog ingen sexuell störning eller frestelse som jag inte har mött under dessa år. Jag har mött människor som sexuellt attraherats av lik, av djur, jag har mött sexmissbrukare, har jobbat en hel del med att hjälpa pedofiler m.m. Jag vet inte hur många dagar av mitt liv jag har engagerat mig i att hjälpa och stötta människor som brottas med sin homosexuella läggning. Och jag tror att det sista vi ska göra är att förtränga, tysta ner, sopa under mattan. Hela min pastorsgärning har handlat om att få folk att sluta sopa under mattan, och alla våra böjelser, frestelser, skavanker, det vi skäms för – behöver upp till ytan och bearbetas inför Gud och i församlingsgemenskapen. Det är nödvändigt för rening, upprättelse och befrielse.

Det största sveket mot de homosexuella vänner jag har haft handlar om att säga att nu är allt tillåtet, du får gärna leva så här, och vara med i församlingen. En del av dem söker sig till gemenskapen för kraft och hjälp till ett nytt liv. En kompis till mig levde ett promiskuöst homosexuellt liv i 20-årsåldern, och mötte Jesus. Och blev förvandlad, och kom helt på egen hand till insikt om att han levde fel och omvände sig, och började från början. Trots bisexuella böjelser, gifte han sig heterosexuellt och har sedan lyckats leva i ett troget heterosexuellt äktenskap. Och tar avstånd från från homosexuell livsstil på grund av sin kristna övertygelse. Han skulle aldrig vilja ha en kyrka som skulle acceptera den homosexuella livsstilen och inte vilja utmana till omvändelse.

Och jag tycker att det är ganska tröttande med dessa resonemang om att den och den får inte vara med.

Vi har en kyrka i Sverige där alla får vara med, utan något krav på omvändelse, efterföljelse, överlåtelse, engagemang, kristen livsstil, närvaro, att man lever efter Bibeln – det är Svenska Kyrkan. Där kan du vara med och vara rasist, förtrycka kvinnor, vara självisk materialist, vara våldsbenägen, du behöver inte ens tro, du kan vara hur girig och avundsjuk som helst, utveckla vilka sexuella böjelser och beteenden som helst, och ingen kommer att bry sig.

Frikyrkorna bildades på 1850-talet och framåt för att vi inte gillade den modellen. Frikyrkorna bildades för att man ville ha ett församlingsliv i överlåtelse, med aktiv närvaro, och där man aktivt utvecklade en kristen livsstil enligt Bibeln och i efterföljelse till Jesus.

Därför vill jag vara med i en frikyrka. Jag vill inte vara med i en mesig kyrka. Trots att jag är en välkänd kristen ledare så kämpar även jag med synden. Jag vill bli tillrättavisad, utmanad, ifrågasatt, men samtidigt älskad och bemött med nåd. Jag vill att min benägenhet till andlig ljumhet konfronteras, jag vill att den själviskhet, girighet och materialism som man lätt utvecklar som väletablerad Stureplanskonsult, jag vill bli utmanad i detta i min kyrka. Jag har vid ett antal tillfällen böjt knä vid korset i Söderhöjdskyrkan för att bekänna min synd som gäller ljumhet och materialism.

Alla som vill att frikyrkorna ska bli som Svenska kyrkan, och de församlingar som vill vara sådana, där alla får vara med utan några omvändelsekrav, är det inte bättre att de går med helt och hållet i Svenska Kyrkan. Och vi som vill ha församlingar med fokus på lärjungaskap, efterföljelse, konfrontera vår synd – kan inte vi få satsa på detta – utan att ständigt förhånas och utsättas för gliringar av olika slag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Eva

    Stefan!
    Jag vill bara säga en sak…
    TACK!!!

    Blessings Eva

  • Dan C

    Där satt den! Guds församling och inte människors församling vill vi ha. MEN låt oss skilja på medlemskap och vilka som är välkomna i vår gemenskap. ALLA skall vara välkomna men vill man vara medlem så får det finnas en tröskel. En fotbollspelare som gör sin första match och hela tiden tar med händerna kanske borde ägna sig åt handboll istället?

  • wildwest

    Haha, den var härlig. Jag som bara till 50% är svensk gillar när det blir lite kontinentalt i debatterna nån gång. Och lite Jesuslikt, för han var ingen nallebjörn som tyckte att allt var puttenuttigt och det fanns nåd och kärlek hur som helst. Ska bli kul att se kommentarerna på detta. Och Stefan, förfall nu inte att be om ursäkt för utbrottet, jag tror faktiskt det behövdes, även om, usch fyyy, man inte får låta så i den svenska ankdammen…

  • http://www.trinitystockholm.se David

    Jag vill också vara med i en sån frikyrka som du beskriver – som sysslar med befrielse och inte bara bekräftelse! Jag behöver det och tror inte jag är ensam….

  • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

    Tack Stefan för detta inlägg! Jag tror sannerligen att det är bra att ibland släppa på kraven att vara diplomat! Jag håller helt med.

    Självaste tankegångarna om hur man rent praktiskt ska förverkliga detta att kräva att nya medlemmar är omvända till Kristus – dvs alla varianter av samtal, eventuella introduktionsmöten eller vad det nu kan tänkas finnas eller inte – är en diskussion för sig och synnerligen viktig. Hur man förverkligar tanken, inte om en ”ren” församling av superhelgon, utan tanken om en församling bestående av omvända syndare. Jag håller helt med i det du säger om Svenska kyrkan. Den är det naturliga andliga hemmet för alla som inte vill omvända sig. Dessvärre! För jag har en viss kärlek till Svenska kyrkan och en bön till Gud om att fler präster skulle komma fram till en levande kristen tro och börja predika omvändelse. Att Svenska kyrkan skulle bli mer lik Church of England i det avseendet.

    Jag undrar ibland, utifrån min egen uppväxt i pingströrelsen, om inte ett stort problem är att man inte har predikat omvändelse i någon större utsträckning, utan man har i stället predikat pånyttfödelse och ”andliga upplevelser” och betonat det så starkt, att det kristna livet har byggt på känslomässiga tillstånd mer än något annat. Därav den svaghet vi nu erfar i våra sammanhang. Tidsandan har präglat oss för mycket. Det har varit en form av pietism och upplevelsekristendom, utan grundläggande läromässig förståelse och undervisning. Jag glömmer aldrig vad en ledande pastor i den pingstförsamling jag tillhörde på 70-80-talet sade till mig, när jag i ungdomlig entusiasm berättade att jag läste igenom Bibeln en gång per år, han sade: ”Akta så du inte blir för torr!”

    Vad ska man förvänta sig då?

  • http://bjornhorst.wordpress.com/ Björn Horst

    Frisk och en befriande bloggpost!
    Jag tror att som en Jesu efterföljare är det han först på alla områden i mitt liv. Det är ju det jag kämpar för – att bli så lik honom som möjlig.

  • Nils

    Stefan !
    Stå på dig – du är en röst som ropar i öknen !!!

  • http://www.aletheia.se Fredrik

    Riktigt Bra!!!

    Fortsätt att vara spontan och personlig!

  • Sven Vestman

    Stefan!Tack för din öppenhet!
    Må Guds nåd, vila över dig denna tid!

  • Bo

    Tack Stefan för dina auktoritativa blogginlägg.

    I Hebréerbrevet kap 3, vers 13 uppmanas vi att uppmuntra varandra så länge man kan säga idag så att ingen av oss LÅTER SIG förledas av synden och förhärdar sig.

    Det är inte konstigt att det finns utövande homosexuella som säger sig ha en kristen tro men som inte tycker att detta står i konflikt med att vara bekännande kristen. Synden har nämligen makt att förhärda och det känns ju så rätt och riktigt. Men om vi ska grunda vår tro på våra känslor och allmänna tyckanden är vi inne på en farlig väg.

    Som kristna måste vi bygga vår tro på bibeln och därvid inte välja ut enstaka avsnitt utan försöka att se till hela skriften. ”Summan av ditt ord är sanning”, Psaltaren kapitel 119, vers 160.

    Jesus kom för att fullborda lagen, lagen är inte överspelad. Läs därför gärna även om vad GT säger om homosexualitet. Nåden kom med Jesus och han vill lösa oss från all synd.

  • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

    Hm…Amen?….AMEN!

  • TOR

    Är alltid friskt och befriande att läsa Stefan Swärd, inte minst när han är spontan och personlig. Och slutklämmen håller jag fullständigt med om: ”Och vi som vill ha församlingar med fokus på lärjungaskap, efterföljelse, konfrontera vår synd – kan inte vi få satsa på detta – utan att ständigt förhånas och utsättas för gliringar av olika slag.” Man kan väl tänka sig den brokiga kristna familjen med alla kyrkor och församlingar som att låta tusen blommor blomma.

    Jag för min del som läst de flesta inläggen i ämnet har kanske fortfarande svårt att placera in homosexualitet i ett särskilt syndafack. Sexuella böjelser, promiskuitet, sexuellt missbruk är väl knappast något som bara har med homosex att göra. Har därför svårt att se all homosexualitet som diskvalificerat beteende. Men jag respekterar de församlingar som tror på att läsa Bibeln bokstavligt. Känns dock lite tråkigt med en sexfixerad debatt. Som om homosexuella människors relationer skulle utmärka sig särskilt jämfört med ”normala” människors behov.

  • http://www.bjornolav.blogspot.com Bjørn Olav Hansen

    Fra Norge lyder det et kraftig amen! Takk, takk for at det finnes en svenske som deg som roper i ødemarken og viser vei i utydeligheten!

    Bjørn Olav
    norsk baptistpastor

  • Lars Magnusson

    Tack Stefan!

    Gud behöver skaka om oss som Guds församling så att vi fattar att det är allvar. Vi håller på och leker kristendom. Synden är på allvar och syndens konsekvenser är sannerligen på allvar.

  • Lennart Jacobson

    Bra! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!
    Det behövs ryggrad hos våra ledare att stå upp
    för bibelns budskap.

    Annars är de bibeltroende evangelikala och karismatiska
    kyrkorna snart kyrkor som alla andra, utan folk i bänkarna.

    Vår uppgift är dock inte att fylla bänkarna utan att göra
    Guds vilja.

    Varför är det så viktigt för vissa att alla kyrkor skall anpassa
    sig? Det finns ju kyrkor att gå till om man vill ha en menlös kyrka.
    Jo, det handlar om att man vill tysta en röst som oroar.
    Man känner själva att det är fel och försöker tysta alla
    röster som påminner en om det.

    Jag tror att vi som kyrkor drar på oss Guds dom om vi inte säger
    sanningen, som kan leda människor rätt i livet.

  • David P

    Riktigt bra Stefan!!!

  • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

    Jag önskar att alla kyrkor hade ett ledarskap som det Stefan Swärd visar prov på. Mycket beundransvärt.

    Hälsningar

    Berndt Isaksson
    metodistpastor

  • jan

    Visst Stefan får du ha din kyrka, var och en blir salig på sin tro. Det finns ju även många här i den här bloggen(läs församlingen) som i anden verkar vilja gå dit du går. De som inte får plats i den är välkomna till oss. Glöm bara inte att de som ifrågasätter, tänjer på gränser, fördjupar sig och utbildar sig inom psykologi, juridik, medicin, filosofi, teologi kan vara en tillgång och tom sända från Gud. Herrens vägar äro outgrundliga. Låt nu gud döma mig, jag som väldigt ofta missar målet(syndar) och kämpar trons goda kamp på mitt sätt med en enkel bön(hjärtas samtal med gud) och lovprisning!
    /Jan

  • Christian

    Heja Stefan, stå på dig!

  • Marcus

    Jesus är den store läkaren som kommer till de sjuka, inte till de friska. Så om man tycker att man är frisk så borde man väl inte bry sig om kristendom överhuvudtaget.

  • Anton Fagerstedt

    Kan inte detta utgöra grunden för medlemskap:
    1) Att man vill vara Jesu efterföljare och bekänna och bekräfta det genom dop.
    2) Att man accepterar att andra har åsikter om ens liv utifrån läsning av skriften.
    3) Att man accepterar att det inte finns några ”privata” zoner i lärjungaskapet.

    Sedan må det vara upp till var och en hur länge man står ut i en sådan gemenskap, vare sig det handlar om oförmåga att sluta jobba svart, prata illa om andra eller leva i sexuella relationer utanför äktenskapet. Betoningen på lärjungaskap och efterföljelse borde göra att vi alla känner att det svider när ordet förkunnas och vi gemensamt reflekterar över dess implikationer. Men kan det ändå inte vara upp till var och en hur länge man står ut med att leva i strid med vad Bibel och trossyskon säger?

    Det är ju så det ser ut – vi predikar om ljumhet, materialism och baktaleri. Ändå ser vi syskon vars polett aldrig verkar trilla ner. Detta tvingas vi helt enkelt att leva med, och jag ser inte vad homosexualitet utgör för skillnad. Men om vi är noga med att presentera premisserna ovan innan vi släpper in medlemmar kanske vi kan låta medlemmar själva vara myndiga nog att avgöra om man (1) vill ändra sitt liv, (2) lämna församlingen eller (3) leva med motsättningen.

  • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

    Kommentarer är överflödiga men det var detta absolut bästa som jag läst på evigheter.

    Ha en välsignad dag Stefan och vi behöver fler som kan ta bladet från munnen och ryta lite.

    kastasten.se.

    v v v v Thommy Bergenwall

  • Thomas Arvidsson

    Bra och friskt uttryckt, Stefan.
    Det blir ju alltid märkligt (men nyttigt) att föra en sån här diskussion rent teoretiskt. När det kommer ner på det personliga och lokala planet så tror jag att det ofta blir på ett annat och mer nyanserat sätt.
    Och jag tror inte att Sarons ställningstagande i den här medlemsfrågan ska göras alltför stor. Kommer RFSL och vill kvotera så får de ingen respons där heller… Det handlar ju om troende människor som vill följa Jesus.
    Kanske att vi har gjort efterföljelsen lite för statisk. Vi som sen länge sitter i kyrkbänkarna tror att vi är ”klara”, men Jesus är alltid i rörelse. Låt oss följa Vägen och se vart Han leder…

  • Joel

    BRA!

  • Tomas Ander

    Verkligen bra, Stefan!

    Som tur är finns det andra vägar att gå än de två ytterligheterna som du presenterar,antingen att gå med i Svenska Kyrkan av idag eller att återupprätta baptistiska församlingsordningar från 1850-talet. :)

    Det man försöker göra i församlingar som har olika cirklar eller nivåer av medlemskap är att vara inkluderande och välkomnande samtidigt som man vill vara tydlig vad det gäller omvändelse och lärjungaskap. Jag tror personligen att det finns en hel del gott att hämta där.

  • ac

    David skrev:
    Jag vill också vara med i en sån frikyrka som du beskriver – som sysslar med befrielse och inte bara bekräftelse! Jag behöver det och tror inte jag är ensam….

    Det vill jag också, men finns de?

    Mvh

  • Julia

    Detta gör mig så ledsen och arg.
    Jag förstår inte hur många av er tänker.
    Menar ni att ni är lite förmer, lite bättre, än homosexuella? Att er skuld (jo ni har också skuld, vi har ALLA skuld) inte är lika fel, inte lika syndig?!
    Accepteras argumentet att vi alla är människor som bär skuld så borde ingen enligt ovanstående argument får vara medlem i kyrkan. Det är vansinnigt. Ska vi först bli perfekta människor för att tillåtas medlemskap? Då kommer kyrkorna stå ekande tomma för det finns inga perfekta människor.
    Är man homosexuell och tror på Jesus och vill vara medlem i en församling då ska man få vara det så länge man är villig att arbeta på sin efterföljelse. PRECIS som alla vi andra dagligen måste kämpa emot vår skuld (hur den nu än yttrar sig) och arbeta på vår egen efterföljelse. Det känns grundläggande. Det är sorligt att så många verkar har en så institutionaliserad syn på den kristna tron, det är då den slutar leva och bara blir en mängd regler och normer som en lite grupp människor tyr sig till och använder för att känna sig lite förmer än alla andra – nästan som fariseerna på Jesus tid.

  • Margret Sundin

    Jättebra Stefan att du tar upp det här så vi kan känna att vi är flera som reagerar! Jag blev mycket glad när jag läste Stefans inlägg i debatten och när jag läser alla reaktioner här på bloggen!! Däremot blev vi oerhört bedrövade när vi läste Dagen, vår mötesledare läste det högt i söndagens inledning och beklagade EFK-församlingens ställningstagande. Vi var tydligen många som reagerade på samma sätt och det känns underbat! Alla är välkomna att delta i gudstjänster men för att bli medlem finns definitivt trösklar!! Det svarar alla pastorer som jag just nu intervjuer för en undersökning om identitet.
    Frikyrkan har ett uppdrag att vara frikyrka, det verkar ha blivit stora problem med identiteten!
    Det är härligt att SS säger sitt hjärtas mening men Anders Blåberg uttryckte sig för EFK? Eller hur var det?
    Margret Sundin
    Citykyrkan Örkelljunga (EFK)

  • Anders

    Stefan,

    du tycks inte ha något begrepp om hur mycket dina ord sårar (jag hoppas så i alla fall). Du visar en oerhörd brist på förståelse för homosexuella – trots dina erfarenheter under 20 år tycks du blanda ihop homosexualitet och ett promiskuöst leverne. Du jämställer homosexualitet med sexuell attraktion till lik eller barn. Din beskrivning av Svenska Kyrkan är vedervärdig och anstår inte en kristen ledare som du. Du ifrågasätter själva tron och strävan till lärjungaskap hos dem som försöker finna en väg framåt i denna fråga. Din värld är helt svart-vit. Mitt liv passar inte in i den verklighet du målar upp.

    Kommentatorerna här jublar mestadels över dina ord. Jag beklagar dem djupt.

    Till er som läser denna blogg och mår dåligt av det: ni är inte ensamma!

    Jag är tacksam för att Gud leder Saronkyrkan till detta steg.

    Guds välsignelser till er alla.

    hälsar
    Anders

    Kristen
    Student
    Arg och ledsen
    Medlem i EFK-församling
    Homosexuell

  • Gerard Willemsen

    Man kan ha olika åsikter om saker och ting och alla tjänar på att det kan diskuteras öppet. Men att hacka ner på en annan kristen kyrka, hur oense man än är, på det sättet som du gör mot Svenska Kyrkan väcker avsmak och gör förmodligen att man inte tar din argumentering på samma allvar som annars hade gjort. Du skriver att du vill bli tillrättavisat, så det blir du härmed. Ditt sätt att beskriva SvK är oacceptabelt.

    Du har skrivit i ett tidigare inlägg att Saron är där Missionskyrkan var för 20 år sedan, och SvK för 30 år sedan och talar om liberala kyrkor i samma andetag. En minst sagt märklig jämförelse. I motsats till EFK, som enligt dig själv har Lausanne som grunddokument, och SvK så har inte Missionskyrkan några bekännelseskrifter, eller särskilda krav utöver att man har tagit emot Kristus som Herre och Frälsare i sitt liv. Det innebar för 20 år sedan och det innebär även idag att alla människor som har gjort det är välkomna att bli medlemmar. Det inkluderar människor som kämpar med olika saker i sina liv som du uppräknar. Det är därför att vi menar att det är tron på Kristus som förenar oss som kristna, och för att vi menar att ingen är utan synd. Vi menar att människor med sin kristna tron i grunden hellre kan växa som kristna i församlingens gemenskap än som utstött (för det blir man om man vägras medlemskap). Det har ingenting med liberalisering att göra.

    Inom SMK lever olika åsikter om sakfrågan när det gäller homosexualitet och huruvida utlevd homosexualitet är förenligt med en kristen livsstil. Jag tror du hittar dem som tänker som du likväl som dem som du etiketterar som liberala bland de våra (och även dem som inte så lätt kan stoppas i ett av facken). Men vi är alla överens om att oavsett hur vi ser på den saken är alla troende välkomna som medlemmar. Vill man utesluta troende människor från medlemskap, så må den som är utan synd kasta första stenen.

  • inid

    Vad hade hänt kung David om inte profeten Natan hade sagt David sanningen? Det var ingen lätt uppgift profeten ställdes inför. Men han lydde och gick. Vad hade hänt kung David, om han inte hade ödmjukat sig , och därmed också Israels folk? Och alla Psalmerna särskilt Psalm 32 och min älsklingspsalm 121? Hela Davids liv hade lagts i spillror. Men han bekände och fick nåd. Min bön sedan länge är att Gud skall uppresa gudsmän och profeter i vårt land ,nu de sista minuterna, innan Jesus kommer tillbaka.

  • Eva

    Att brottas med en homosexuell läggning och vilja förändras är en väldig skillnad mot att leva i en homosexuell relation och tycka att det är ok och välsignat av Gud.
    Det är väl det som är frågan: Vill man ha en förändring?

  • wildwest

    Anders nr 29: Skulle vara intressant att få höra av Dej hur Du definierar dom bibelord som anförts i den här debatten om homosexulitet. Hur resonerar Du?

    Men jag tycker Du har fel om Sv kyrkan. Det finns absolut underbara kristna i den kyrkan, men ett system där politiker bestämmer vad som ska predikas, där 7 miljoner svenskar är med, bl a en del av mina kollegor, som inte kan skilja mellan påsk och jul, som tycker det är eländiga sagor som lärs ut (kombinerat med en del uttryck jag inte vill skriva), vad är det då annat än sanning om att vem som helst oavsett åsikt, oavsett tro kan vara medlem i den kyrkan? I Aftonbladet nyligen raljerade någon om att han inte trodde ett dyft på nånting ur kyrkans lära och ville bli utesluten. Men biskopen svarade att det inte ens gick! Jag tror han ordagrant sa att även om man inte tror får man vara medlem. Har detta ett uns med kristendom, efterföljelse, lärjungaskap att göra? Hur långt ut på skalan får trosvandringen börja? Redan hos dom som rabiat bekänner sin ateism?

  • http://www.bjornolav.blogspot.com Bjørn Olav Hansen

    Jeg har nettopp skrevet en egen bloggartikkel om Stefan Swärd og hans stillingstagen til disse avgjørende spørsmålene. Vi er flere som har ført deg opp på våre bønnelister her i Norge.

  • http://senapochfikon.blogspot.com/ hapax

    Stefan,
    Du vill inte ”förhånas och utsättas för gliringar av olika slag”.
    Det är en rimlig önskan. Men då bör du se över hur du talar om andra.
    Om kristna homosexuella som lever i trofasta och ansvarstagande relationer.
    Om kristna kyrkor som tillämpar en annan medlemspraxis än den du förespråkar.
    Det har med flisor och bjälkar att göra.

  • Magnus

    Tack Stefan!

    Måtte EFK välja att då på din linje. Motsatsen vore förödande för svensk frikyrklighet.

  • Jonny

    Tack!

    Bara en liten notis: Svenska Kyrkan har haft församlingsfostran en gång i tiden, men idag är den i det närmaste helt borta. Jag känner en präst som åkte runt och pratade med alla föräldrar i församlingen som döpt sina barn och därmed lovat fostra dem i kristen tro, men aldrig gick på gudstjänsterna. Han är inte präst längre.

  • Kjell

    Allt bifall förtjänar den som väljer att tala sanning även när det kan komma att kosta.

    Det finns tillfällen när det helt enkelt inte är acceptabelt att tiga.

    Stefan, du har gjort väl i att ta modet till dig och tala.

  • Benny Fhager

    Stefan
    Vi hade en fin dialog igår. Homosexualitet är komplex till sin natur ( en del kan vara biologisk ) och fordrar stor ödmjukhet i attityden .
    Det sämsta vi kan göra är att gräva ner oss i skyttegravar,detta gagnar ingen.
    Tyvärr är din bild idag mindre balanserad än igår. Hoppas jag misstar mej, kristenheten behöver dialog i en för många svår fråga.

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Jag håller med Anders om att Stefan är väldigt oförsiktig i sitt sätt att blanda det han uppfattar som allehanda sexuella perversioner, och jag förstår verkligen att det sårar. Det är väl ytterst få som är för all homosexualitet, precis som den som är heterosexuell inte är för varje tänkbart heterosexuellt samlag? Det som diskuteras är snarare huruvida varje uttryck för samkönad sexualitet är dåligt och ska motarbetas (den fundamentalistiska och evangelikala ståndpunkten), eller om samkönade relationer i vissa fall bör accepteras och stöttas.

    Sen ligger det ändå mycket i det Stefan säger om vilken typ av församling vi vill ha – en folkkyrkoliknande församling som kretsar kring hierarkin och sakramenten och som inte ställer krav på omvändelse och efterföljelse för dom troende, eller församlingar som består av nära och fostrande gemenskaper av troende som följer Jesus tillsammans. Men Stefan tycks vilja lösa detta genom att hålla fast vid något som jag menar att frikyrkan för länge sedan förlorat. (Acceptansen för rikedom är ett exempel, där skrifterna också är mycket tydligare än angående samkönade perversioner.) Frikyrkan idag är varken det ena eller det andra, eller försöker vara både och samtidigt, vilket inte är speciellt attraktivt. Det appellerar i alla fall inte till mina böjelser.

  • Eva

    Jag är tacksam att det finns någon som vågar säga stopp.
    Att acceptera och tillåta allt är inte kärleksfullt.
    Gud vill upprättelse och befrielse.

    Tack Stefan!

  • wildwest

    Intressant när man skriver om frikyrkans medlemsskapsideal, som grundas på en god bibelförståelse: ”appellerar inte till mina böjelser”! Det måste betyda att man vill arbeta för att ”mina böjelser”, av vad slag de är, borde börja accepteras av kyrkorna. Eftersom vi alla har olika böjelser, inte bara sexuella, så kan bara en kyrka helt utan regler för medlemsskap vara det enda rätta.

  • http://www.monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica

    Jag reagerar också över att Stefan Swärd tycks jämställa ”homosexuell livsstil” med ”homosexuell promiskuös livsstil”.
    Håller för övrigt med Jonas Lundström här ovan.
    Det är klart att det sårar homosexuella som vill leva i en trogen relation att ändå få höra att det är ”perverst”. Det kan man inte komma ifrån.

  • Nils

    #27 Julia &
    #32 Eva

    Jag tillåter mig att utmana er med 2 centrala evangeliska frågeställningar:

    * Tror ni att en syndare kan omvända sig från allt det som bibeln betraktar som synd ?
    * Tror ni på att en homosexuell kan bli befriad av ett Jesus-möte från sin homosexuella livsstil ?

    Dessa 2 frågor bör deklareras innan man ställer motkrav på ledarskap & medlemsinträde

  • Eva

    Nils!
    Ja jag tror att ett Jesus-möte kan befria en person från en homosexuell livsstil.
    Målet måste vara att jag ska vilja omvända mej från allt som bibeln betraktar som synd.
    Sen faller jag men då får jag resa mej och be Gud om nåd och förlåtelse.
    Det är en resa där målet är att bli så Kristuslik som möjligt.

  • Dan C

    Monica:
    Jag trodde att vi skulle rätta in oss efter Guds ord och inte hur människor känner när vi gör ställningstaganden utifrån bibeln. Däremot ligger det en hel del i att ha en kärleksfull framtoning även om man är radikal. Men här känner jag ingen tvekan inför Stefan som framförallt vittnar med sitt liv.

  • wildwest

    Monica: registrerat månggifte, då, är det också skillnad på livsstil och promiskuös livsstil? Eftersom minst ett politiskt ungdomsförbund redan har denna livsstil på sitt program och Sverige väl snart måste återta tätpositionen som världens mest liberala livsstilsland (vi tappade ju försprånget med homosexäktenskapen) så är det max 10 år till vi har den debatten i kyrkorna.

    Jag menar att det som är synd från början inte går att böja till med tillägg som promiskuös eller trogen (hur länge är man trogen?).

  • Julia

    Nils,
    Jag tror att vi alla kan bli befriade från våra synder i mötet med Jesus om vi själva hyser en vilja och längtan att efterlikna Jesus och ber om förlåtelse.
    Däremot vet jag, av erfarenhet att jag inte kommer att kunna leva resten av mitt liv fritt från synd bara för att jag en gång bett om förlåtelse för den. Det är något att arbeta med varje dag. Och för vissa, som mig själv, finns det många olika delar av mitt liv som innehåller synd vilket betyder att det kommer ta lång tid för mig att bli fri från den. Jag har precis påbörjat min vandring med Jesus och jag behöver min församling för att kunna komma vidare och lära känna honom bättre. Jag hade tyckt att det känts fruktansvärt att vägras medlemskap på grund av mina synder som jag är medveten om och vill ta avstånd ifrån. Jag har svårt att se hur en människa kan utvecklas utan gemenskapen i en församling (och ett fullvärdigt medlemskap om så önskas) – det blir ju något av ett moment 22.

  • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

    Wildwest (kommentar 42). Det var ett (klumpigt?) försök till någon slags humor. Eftersom formuleringen missförstods så ångrar jag den. Jag skulle ha sagt något i stil med övertygelse istället.

  • http://www.aqurette.com/ Christopher Aqurette

    Jag undrar vad denna ”homosexuella livsstil” ni pratar om egentligen är. Jag har varit tillsammans med samme man i tolv år och känner inte igen mig i beskrivningen av homosexuell kärlek som promiskuös.

    Det som är trist är att Stefan Swärd ganska säkert vet detta, men att han och andra fortsätter koppla homosexualitet till en viss livsstil i syfte att smutskasta en folkgrupp, ungefär som kristna i 1400-talets Spanien spred lögner om att judar mördade barn under Pesach.

    Det är trist att homofobin har kommit att spela en så avgörande roll för kristenheten.