Bra krönika av Göran Skytte i SVD idag

Det är inte varje dag man blir andligt upplyft av att läsa Stockholms morgontidningar. Men Göran Skyttes krönika i Svenska Dagbladet idag var på den nivån. Han pekar på att det både pågår påkristning och avkristning i Sverige samtidigt. Det är både överfulla kyrkor och tomma kyrkor. Motståndet mot kristna tron och sekulariseringen breder ut sig. Men samtidigt är Jesus på agendan och Jesusintresset är omfattande, inte minst intresset för Gardells bok pekar i den riktningen.

Skytte pekar också på att denna tudelade utveckling pågår inom kyrkorna där centrala kyrkliga krafter verkar skämmas för evangeliet. Samtidigt sker det ett närmande mellan olika kristna grupper och kyrkor. Man kan säga att det pågår urvattning och fördjupning – på samma gång.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jo det är åt båda hållen,var på en annorlunda Guds tjänst på Sergels torg där var det mer folk än i kyrkan och absolut en annorlunda blandning av människor från alla håll och kanter.
  Den här stunden var inte olik dom berättelserna vi möter i evangelierna, för där Jesus var där fanns det alltid mycket människor.
  Jesus syns och hörs mer i vårt land i dag än på mycket länge,låt oss ta vara på det och öppna oss för vår nästa som behöver ett nytt liv i Jesus Kristus.

 • TOR

  Ja Skytte skriver oftast intressanta krönikor. Det finns strömningar i landet åt olika håll, kanske en polarisering. Sverige har förändrats och är inte längre så homogent. I längden tror jag mer på påkristning än avkristning av den anledning att ingen har ensamrätt och patent på andlighet, mystik, kristendom och tro. Det finns djup och alltid funderingar om vad är sanning och tro. Många inser att det finns mer att hämta i den kristna tron än vad man kunnat ana.

  Man måste inte tro någonting har K G Hammar sagt. Tron är ingen prestation men nåd och förlåtelse är kärnan i evangeliet. Jesus talar i liknelser och ger en frihet att tolka. Gud är relation. Därför säger Jesus att där två eller tre samlas finns han bland dem. Därför tror jag mer på ekumenik i vid bemärkelse och en påkristning utan påklistring av tro utifrån om vad som är rätt och fel och sann och falsk. Den sanna tron kommer inifrån och växer med erfarenheten. Det är därför den kristna tron har fått en renässans i samhället.

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten/Olle

  Ja, vi gillar Skytte!