Betydelsen av Jesu död och uppståndelse

En grund i kristna tron är Jesu död och uppståndelse. Och grunden för vår kunskap och förståelse av detta är Guds uppenbarelse genom Bibeln, men det är också bekräftat genom den kristna församlingens historia och erfarenhet, och uttryckt bland annat genom bekännelseskrifter.

Eftersom det har spekulerats om detta i media senaste veckorna är det nödvändigt att återvända till vad Bibeln säger. Flera av Pauli brev innehåller fantastiska beskrivningar av betydelsen av Jesu död och uppståndelse. I Rom. 5:6-10 läser vi: ”Medan vi ännu var svaga dog Kristus i ogudaktigas ställe, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en hederlig människa – kanske vågar någon gå i döden för den som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen. Ty om vi, medan vi var Guds fiender, blev försonade med Gud genom hans Sons död, hur mycket säkrare skall vi då inte bli frälsta genom hans liv, när vi nu är försonade.”

I Rom 6:5 läser vi: ”Ty är vi förenade med honom genom en död som hans, skall vi också vara förenade med honom genom en uppståndelse som hans. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden”.

Jesus dog på korset för att ta på sig vår synd, han tog på sig döden – syndens straff i vårt ställe, och vi blir försonade med Gud genom Jesu verk på korset.

Vi är förenade med Jesus i hans död men också i hans uppståndelse. Det nya liv vi får genom tron på Kristus, det eviga livet, är Jesu uppståndelseliv, som han lever i oss. Och syndens makt, syndens straff – tog han på sig, i vårt ställe, på  korset, för att vi skulle bli fria.

Hittar vi andra källor än Nya Testamentet, för att förstå betydelsen av Jesu död och uppståndelse, så blir det bara fria spekulationer.

Det är påsk!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Det skall bli skönt att få fira påsk.

  Läste Jesaja 53 i morse om den lidande tjänaren ett påsk budskap till oss alla, om vi har tid till lite efter tanke i denna stilla veckan.

  Jag vill önska dig en glad påsk. v v v v Thommy Bergenwall

 • wildwest

  Right on, Stefan! Och därför är det ju så viktigt att Jesus är huvudpersonen i vår tro. Utan hans död och uppståndelse finns ingen kristendom och vi är förlorade. Tack och lov är det inte så trots förnekelsen av världshistoriens viktigaste person av båda sina ”egna” anhängare och andra som tror sej veta bättre än Guds ord och kyrkans lära i 2000 år.

  Trots att jag försöker kan jag inte känslomässigt föreställa mej denna död som är så viktig. Det blir att man tar lättare på händelsen än man skulle. Däremot ber jag numera varje kväll att Jesus ska komma tillbaka! Kommer ihåg predikan, som jag såg på nätet, där Carl-Erik Sahlberg i Filadelfiakyrkan predikade under förra årets predikantvecka. Vilken predikan! Där han berättar om en utslagen i Klara kyrka som står och hytter med armen mot korset på altaret och ropar: Kom tillbaka! Det är från dem som ingenting är som vi idag får höra evangeliet. Medan alla intellektuella och högstående tycker att det är sagor.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Jag tycker det är intressant att många läran om att Jesus tog Guds straff på sig på korset är central i tron för många evangelikala, samtidigt som det är så tyst om den i skrifterna. Har skrivit lite om detta idag: http://blog.bahnhof.se/plink/wb938188/20649

 • Kent Mossheden

  Ja, Jesu försoningsverk är ofattbart för oss i vår mänkliga begränsning. Ur vårt perspektiv måste det innebär att den fullkomliga gemenskapen i Gudomen, ja Gud själv i sin ofattbara härlighet bröts sönder när Jesus på korset blev gjord till synd och dog i vårt ställe. Ty så älskade Gud världen …
  Med orubbliga löften om bönhörelse: må Guds folk ropa till Gud om en ny tid där Korset och den överväldigande kraften i Guds nåd också betyder att vi går mot en andlig vårtid i vårt land.

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten/Olle

  Bästa sorten önskar en Härlig & Glad Påsk!

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan Swärd skriver: ”Hittar vi andra källor än Nya Testamentet, för att förstå betydelsen av Jesu död och uppståndelse, så blir det bara fria spekulationer.”

  Hoppsan!

  Jag som trodde att Jesus kom för att fullborda det som sagts i GT.

 • John-Erik Hennersson

  I ”dessa tider” kan det vara på sin plats att påminna om det profetiskam ord som William Booth uttalade, årtalet okänt. Men så här löd det:
  ”Var på vakt! I de sista dagarna skall det bli religion utan ande, kristendom utan Kristus, förlåtelse utan bekännelse, frälsning utan pånyttfödelse, politik utan Gud och himmel utan helvete.”

  Vi behöver ta till oss detta varningens ord.

 • Patric Dalid

  Jonas Lunström, jag läste just ditt blogginlägg som du länkade till, det var bra och intressant…

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Patric, tack! :)

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Jonas,
  Den så kallade objektiva försoningsläran har varit huvudspåret i undervisningen om Jesu död och korset i 1000 år, inte minst den lutherska kyrkan har haft det som huvudspår. När Waldenström förde fram den så kallade subjektiva försoningsläran i början av 1870-talet orsakade det kaos i lutherska Sverige. Att bara koppla ihop det med evangelikalism är för snävt.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonas Lundström:

  Herren är en rättfärdig och helig Gud, därför säger Skriften följande om Jesu försoningsdöd:
  ”Det var HERRENS vilja att slå honom och låta honom lida.
  När du gör hans liv till ett skuldoffer, får han se avkomlingar och leva länge,
  och HERRENS vilja skall ha framgång genom honom.
  11 Genom den vedermöda hans själ har utstått
  får han se* och bli tillfreds. Genom sin kunskap* förklarar min rättfärdige tjänare de många rättfärdiga,
  och deras skulder är det han som bär.
  12 Därför skall jag ge honom de många* som hans del,
  och de starka skall han få som byte, eftersom han utgav sitt liv i döden
  och blev räknad bland förbrytare, han som bar de mångas synd
  och trädde in i överträdarnas ställe.” Jes 53

  Se också Kol 2:
  ”13 Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser 14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. 15 Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem. ”
  Se även ”Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus” i Kol 2.

  Stefan Swärd:
  Tack!
  Önskar dig och dina en välsignat påsk!

 • Katta

  Frid och en Glad Påsk!

  Önskar jag till Stefan och alla som läser med denna sångtext som egentligen hör till ett bildspel, men det är ju budskapet i texten som är det allra viktigaste!

  När snön har smält
  Står träden nakna
  Buskar grå
  De färger sakna

  Naturen suckar
  Avklädd mark
  Fast hoppet frodas
  När tron är stark

  Så trodde Gud
  På framtiden
  I underjorden
  Stod striden

  Och nåden segrar
  Över synden
  Döden dödas
  Av uppståndelsen

  Säg ja till påsken
  Säg ja till livet
  Säg ja till uppståndelsen
  Min vän

  För kärleken
  Befriar dig
  På Jesu kors
  Den utgav sig

  Du finner spåren
  Ut ur graven
  Bort från döden
  Fri från kraven

  Så älskar Gud
  Dig min vän
  Och kraften finns
  I uppståndelsen

  Säg ja till påsken
  Säg ja till livet
  Säg ja till uppståndelsen
  Min vän

  Säg ja till påsken
  Säg ja till livet
  Säg ja till uppståndelsen
  Och lev min vän

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Önskar även dig en mkt glad påsk! Jesus är uppstånden!

  Frågan om olika försoningsläror är betydligt mer komplex än att kunna lösas med två bibelord. Om du eller någon är intresserad av en mer ingående diskussion om detta så får ni gärna delta i samtalet på Jonas Melins blogg: http://barnabasbloggen.blogspot.com/2009/04/meningen-med-jesu-dod.html

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonas:
  Korset vill alltid bli dårskap för ditt intellekt.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Michael. Det håller jag med om. Korsets budskap att Gud befriar genom svaghet och utgivande kärlek och inte genom våld och makt och rikedom är i sanning ett märkligt budskap för den här världens ordning (1 Kor 1-2).

 • en ngt smart person

  tack för att du skrev detta. Jag behövde bara fakta till min uppsats i skolan men ofta ni tror på jesus det har till och med bevisats att det blivit en felräkning så allting om jesus går i kras men jag säger inte att det är fel att tro på att jesus fanns jag respekterar andras tro men ända är det skumt//PS: please no hater mails x)

 • en ngt smart person

  jag skulle kunna göra en rapp låt av vad katta skrev niiiiice X)

 • Micke Johansson

  ”Hittar vi andra källor än Nya Testamentet, för att förstå betydelsen av Jesu död och uppståndelse, så blir det bara fria spekulationer”…jaha…då var vi tillbaka på medeltiden igen! Skit i sunt förnuft, skit i vetenskapen, skit i källforskning – fokusera bara på en sagobok från bronsåldern! IDIOT.

 • Truls Eriksson

  Tänk dig religionen som ett ”datavirus”. Du försöker komma åt antivirusprogrammet, men det går inte, du försöker göra systemåterställning…men icke! Allt på datorn går så otroligt långsamt och ofta hänger sig hela systemet! Du är religiös och försöker tänka rationellt men de vägarna är blockerade, du försöka tänka utifrån moderna människors sätt att tänka…men nej – inte ens det går utan du kommer bara in på skumma sidor med korklade budskap! Så fungerar religionen grabben.