Nu har jag bjudit Jonas Gardell på middag

Idag på eftermiddagen har jag läst färdigt Jonas Gardells bok om Jesus, det är ett imponerande arbete på 360 sidor. Han har jobbat hårt med frågan i ett antal år, och försökt få grepp om Jesuspersonen. Och jag undrar om vi har någon artist i Sverige med Gardells intellektuella kapacitet. Och han brottas med frågorna, frågor som även många ”mainstream”-kristna brottas med. Jag tycker dock att Gardell har hamnat i ganska tydliga ställningstaganden kring frågorna, ställningstaganden som jag anser inte vara kristna enligt de allmänna kristna traditionen och förhållningssättet. Skulle vilja klassificera Gardells religiositet som någon variant av panteism med viss kristen-biblisk terminologi. Utvecklar tesen i nästa blogginlägg.

Det är inte så dramatiskt med denna klassificering. Vi har religionsfrihet i Sverige och många religioner och trosuppfattningar lever sida vid sida, samtidigt som agnosticismen och ateismen fungerar som någon sorts övergripande statsideologi. Jag umgås ständigt med folk med olika religiositet och livsåskådningar, så det är inget dömande av Gardell, utan snarare en analys av hans bok, och inget annat. Vi som är kristna är en begränsad minoritet i Sverige. De flesta tycker inte som vi.

Har tillgång till någon hemlig mailadress till Jonas Gardell, och har just skickat iväg ett mail till honom, där jag bjuder honom på middag, bl.a. för att diskutera vårt gemensamma baptistiska arv. Vi får se om han svarar. Vi hade ju ett riktigt kraftigt meningsutbyte i Svenska Dagbladet för ett par år sedan, och jag vet inte vad Jonas tycker om mig efter det.

Ska försöka skriva ned ett inlägg med analys av boken senare idag, det blir främst ett försök att klassificera Gardells religiösa tänkande, och framförallt blir det en polemik mot de kyrkor som tycker att Gardells Jesusbild kan räknas in bland det kristna allmängodset.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christer Roshamn

  Ett mycket bra initiativ att försöka få till en middag med Jonas. Det låter som ett typiskt Jesus exempel!!!!

  Christer

 • L.E.

  Bull(kyrka), pannkaks(kyrka) och nu middag(kyrka) ??………visst är det en utmaning att gå steget vidare och bjuda på en riktig middag i det egna hemmet. Det kanske kan utvecklas till en ”Middagskyrka” där man regelbundet umgås och samtalar och att äter och kan berätta och förklara för våra ”fiender”, grannar, kändisar eller vilka vi nu får på våra hjärtan.
  Intressant ….själv har jag levererat bullar nattetid på torget i min egen stad, men en middag, kan ingen motstå, en strålande ”idé”.
  Gardell och Guds barnbarn, det finns en liten kyrklig tendens att tänka ungefär så här:
  ”Va´ synd det är att Gardell skall behöva stå utanför den etablerade kyrkan, tänk om han kunde få plats i kyrkan – tänk vilken predikant han skulle vara…..vi har inte lyckas med att bevara dessa ……. ”.
  Jo, visst är det en intressant tanke ….. men starka personligheter med talang och gåvor får aldrig särbehandlas – inte ens i kyrkans värld, där skriften allena råd och inga egna ”tolkningar”……..
  Kan denna middag vara embriot till en svensk variant av emerging church, tro !?

  Stefan ! – en god och trevlig stund med Gardell (och Mark L) önskas

 • http://www.blog2follow.blogspot.com Samuel Holm

  Tack Stefan! Ännu ett bevis för ditt mod att sätta ben på tron. I en annan blogg som berör Gardell-Jesus så påtalar jag i en kommentar behovet av närkontakt med de som vi menar ha orsak att tillrättavisa. Det är lätt att man i media står upp till försvar för tron och sedan händer det inte mycket mer. Vi glömmer att det finns en människa bakom uttrycken, och vad har han för tankar egentligen? Tack än en gång! Tänk för övrig på din hälsa – du behövs länge!

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Jonas Gardell, Rob Bell och Ketriel Blad()