Intresse för vigselrätten

Oj då, fullt pådrag idag om vigselrätten. Förutom Ekosändningarna har jag medverkat i ett debattprogram från Sveriges Radios Örebroredaktion, där jag diskuterade frågan med RFSL Örebro och baptistpastorn Carlsvärd, jag tyckte att den debatten gick bra, och jag fick fram det jag ville säga – alltid lättare i direktsändningar. Man kan lyssna genom att gå in på www.sr.se och klicka på Örebroredaktionen. Dessutom intervjuer för Kyrkans Tidning och Nerikes Allehanda om denna fråga.

Frågan om att avsäga oss vigselrätten har egentligen ingenting att göra med om man vill viga homosexuella eller inte, ur strikt formell mening, men media vinklar alltid utifrån det perspektivet. Men i intervjuerna idag har jag dock fått ge ett mer nyanserat resonemang.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan,

  Dessa bloggposter kanske kommer att finnas med i svensk kyrkohistoria så småningom. Dvs om jag har fel om att vi redan nu lever i det första året av vedermödan. :-)

 • Brother Omar

  Haggaj!
  Jag är ny på den här bloggen. Men när jag läser de senaste dagarnas inlägg så kommer jag att tänka just på din gamle kanoniserade Mellanöstern-namne, som skrev: ”Ni sår mycket men skördar litet” (Kommer tidigt i texten, om du slår upp, sid 890 i min version av den stora boken). Han fortsätter bl.a. ”Ni äter utan att bli mätta, ni dricker utan att bli glada”.

  Be mig inte förklara associationsbanan. Men är det nån mer än jag som tycker att det känns lite ”innanfett”, det här? Inte så att jag missunnar någon att dela med sig av innehållet i sina dagar, och glädjas åt att höras i radio eller synas på debattsidor i svensk press. Dessutom verkar bloggpappan Stefan ha ett gott och ärligt uppsåt. Och alla behöver vi väl lite applåder och uppskattning.

  Men allt det där ”stå på dig Stefan”, ”right on”…? Och så det där som känns som en ambition att få alla att tänka rätt, d.v.s. på ett sätt, lika med en ganska smal del av de som bekänner sig till Jesus Kristus i det här landet. Nja…

  Det finns en kul, men framför allt tänkvärd, kristen serietecknare på webben, som jobbar under rubriken The ongoing adventures of ASBO Jesus. En av hans senaste (nr 642) har rubriken The Christian thought police. Spana in den (www.asbojesus.wordpress.com).

 • Knut Bertil

  Grattis till mediaskrällen Stefan
  Nu måste vi också lägga energi på friskvården för äktenskapet
  Knut Bertil

 • Pingback: Helle Klein: Svenskkyrkliga biskopar är mörkersällskap. - Bengts Blogg()

 • Brother Omar

  I don’t get it! Kan ni vänligen förklara.

  Jag gogglar på det ganska ovanliga namnet Knut-Bertil och får direkt upp en med efternamnet Nyström, ”ledare för församlingsprogrammet i Evangeliska Frikyrkan”. Alltså samma Evangeliska Frikyrka som Stefan Swärd är ordförande i.

  Vet ju inte om det är rätt ”Knut-Bertil” som skriver kommentar 3, men det verkar troligt. I vilket fall måste jag fråga följande: Här tar Evangeliska Frikyrkan ett beslut i vad man skulle kunna kalla ”sekterisk riktning”, d.v.s. att man betonar sin frihet och självständighet gentemot stat (och skulle en hel del säga, som Helle Klein exempelvis, mot samhället). Jag har inga problem med detta, tycker tvärtom att det känns rätt fräscht med människor och sammanhang som bryr sig och tar någon sorts ställning.

  Men varför detta jubel över att uppmärksammas i media? Vad är kopplingen. Å ena sidan viljan att betona särprägeln och avskildhet. Å andra sidan tycka att det är jättebra och jätteviktigt att så många som möjligt vet om detta.

  Som sagt, tacksam om Stefan, Knut-Bertil, Haggaj och andra kunde förklara detta för mig!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Brother Omar,
  Min blogg fungerar som dagboksanteckningar, jag skriver vad jag är med om. Från min sida tycker jag nog inte att det var något jubel, utan mera ett faktiskt beskrivande av vad som hände. Sedan ser jag inte Nerikes Allehanda och Kyrkans tidning som särskilt tunga media (i det avseendet att man vänder sig bara till begränsade nischer av befolkningen), så jag kan inte se det som särskilt meriterande att bli intervjuad där. Men att EFK:s beslut blir uppmärksammat på ett ganska positivt sätt, har vi knappast någon anledning att sitta och gråta över.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Brother Omar

  Tack för svar Stefan. Jag har förstått att Evangeliska Frikyrkan framför allt är en Nerike-företeelse, så man kan ju undra hur kärntrupperna tar baissandet av Nerikes Allehanda från en Stockholms-kis (som du ju tydligen är). Men du inledde väl faktiskt med Ekot, eller…?

  Men igen, förstår du att en utomstående betraktare kan reagera på den här diskrepansen. Sektens fascination över att bli uppmärksammade av etablissemanget.

 • Per Hallström

  Det är utmärkt att EFK:s styrelse nu tar ett första steg mot att kliva av från den myndighetsroll som vigselrätten innebär. Jag gillar också den tidpunkt som valts med tanke på att statsministern helt nyligen har provocerat svensk kristenhet genom talet om kyrkklockor som ska ringa i maj månad för homosexuella par.

  När det gäller den praktiska tillämpningen finns det dock sådant som jag inte begriper. När kommer en man och en kvinna enligt den nya ordningen att i församlingen uppfattas som äkta makar? Blir det när löftena avgetts inför Gud? Eller blir det när den borgerliga vigseln ägt rum? Eller krävs båda dessa händelser för att äktenskapet ska ha konstituerats?

  Hur kommer EFK-församlingar att reagera om/när människor enbart vill avge äktenskapslöften inför Gud i församlingen men avstå från den statliga förrättningen – exempelvis av det skälet att en pension efter avliden make upphör att gälla när nytt juridiskt bindande äktenskap ingås.

  Frågan är om det blir OK att enbart gifta sig på ” EFK-vis” men avstå från den samhälleliga juridiska delen? Jag kan tänka mig att en del sambo-par i våra församlingar skulle välkomna en sådan lösning.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Per H,
  Bra frågor. Jag utgår ifrån att normalpraxis blir att man är gift när man har haft vigseln i kyrkan och varit hos myndigheten och gjort den juridiska registreringen.
  Men vi har också både katolsk och frikyrklig praxis som säger att äktenskapet inför Gud är det avgörande, juridiiken är sekundärt.
  Men självklart behöver vi bearbeta denna typ av frågor. Jag kan inte säga så mycket mer i dagsläget.
  hälsn

  Stefan swärd

 • Per Hallström

  Stefan Swärd,
  Tack! Jag är nöjd med svaret och förstår att inte mer går att överblicka just nu av de konsekvenser det kan få om EFK avsäger sig vigselrätten.