Intensiv dag i Poznan

Pustar ut på hotellet efter en minst sagt intensiv dag på FN-konferensen i Poznan. Har bland annat hunnit med presskonferens med statsminister Reinfeldt, pratat lite med miljöminister Carlgren om den kommande svenska klimatpropositionen, lyssnat på tal av FN:s generalsekreterare Ban KI-Moon, lyssnat på tal av en av ministrarna i Bushregeringen i USA, Paula Dobriansky, hon är någon sorts biträdande utrikesminister, har pratat lite med svenske Europaparlamentarikern och kristdemokraten Anders Wijkman, och jag fick han senaste bok. Diskuterade med Wijkman kommande EU-beslutet om klimat- och energipaketet som Europaparlamentet ska ta ställning till nästa onsdag. Har också haft en pratstund med de svenska riksdagsledamöterna som är på plats, socialdemokraten Alexander Gabelic och folkpartisten Lars Tysklind.

Statsministern skulle iväg och träffa Obamas representant på FN-konferensen, blivande ordförande i amerikanska utrikesutskottet, John Kerry och sedan flyger han med regeringsplanet för att träffa EU:s regeringschefer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Marcus

  Hinner/orkar du förbereda dig inför Mats Odell på måndag?

 • JB

  Måste kännaslite konstigt för er proffstyckare inom miljö. Dels det liv ni lever, med mycket resor med flyg samtidigt som ni säger att vi måste sänka koldioxidutsläppen. Sedan att jobba för ett sådant företag som Vattenfall, må vara att de har en diger miljöpolicy, med samtidigt en enorm koldioxid producent.
  Jag undrar om man som miljödebattör måste värdera sitt eget jobb högt för att för sig själv godta den miljöpåverkan man gör och för att jobba mot dem man gör :)

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  JB, Bra frågor. Flyget är ett problem. Och det är samma dilemma för alla människor som jobbar internationellt och behöver resa mycket i sina jobb. Det har ingen betydelse om man är fotbollsspelare, klimatförhandlare, missionär, internationell politiker eller FN-tjänsteman. Lösningen är en koldioxidskatt på flygresor internationellt. Det borde lätt kunna införas om viljan finns. Den andra lösningen är mer av informationsteknologi, som bl.a. Ericsson kan leverera, ha mer distansmöten, det funkar dock för med stora konferenser.

  Jag är omvärldsanalytiker med specialisering på energi- och klimatpolitik, och jobbar med ett antal olika uppdragsgivare. Det är sant att Vattenfall är en av mina uppdragsgivare. Det är sant att helstatliga Vattenfall köpte upp en hel del tyska och polska kraftanläggningar, under dåvarande röda regering, uppbackad av miljö- och vänsterpartiet. Men Tyskland och Polen har inte tillgång till vattenkraft, och Tyskland har bestämt att fasa ut kärnkraften. Och man har betydligt sämre vindkraftslägen än t.ex. Sverige, trots detta satsar man mycket på vindkraftsutbyggnad. Polen och Tyskland har traditionellt använt kol för att producera el, det är kol man har tillgång till. Det är lätt för oss i Sverige att moralisera över detta, som har ett överflöd på andra energitillgångar. Det Vattenfall försöker göra är att gå i bräschen för att utveckla tekniken att fånga in och lagra koldioxiden så att den inte släpps ut i atmosfären. Det vore en miljömässig jätteframgång om den tekniken kan lyckas.
  hälsar
  Stefan Swärd