Evangeliska Frikyrkan på plats – en katastrof för de drabbade länderna

Under många år har jag fått nyhetsbrev från olika missionsorganisationer som i bilder och siffror presenterar framgångsrika missions- och evangelisationskampanjer. Ständigt har man läst rubriker som ”50.000 frälsta i framgångsrik kampanj”, ”segerrapporter från Afrika”, ”stora framgångar – 200.000 lyssnade till Guds ord”, ”tusentals mirakler i Asien”, eller i den stilen.

Den tycks inte finnas någon hejd på framgångarna. Världen håller på att frälsas.

Finns det missionsorganisationer som har en precis motsatt profil och framtoning? Den totala motsatsen skulle jag vill hävda är Evangeliska Frikyrkan. Så här löd rubriken i vår tidning ”Direkt” häromåret: ”Evangeliska Frikyrkan finns på plats – en katastrof för de drabbade länderna”.

Här möter oss all framgångsteologis yttersta motsats, den totala förnekelsen av den egna prestationen och insatsen, den kristna ödmjukhetens övergång i självförnekelsen  och totala ringaktandet av de egna gärningarnas betydelse. Segerrapporternas totala negationers negation ”Evangeliska Frikyrkan finns på plats – en katastrof för de drabbade länderna”.

Och för att riktigt markera hur detta är en del av en trygg identitet så finns i anslutning till denna rubrik en bild på den dåvarande regionledaren Hans Lindstrand, glatt leende. Att bara vissa att glädjen finns där, mitt i självmedömkans träsk, mitt i förnekelsen av det egna jagets prestationer, i det bottenlösa träsket av att jag kan inget, jag förmår inget, jag duger till inget. Att då bara le, en helgonlik egenskap. Här möter oss fromhetens absolut högsta nivåer, inga stora rubriker, inget skryt, inga överdrifter däremot en underdrift på graden till självutplåning. Läs, begrunda, lär:


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • TOR

  Ahahahahaahahahahahah…….jag skrattar ihjäl mig…ohohooho. Tur att det finns någon i EFK som har en humor som kan hantera denna fromma katastrof.

 • Hassan

  Det är lysande Stefan! Tänk att man får bli känd som en helgonlik motbild mot allt världens elände. Men humor har aldrig varit frånvarande på EFK, faktiskt.

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Det här är humor Stefan! Tänk vad många nyhetsbrev som dimper ner fulla med segerrapporter. ”Guds eld över Munkabunka!” osv. Vi har lite självdistans, det är därför jag är EFK:are 😉

 • Manne

  Tycker ni att det här är kul på riktigt? Dags att vidga vyerna lite, kanske?

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Manne, dra ett riktig skämt då. Så våra trånga vyer vidgas något lite.

 • http://www.gautmisson.org Andreas Cucca

  Skönt felsyftande rubrik :)
  Andreas Cucca, Evangelist Gå Ut Mission