Inspirerande hos Elimkyrkan, Stockholm

Har just kommit hem från gudstjänst i Elimkyrkan i Stockholm. Väldigt inspirerande. Och det kändes att de gillade min predikan också, så entusiasmen var ömsesidig. Fräscha och levande församlingar är en riktig höjdpunkt i det svenska samhället. Och tänk vilken kick och stöd det är att delta i söndagens gudstjänst. Jag har nästan lust att ropa ut på taken, åk till kyrkan. Det är inte så tråkigt som ni tror. I varje fall inte i en del kyrkor. Det finns ju massor av stela, formella och erbarmerligt tråkiga gudstjänster också, men inte så i Elimkyrkan.

Och det är så bra att statskyrkomonopolet avskaffades på 1800-talet och att vi har religionsfrihet. Man kan gå till vilken kyrka man vill. Men att man inte behöver gå till en kyrka, det ska vara frivilligt. Men jag vill gärna uppmuntra folk att ta sig dit, men välj en bra kyrka. Ett bra sätt att ta temperaturen på en kristen kyrka är att kolla medelåldern, ju yngre, ju bättre. Det var ett generaliserande påstående – men innehåller ett visst mått av sanning.

Predikan handlade om att vara kristen sju dagar i veckan. Vi alla tjänar Gud med allt vi har och är, det är inte bara pastorn. Jesus bor i oss när vi har tagit emot honom och vi tar med honom till skolan, vårdcentralen, dagiset, banken, företaget – eller var vi nu jobbar någonstans eller pysslar med på dagarna. Det kristna livet är en helhet och allt gör vi för att tjäna och ära Gud, när vi firar gudstjänst, när vi tar hand om våra barn, när vi är på jobbet, när vi pratar med grannarna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anton Fagerstedt

  Ja! Det är ROLIGT att vara på gudstjänst! Tyvärr är många av oss kristna marinerade i någon typ av mentalitet där det nästan ses som ett offer och en ansträngning att gå på gudstjänst. Men: En gudstjänst ”slipper” man inte – den missar man! Lever i en församling där gudstjänstbesökarna är fler än antalet matrikelmedlemmar – och vi håller till på landet! Detta tack vare en positiv förväntan och glädje över att komma samman.

 • Christer Roshamn

  JA! Det är roligt med gudstjänst, men det finns ju många tråkiga också. Jag tror att jag medverkat till en och annan… Idag vet jag att Kalle Spetz predikade i ”min” kyrka (Motala Baptistförsamling) Det blev säkert en mycket bra gudstjänst!!!!

 • anja

  Du säger att ju yngre medelålder i en kyrka desto bättre…
  Jag tycker precis tvärtom.
  Ju fler hängivna medelålders och äldre desto bättre.
  Min erfarenhet är att ju yngre medelålder…desto ytligare möten.

  mvh

 • Henrik Steen

  Tack Stefan! Vi kan inte få för mycket positiva kommentarer om att vara med på, delta i och uppleva gemensamma möten med Gud! Håller också med min gode vän Anton Fagerstedts kommentar, är det inte så att mycket upplevelsen att gå på gudstjänst är en fråga om attityd och förberedelse? It´s a mind game. Förväntar man sig en gudstjänst ”som vanligt” eller ett måste, då blir det oftast så. Förväntar man sig ett möte med Gud, att få tillbe den levande Guden och bli stärkt i sin tro av Hans ord, då blir det oftast så.
  Sedan ställer jag mig lite frågande till vad Anja menar. Är framtiden för våra församlingar en hög medelålder med ”gamla tidens sånger” och ”gamla tidens väckelse”? I så fall kan vi ju lägga ned våra församlingar redan nu! Med respekt för det som varit måste vi släppa loss våra ungdomar att skriva nya sånger och komma med nya uttryckssätt. Men med samma motiv – allt för Jesus!

 • http://gun-britt.bloggagratis.se Gun-Britt

  Anja!
  Det är nästan så att jag är benägen att hålla med dig. I min första församling fanns många äldre som man fick lära sig så mycket av. De som burit utsäde i många år. De som bett så många böner att de inte går att räkna. De som burit och bär församlingarna och missionen med stora offer både ekonomiskt och tidsmässigt. De är inte värda att vi planterar oss bort från dem.

  Men fördelen med något nytt är väl att visionerna lever på ett annat sätt. Man har inte hunnit köra huvudet i väggen och går därför framåt på olika sätt som känns bra för oss.

 • anja

  Henrik

  Jag tror inte årsmodellen på sånger har någon som helst betydelse.
  Det är smörjelsen det handlar om…
  I Lakeland t.ex var det många gånger ungdomar som ledde lovsången och den var då rent himmelsk…minns speciellt en mycket ung kvinna som var underbart smord.
  Men problemet var att de satte ungdomar till att leda väckelsen(Todd Bentley)…och då gick det ju käpprakt åt …..

  mvh

 • lennart bengter

  men snälla Stefan, det var väl ändå lite korkat att spela ut åldrarna mot
  varandra när det gäller Gudstjänst, det viktigaste är väl ändå
  jordmånen i hjärtat när du kommer till gudstjänsten.
  mvh
  lennart

 • Christer Roshamn

  Problemet i många församlingar är dess höga medelålder. Det är underbart med alla äldre i församlingen, men det är ju färre och färre unga. Händer inget så finns det inga församlingar eftersom de äldre dör ju snart, eller hur?

 • Christer Roshamn

  Jag glömde en sak. Jag håller med dig Henrik Steen. Vi måste låta de unga få sätta sin prägel på gudstjänsten. Vad gör det ifall inte orgeln eller psalmboken används längre? Det sitter väl inte där?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Lennart,
  Jag har en talang att uttrycka mig tillspetsat. Min ambition är inte att spela ut åldrarna mot varandra. Men med tanke på frikyrkans allmänna kris, är det en överlevnadsfråga att våra gudstjänster och församlingar attraherar unga människor, annars har vi ingen frikyrka kvar om 50 år, det är den bistra verkligheten.

  hälsar
  Stefan Swärd

 • lennart bengter

  Ja du har rätt om de minskande församlingarna naturligtvis, jag
  har ibland kollat statistik över församlingar i södra Norrland där
  jag växte upp, och då är risken stor att man blir vemodig.
  Det är nog bara för oss gamla läsare att gå ut i våra respektive
  ”tantolundar” som du gör
  mvh
  lennart

 • anja

  Vi pratar nog om varandra.
  Jag har ingen som helst erfarenhet av ”torra” frikyrkor…utan levande och brinnande trosförsamlingar. Och där behövs det definitivt moget folk.

  mvh