FRA och religionsfriheten

Idag skriver jag en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunktssida om FRA, Försvarets Radioanstalt, och religionsfriheten. Man kan läsa den genom att gå in på www.svd.se och klicka på opinion och sedan på brännpunkt. Råkade upptäcka att pastor Ulf Ekman skrev på sin blogg för ett par veckor sedan att Ekot hade ringt upp honom och ställt frågor, de hade fått del av hemlig information om att han stod med på en lista över personer som har blivit hemligt avlyssnade av FRA. Avlyssningen hade att göra med Ekmans och Livets ords missions- och hjälparbete i dåvarande Sovjetunionen under första hälften och mitten av nittiotalet. Jag studsade till när jag läste detta. FRA ska ju bara syssla med militära och säkerhetspolitiska hot, varför i hela världen har man hemligt avlyssnat en pastor och missionsarbetare?

En mycket viktig fråga som jag också ställer är om det finns med journalister på FRA:s lista över hemligt avlyssnade personer? Finns det fler företrädare för kristna missionsorganisationer?

Jag tycker att detta visar att FRA har vid olika tillfällen gått över gränsen och inte bara strikt sysslat med det uppdrag man har fått av regeringen, att ta fram information som är av militärt och säkerhetspolitiskt intresse. Detta visar att FRA-lagstiftningen behöver ytterligare ses över. Hemlig avlyssning är grovt integritetskränkande och får bara tillämpas på strikta grunder, för att bekämpa militära hot och kriminell verksamhet. Jag begriper inte hur en pastor och missionsledare kan kopplas till militära hot eller kriminell verksamhet. Lägg korten på bordet FRA, vem har avlyssnats och varför.

FRA-debatten är viktig. Ett alltmer heltäckande övervakningssamhälle har smygit sig på oss. Bankerna och inköpskortsföretag, vet detaljer om våra inköp och hur vi använder våra pengar. Med alltfler övervakningskameror blir vi alltmer registrerade när vi är på offentliga platser. Vet mobiltelefonföretagen var vi är – kan de se detta via övervakning av mobilnäten? Patientinformation lagras elektroniskt, hur många har möjlighet att gå in och läsa min sjukvårdsjournal? Detta är inte akut farligt i fredliga tider, och om vi lever i ett gott, upplyst och demokratiskt samhälle. Men hur länge gäller den förutsättningen?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonas Kihlman

  Jag känner mig inte kränkt av FRA-lagen och har svårt att se att andra kan göra det. En något uttjatad devis i dessa sammanhang är ”Om man inte har något att dölja så…”, men att i tid och otid hävda detta tycker jag är att göra det lite för enkelt för sig. Avlyssning eller ej är en komplicerad fråga (och ska vara det) som det inte finns ett rätt och ett fel svar på, sanningen är nog att de flesta svaren ligger inom den ”grå zonen”. Vi är säkert rörande överens om att grova kriminella ska få avlyssnas för att polisen ska kunna förhindra/klara upp grov brottslighet. Problemen ligger inte där utan när FRA eller annan myndighet avlyssnar i förebyggande syften och avlyssnar personer likt pastor Ulf Ekman som faller utanför den allmänna uppfattningen av grova brottslingar (sen finns de ju alltid de som anser personer som engagerar sig i teologiska frågor är lurendrejare, men det är en helt annan fråga).
  Min åsikt är att så som samhället utvecklats där jag senast idag läste i tidningen att falsk skyltade Röda kors plan använts för smuggling av narkotika måste vi ta till alla medel för att skydda medborgarna. Om detta innebär att ingen ska kunna stå över lagen och vara ”orörbara” när det gäller avlyssning eller liknande kartläggning.
  Problemet är att denna spaning och kartläggning på något sätt måste kontrolleras så inte en enstaka person ensam kan bestämma vilka som ska övervakas -övervakarna måste övervakas. Problemet ligger i vem som ska göra det? Att för många är inblandade är inte bra, men det får inte heller vara för få.

 • http://muhammedbilder.blogspot.com Omar Kalb

  Hej
  En av de bättre debattartiklar jag läst i Svenskan på länge!
  Bra jobbat!

 • Rolf Nordahl

  Jag instämmer med föregående inlägg. Jag känner mig absolut inte kränkt av FRA lagen. All uppståndelse är skapad av professionella protesterare som bara väntar på något att protestera mot. Ämnet är inte det viktiga för dem utan bara det faktum att de kan rasa ut mot ”något”.

  Sedan och än viktigare: Jag anser det synnerligen bra att t.ex Livets Ords ”pastor” blivit undersökt. Egentligen borde alla slutna, religiösa (fanatiska) sammanslutningar hållas under mycket större uppsikt än vad som sker idag.

  Du borde läsa en bok som heter ”SEKTBARN” som på ett alldels utmärkt sätt klargör vad som sker bakom de stängda dörrarna hos många religiösa sekter. Övergrepp mot barn och kvinnor som saknar motstycke. Listan på sekter blir lång, men det räcker med att nämna t.ex. Livets Ord, Knutsby, Finlands Förebedjare, Maranata, Jehovas Vittnen, Familjen, Hare Krishna med flera.

  Läs boken och förskräcks. Sedan, för att förstå varför jag förordar FRA spaning på religiösa fanatiker, så räcker det att påpeka att de flest större konflikter på jorden, på ett eller annat sätt har sin upprinning i en religiös vanföreställning.

  Vår tids största (och kanske första?) terroristaktion var ju faktiskt Korstågen!!! Dessa vansinniga terroristaktioner är ju dessutom grunden till dagens konflikt i Mellanöstern.

 • http://www.lettiska.se/kallakriget Janis Vikmanis

  Bra skrivet, Stefan. Jag läste SvD imorse.

  Bra skrivet, Jonas.

  Det första jag tänkte (och fortfarande anser) är att FRA med avlysningen av Ulf Ekman klantat till det rejält för sig. Detta är ju nästan löjeväckande. Så över-lojala Sverige och väldiga vän-av-svensk-ordning som Livets Ords folk brukar vara, och som Ulf gärna ser till att de skall vara, skulle det ju varit den enklaste sak i världen för FRA/SÄPO att direkt och rätt fram ifrån kunna få reda på vad de vill. Rent genant, faktiskt. Den som beordrat avlysningan måste ju varit…ja kanske ett blindstyre.

  Svenska myndigheter har sedan längre tid många gånger sysslat med opinionsbildning. I strid med vår konstitution. Myndigheten ger folk som anser annat än Riksdag/regering hittat på moralkakor och aja-baja. Och jag menar i oslyldiga frågor. Varför, om nu detta med Kremls odemokratiska fasoner och allt vad i OSS försigår är så viktigt, att man hoppar på Ulf Ekman (och säkert andra pastorer också) för det…inte skapa opinion om att vi skall vara lojala Sverige istället? Att vi skall hjälpa till med allt vad därtill hör? Jag minns affischer från 2:a Världskrigets Sverige, med ”En svensk tiger”…och så en bild av en tiger. Varför inte återuppliva sådan lojalitet istället?

  Om det nu är som så, att FRA-lagen blev till, egentligen för att avlyssna den datatrafik som via Sverige kommer från Kreml, så gärna för mig. Men inte att jag deltar i det själv. Kyrkans sak är min och jag TÄNKER vara upptagen med den. Så det så! Men att svensk myndighet skulle avlyssna mig är mig en liten sak. KGB har vänt mig ut-och-in under kommunisttiden och synat mig i sömmarna. Då kan jag lova, att när man ser svensk polis, svensk ordning och svenskt civilstyre, så är man definitivt lojal den.

  Dessutom anstränger jag mig för att folk skall läsa vad jag skriver. Att någon skulle avlyssna mig är nästan gratis hjälp. Men här, med Ulf Ekman-affären har svensk myndighet sparkat in öppna dörrar. Gud – så klantigt!

 • http://www.lettiska.se/ Janis Vikmanis

  Korskrigen? Skulle dessa vara grunden till dagens konflikt i Mellanöstern?? Mja…nu överdriver Du väl ordentligt, Rolf?

  Det låter som något av de krystade förklaringar en del serber framför angående slaget vid Trastfälten 1389, att det nu, minsann skall skipas rättvisa för det som hände då.
  :-)

 • Ylva M.

  Ulf Ekman har kränkt hotat sosseregeringen och svenska staten genom att i sina predikningar utropa: ”Svenska staten och socialdemokraterna är DJÄVULEN självt!
  Jag tycker det visar varför Livets Ord som också t ex agat skolbarn trots agan är förbjuden varit ett HOT mot svenska staten.

 • Micke J

  När man bor i ett land där man förväntar sig att mailkorrespondens och annan kommunikation regelbundet utsätts för kontroller av myndigheter så blir frågan mycket väl en fråga om religionsfrihet då det man skriver får konsekvenser. Jag bor f n i ett sådant land där man om man tydligt uttrycker sin tro riskerar att förlora sitt arbetstillstånd. Utifrån detta blir jag ganska besviken på att mitt eget hemland sysslar med liknande integritetsinträngande tilltag med hjälp av svenska skattepengar. Nu kanske signalspaningen inte har fått så mycket konsekvenser för Ulf (förutom att familjen och församlingen kommer att uppleva sig som kränkta) men jag undrar hur FRA tänkte att man skulle använda sig av någon eventuell prekär information i samband med spaningen på Ulf. Jag instämmer vidare med Stefan i de frågor som han ställer och ser fram emot svar.

  F ö så bör Rolf titta över sin historieskrivning lite mer. Religion används i de flesta fall som en täckmantel för konflikter men i nästan alla fall är det andra variabler såsom maktkamp och kamp och resurser som utlöser konflikter alltså inte religionen i sig. Tidiga kolonialiseringar och korståg var tyvärr täckmantel för mycket annat. Religion är idag (och har alltid varit) något viktigt och naturligt i större delen av världen men Sverige verkar under de senaste 40-50 åren successivt ha hamnat utanför världskartan och många söker meningen i livet utan Gud och religion. Om man ska se detta i ett historiskt perspektiv så kommer denna period förmodligen att vara en kort historisk epok som kommer att passera ganska obemärkt i religionshistorian. Så sorry Rolf men i takt med den globalisering som även har inflytande över Sverige (speciellt i detta sammanhang med invandrare som i stor utsträckning är religionsbärare) så kommer religionen att bli allt viktigare och då får FRA mycket att göra 

 • Micke J

  När man bor i ett land där man förväntar sig att mailkorrespondens och annan kommunikation regelbundet utsätts för kontroller av myndigheter så blir frågan mycket väl en fråga om religionsfrihet då det man skriver får konsekvenser. Jag bor f n i ett sådant land där man om man tydligt uttrycker sin tro riskerar att förlora sitt arbetstillstånd. Utifrån detta blir jag ganska besviken på att mitt eget hemland sysslar med liknande integritetsinträngande tilltag med hjälp av svenska skattepengar. Nu kanske signalspaningen inte har fått så mycket konsekvenser för Ulf (förutom att familjen och församlingen kommer att uppleva sig som kränkta) men jag undrar hur FRA tänkte att man skulle använda sig av någon eventuell prekär information i samband med spaningen på Ulf. Jag instämmer vidare med Stefan i de frågor som han ställer och ser fram emot svar.

  F ö så bör Rolf titta över sin historieskrivning lite mer. Religion används i de flesta fall som en täckmantel för konflikter men i nästan alla fall är det andra variabler såsom maktkamp och kamp och resurser som utlöser konflikter alltså inte religionen i sig. Tidiga kolonialiseringar och korståg var tyvärr täckmantel för mycket annat. Religion är idag (och har alltid varit) något viktigt och naturligt i större delen av världen men Sverige verkar under de senaste 40-50 åren successivt ha hamnat utanför världskartan och många söker meningen i livet utan Gud och religion. Om man ska se detta i ett historiskt perspektiv så kommer denna period förmodligen att vara en kort historisk epok som kommer att passera ganska obemärkt i religionshistorian. (se artikel i dagen nummer av Dagen för mer info: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155548) Så sorry Rolf men i takt med den globalisering som även har inflytande över Sverige (speciellt i detta sammanhang med invandrare som i stor utsträckning är religionsbärare) så kommer religionen att bli allt viktigare och då får FRA mycket att göra 

 • Magnus

  Jättebra artikel Stefan!
  (Skönt att lite ledare gör sig hörda i debatten)

  Till Jonas och Rolf
  Hur vill ni egentligen att vårat samhälle ska se ut i framtiden?
  Jag för min del anser inte att ett övervakningssamhälle är ett demokratiskt samhälle.
  Och vilka eftergifter måste man ge i ”säkerhetens” namn?
  Personlig integritet för mig är inte rätten att fuska som det ofta jämställs med,
  utan rätten till ens eget privatliv.
  Just nu är det kanske religiösa ledare och andra som man själv inte kan identifiera sig med men hur blir det sen?
  De flesta tycker dock att vara övervakad i sitt eget hem kränker deras integritet.
  Och då antar jag att dom inte menar att dom fuskar och begår olagligheter hemma??

  Och hur ska man kunna lita på att en myndighet som uppenbart begått olagligheter under väldigt lång tid och fortfarande idag gör detta ska handskas på riktigt sätt nu helt plötsligt med denna nya enorma mäng personlig information?
  Jag litar inte ett dyft på FRA.
  Varför ska jag (och du) betala för detta med mina (våra) skattepengar? (Och det är inte lite pengar det rör sig om heller) + att kostnaden för våra bredbandsanslutningar kommer öka eftersom våra ISP:er måste köpa ny utrustning för att möjliggöra för FRA:s avlyssning.

  Vilket kontrollorgan förutom FRA själva har kunskap att kontrollera verkamheten?
  (Jag är programmerare/systemutvecklare själv så jag kan det med mjukvara)
  Hur svårt kan det vara för en organisation som är experter på luddighet (och där man förutsätter att en viss del av de egna anställda är spioner för andra nationer) att vara lite luddiga mot ett ej tekniskt insatt kontrollorgan?

  Vidare så om jag förstod saken rätt så köpte ju FRA in en av världens vassaste beräkningskluster år 2007 och jag tvivlar på att denna står och samlar damm för tillfället. (http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article44341.ece)
  FRA vill och måste dessutom köpa ännu vassare datorer för att klara av den nya bördan som kommer i och med den nya lagen.

  Nej lägg pengarna på skolorna och våra barn istället så tryggar vi samhällets och rikets framtida säkerhet ifrån brottslighet i praktiken.

  Låt istället USA själva sköta integritetskränkandet som dom alltid gjort och bekosta detta på eget bevåg. Jag tycker vi i Sverige kan satsa våra resurser på saker som ger påtagliga resultat istället för att stifta lagar som bryter ner demokratin.

 • http://samuelrumar.blogspot.com Samuel Rumar

  Tack för din artikel i SvD, mycket bra. Det var roligt att den iallafall under morgonen och förmiddagen låg högst upp på nätupplagan. Jag tror många läste den och även på andra bloggar såg jag kommentarer om ditt inlägg och en del av spinnoffartiklarna.

 • http://www.lettiska.se/ Janis Vikmanis

  Jo, Magnus…

  …visst borde svenska staten avsätta resurser, istället på annat. Det finns många enkla grepp man kunde göra istället, som inte kostar så mycket.

  En så enkel sak som att svensk trupp befinner sig i Afghanistan.

  ”Finlands sak är vår”, fanns ett uttryck som alla svenskar förstod. Det finns
  inget uttryck som heter ”Afghanistans sak är vår”. Ingen skulle förstå det.

  Svensk trupp är i Afghanistan antagligen främst för att lära upp sig
  militärt. Ett slags bistånd samtidigt. Följaktligen används militärbudget och inte
  biståndsbudget. I den då uppkomna situationen behövs FRA:s avancerade
  signalspaning för att skydda svensk trupp. Det var en av förklaringarna som framfördes till varför FRA:s signalspaning behövdes.

  Med kunde man inte ordnat detta på annat vis? T ex att svensk trupp bar
  amerikansk uniform i Afghanistan? Dels är det givetvis väldigt dyrt, men
  också riskfyllt att vifta med svenska flaggan där nere i Bin-Ladin-,
  Salladen- och Marmeladenland.

  Man skall ALDRIG visa varifrån elden kommer, om man skjuter själv. Då drar
  man ny eld till sig. Vi i Sverige är INTE betjänta av att man visar svenska
  färger nere i Afghanistan. Det drar eld till oss, märker nu svensk
  myndighet. Följaktligen behövs FRA:s signalspaning. Men insatsen i
  Afghanistan är som sagt inte billig. Snarare riskfylld, svensk befolkning
  får endast indirekta fördelar därav, afghanerna är väl inte speciellt tacksamma eller förstående heller och vi i Svergie är tvingade att gå med på ovanliga och för en del högst obekväma ingrepp i svenskt civilstyre, för att få allt detta att gå ihop.

  USA har mycket större beredskap och resurs avdelad till skydd av sina
  civila och militärer än Sverige. Vad Sverige har i sådan väg, demonteras dessutom.
  Varför inte, ifall resurs tycks finnas i militär budget, vilja från
  statsmakten och frivilliga tillräckligt att ta enorma risker…istället klä
  svensk soldat i amerikansk uniform, ta hem resurs och rensa Sverige från
  knark-, vapen-, terrorist- och liknande perverterad verksamhet? Detta
  ligger för fäfot idag. Här regnar sten så fint när brandkår försöker
  släcka bränder i invandrartäta områden i storstäder osv. Listan kan göras
  lång över var svensk stat kunde lägga pengar istället.

  Lilla Sverige har inte resurs att skydda sig mot eventuella konsekvenser
  efter de utlandsinsatser som görs. Kolla bara hur Danmark anfallits då
  någon tidning där publicerade karikatyrer av Mohammed. Men frankernas rike
  attackerades inte. För de var ju klart starkare och kunde bita ifrån. Är
  man liten, måste man uppföra sig annorlunda även om man är militär.

  För, är det inte bättre att vara liten och ointressant, istället för betydelsefull
  måltavla?

  Jag har talat.